MAJ

Fotoskolan lektion 12: Barn

barn, barnbilder, foto, fotoskola, plåta barn, fotografera barn, bebisbilder, barnfoto

Det sägs att barn och djur är bland det svåraste man kan fotografera. Men när bilden väl sitter belönas man ofta med helt oförglömliga bilder väl värda allt tålamod. Här ger Malin Bonde, bildredaktör på Svenska Dagbladet, fem enkla knep för att lyckas bättre med barnbilderna. Häng med!

Låt barnet bestämma - exempelbilder

#1 LÅT BARNET BESTÄMMA

Att fotografera ett barn går inte om inte barnet själv vill. Vuxna kan anstränga sig och ställa upp på bild för fotografens skull, men om man ska fotografera barn gäller det att var lyhörd och följsam. Ett smart sätt att komma igång är att fotografera barnet när det gör sina favoritsysslor. Ett annat bra tips är att låta barnet visa upp sina favoritsaker de vill få fotograferade.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Rör på dig - exempelbilder

#2 RÖR PÅ DIG

Alltid när man fotograferar är det viktigt att röra på sig. Prova ständigt nya vinklar, oavsett vad du ska fotografera. Ställ dig på en stol, böj på knäna och lägg dig kanske på marken. Testa att gå riktigt nära - och långt ifrån. Det gör att man ser objektet på nya sätt. Att ljuset faller annorlunda. Med barn är det extra viktigt att möta dem på deras egen höjd.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Strunta i skärpan - exempelbilder

#3 STRUNTA I SKÄRPAN

Att försöka ställa upp barn framför kameran och få dem att titta leende in i kameran kan ibland vara önskvärt, men svårt. Det blir lättare om man vågar strunta i skärpan. Ta hänsyn till ljuset och sätt grundinställningen på din kamera. Rör dig sedan tillsammans med barnet. Prova att fotografera utan att titta i sökaren. På så sätt kan man behålla ögonkontakten med varandra.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Avdramatisera kameran - exempelbilder

#4 AVDRAMATISERA KAMERAN

Kameran, i synnerhet om man har en systemkamera modell större, kan uppfattas som en svart klump som avskärmar dig från barnet. Ett enkelt och bra sätt att avdramatisera kameran är att låta barnet undersöka den. Låt barnet låna kameran för att känna, utforska och kanske till och med ta några bilder. Snart har barnet vant sig vid kameran och kan känna sig lugn när du börjar plåta.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Ställ inte till det - exempelbilder

#5 STÄLL INTE TILL DET

Försök plåta barn i deras egen miljö och i en vardaglig situation. Uppställda studioliknande bilder blir sällan spontana och förmedlar inte barnens personlighet lika bra som en snabb ögonblicksbild hemma i soffan eller i lekrummet. Kom ihåg att ta god tid på dig. Gör en paus, prata en stund och fortsätt lite senare. Och framför allt: Ha i åtanke att ibland funkar det inte alls.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av Malin Bonde, bildredaktör på Svenska Dagbladet. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Bo Runa 14/5-10

Var inte rädd för att ta massor av bilder, sen sovrar du. De bilder du inte är nöjd med kan du ju enkelt bara ta bort.

Carina 20/5-10

Det kan även bli väldigt bra bilder när barnen tar kort på varandra!

Björn Smith 23/5-10

Ta gärna fram ett par gamla hattar. Sätt själv på dig något och spexa litet. Vattenlekar ger gärna spontana situationer om det finns tillfälle till det.

Emanuel 28/5-10

Sovrar?

Janne 12/8-10

sovrar sovrade sovrat sovra(!) verb rensa bort sådant som inte går att använda bildligt

Robban 7/2-13

Hej! Sedan jag själv blev pappa har jag tagit tusentals bilder på både mitt barn och andras med allt från min Iphone 4s till dyrare Kameror och fin fina objektiv. Nu har jag bestämmt mig för att ta fotograferingen till en annan nivå då jag den senaste tiden blivit tillfrågad om jag kan fotografera andras barn i regelrätta fotojobb. Jag är helt enkelt duktig på barnfotograrering? Sjukt bra talang sa grabbarna i affären när de fick se bilder jag tagit med mobilkameran och efterbehandlat dom litegrann bara. Min fråga är: Om jag nu ska börja arbeta med detta, dvs sälja bilder till betalande kunder undrar jag vilken kamera kan jag köpa som kommer att fungera till det jag tänkt mig...barnfotografering, både i action/rörelse samt porträtt? Däremot kommer jag inte fotografera i Studio som det är tänkt. Gillar det inte speciellt mycket, då jag tycker att det är både tråkigt och konstgjort. Trots fin bilkvalitet osv. Det har klart mycket att göra med budgeten och pratar jag med etablerade fotografer så säger alla att jag måste ha minst en Eos 5D M2...annnars går det inte o sälja bilderna, det blir inte bra osv? Stämmer detta? Behöver goda råd eftersom det kostar ju lite att starta upp. tänkte mig först en Eos 7D med bättre objektiv men tvekar nu. Mvh Robban

Nora Johansson 12/11-15

vad gör ni?