APRIL

Fotoskolan lektion 11: Bildbehandling

bildbehandling, photoshop, tips, fotoskola, fototips, photoshop skola, photoshop kurs, photoshop tips

Många har uppfattningen att efterbearbetning av bilder är något enbart för proffsfotografer. Den myten ska vi försöka ta kål på i denna lektion. Det finns många bra och billiga alternativ till de dyra programmen och med några snabba enkla handgrepp kan du få till den där sista touchen till dina bilder. SvD:s bildchef Joakim Ståhl ger här sina bästa tips för nybörjaren. Häng med!

Arkivera smart - exempelbilder

#1 ARKIVERA SMART

Det första man bör göra när man skaffat sig en digitalkamera är att skapa ett system för att arkivera sina bilder. För att underlätta för dig själv - tag för vana att döpa bilderna varje gång du importerar dem från kameran och gör ett mappsystem som du enkelt kan hitta i, det behöver inte vara avancerat, det räcker med års- eller månadsmappar. Här finns det också massor av program som kan hjälpa till att hålla ordning.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Försäkra dina bilder - exempelbilder

#2 FÖRSÄKRA DINA BILDER

När du ändå håller på, så skaffa en extra hårddisk med en gång - jag lovar att det är en investering du inte kommer att ångra den dagen datorn kraschar eller blir stulen. De är relativt billiga och väldigt smidiga att ta med sig. Du kopplar den externa hårddisken med en usb-sladd till din dator. Se sen bara till att du sparar alla bilder både på datorn och på den externa disken, så har du en bra backup.

Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Välj ett program - exempelbilder

#3 VÄLJ ETT PROGRAM

Marknadsledande är Adobe Photoshop. Men för nybörjaren är detta en dyr investering och kanske lite väl avancerat. Vi har därför valt Photoshop Elements 8 som är en enklare och billigare version, men som tillhandahåller de viktigaste funktionerna för amatörfotografen. Du kan ladda ner en testversion av Photoshop Elements här och sedan köpa loss licensen om du är nöjd. Priset är ca 800 kronor.

Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Öppna och autojustera - exempelbilder

#4 ÖPPNA OCH AUTOJUSTERA

Öppna din bild i Photoshop Elements. Klicka "Fit Screen" för att anpassa arbetsytan. Gå till högra menyn och tryck "Auto", både där det står "Lightning" och "Colour". Bilden blir både ljusare, klarare och mer färgrik. Klicka gärna i fältet "View" under bilden och välj "Before & After" så ser du vad programmet gjort. Det är inte dumt att ibland gå tillbaka till detta läge för att jämföra.

Ta nu en ordentlig titt på bilden och se vad du vill göra - ser den för mörk ut? Är färgerna fel? Det är bara att testa sig fram genom att dra reglagen till höger fram och tillbaka tills du blir nöjd.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Beskär och vrid - exempelbilder

#5 BESKÄR OCH VRID

De flesta bilder mår bra av att beskäras lite - kanske stod du för långt bort eller så lutar horisonten mer än du tänkt dig. Klicka på det verktyg som ser ut som två vinkelhakar över varandra, klicka och dra upp din markering. Du kan justera markeringen i efterhand genom att dra i sidorna/hörnen.

Vill du vrida beskärningen, ställ markören utanför ett hörn tills en vriden pil syns - nu kan du vrida markeringen. När du är nöjd så dubbelklicka mitt i bilden eller tryck "Enter" så beskärs bilden. Ångra med "Edit -> Undo".

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Skuggor och högdagrar - exempelbilder

#6 SKUGGOR OCH HÖGDAGRAR

Med våra första handgrepp (autojusteringar) fick bilden mer dramatik, men himlen ser fortfarande för ljus ut och åkarnas kläder ser helt mörka ut. För att få ordning på detta drar jag försiktigt reglaget som heter "Lighten shadows" åt höger tills jag tycker att kläderna har fått en bättre nyans. Jag drar även i reglaget för "Darken highlights" en aning får att få lite mer färg i is och himmel. Testa dig fram!

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Färgsätt delar av bilden - exempelbilder

#7 FÄRGSÄTT DELAR AV BILDEN

Himlen är fortfarande för grå och färglös och jag tar därför hjälp av verktyget som liknar en färgpensel - klicka i himlen och pensla tills hela ytan är markerad. Var noga så du även markerar mellan åkarna och deras ben. Om det skulle bli för mycket som markeras (man vill inte att åkarnas ansikten ska bli för mörka) kan storleken på penseln regleras högst uppe till vänstern i menyn "Brush".

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Öka skärpan - exempelbilder

#8 ÖKA SKÄRPAN

Nu börjar jag känna mig ganska nöjd, men många bilder mår bra av lite extra skärpa i detta läge. Man kan antingen dra i reglaget "Sharpen" nere till höger eller, som jag brukar föredra, gå upp i menyn allra högst upp och markera "Enhance" och i rullmenyn välja det obegripliga verktyget "Unsharp Mask". Det låter fel men blir oftast bra. Testa dig fram men lägg hellre på för lite än för mycket.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Spara bild som - exempelbilder

#9 SPARA BILD SOM

Nu är det bara att spara bilden på rätt ställe. Om du har läst det första tipset, så har du en mapp som exempelvis heter "2010 April - Färdiga bilder". MEN - använd ALLTID "Spara som" - då har du bara sparat en kopia av bilden och kan när som helst gå tillbaka till ditt original och göra nya justeringar. Orginalet kan du lägga i en mapp med namnet "2010 April - Från kameran" om vi ska följa vårt tidigare exempel.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Svartvitt (Månadens tävling) - exempelbilder

#10 SVARTVITT (MÅNADENS TÄVLING)

Om du vill göra bilden i svartvitt öppnar du den på samma sätt som innan och väljer i översta menyn "Enhance" -> "Convert to black & white". Här får du nu ett antal förslag som du kan välja mellan för att få olika karaktär på bilden. Testa och välj den som du gillar bäst. Nu är du tillbaka i standardfältet och kan precis som tidigare öka eller minska både kontrast och ljusstyrka.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Överarbeta inte - exempelbilder

#11 ÖVERARBETA INTE

När du sedan börjar känna dig varm i kläderna är det bara att börja utforska programmet. Du kan gå in i den mer avancerade nivån "Edit full" där det finns många fler möjligheter till mer detaljerad bildbehandling. Du kan göra bildspel, skicka bilder, göra montage, skriva ut och mixtra hur mycket som helst - eller så kan du nöja dig med dessa få steg och att bilden är bra som den är - oftast är det faktiskt bättre att inte pilla för mycket. Det finns också mycket tips och trix i programmets inbyggda guider. Lycka till!

Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av Joakim Ståhl, bildchef på Svenska Dagbladet. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Kim 8/4-10

Lektionen är i grunderna helt okej och lätt att förstå, men den skulle kunna göras lite mer avancerad för oss lite mer erfarna. Tack!

Martin Magnusson, minTur.se 9/4-10

@Kim: Tack för ditt meddelande. Vi har medvetet lagt nivån på ett väldigt grundläggande plan och riktar oss i denna lektion till de som aldrig använt eller förkovrat sig i bildbehandling innan. Vi diskuterar just nu en fortsättning av fotoskolan och där är tanken att köra en lite mer avancerad lektion för bildbehandling.

Jens 10/4-10

Varför inte börja med att ladda ner det fullt fungerande bildbehandlingsprogrammet GIMP? Gimp är gratis och lagligt att ladda ner från dess hemsida.

Linus 12/4-10

Gimp är ett fantastiskt program om man är en ingenjör eller har mycket tålamod eftersom det är ganska tekniskt och har en lite högre inlärningströskel. Jag är både ingenjör och envis så jag föredrar många gånger Gimp, men för vanliga hemmafotografer är nog Photoshop Elements mer intuitivt.

Magnus 13/4-10

Kan man fixa röda ögon i programmet?

Tony 13/4-10

Ville bara tipsa om att Picasa är ett annat gratisalternativ.

Newbie 13/4-10

Jag fattar inte #7 - målar man färg på himlen eller är det ett verktyg som förstärker fägerna, eller vad gör man? Först låter det ju som att man bara målar, men sedan pratas det om att inte få det för mörkt. Kan ni förtydliga? Det skulle vara bra att veta ifall man väljer andra program. Tack!

Joakim Ståhl 13/4-10

@Magnus: Det finns ett verktyg för att fixa röda ögon i Photoshop Elements. Välj verktyget och klicka på det röda i ögat.

Mattias 11/5-10

Allvarligt talat: skit är alltid skit och oavsett om man skiter guld, så förblir det skit. Inget bildbehandlingsprogram kan få en skitbild att bli bra. Det tycker jag är viktigt att förtydliga.

StefanoVicke 16/5-10

Varför går det bara lägga in JPG format? Eller är klantig ? Filmformat MPGE tex S/ 16/5-10

Urban 30/12-10

GIMP är inte svårt om man börjar i rätt ända. Däremot är det i likhet med Photoshop ett superkompetent program. Det som skiljer är framför allt priset, för GIMP är gratis. Kolla gärna in min GIMP-skola: http://ubuntufranborjan.wordpress.com/2010/11/22/h
itta-nya-gimp-skolan/

marie 23/8-11

Fråga om bildernas upplösning, styrs det i kameran eller vid bearbetning? har lämnat bilder till förstorning som har för låg upplösning.....