MARS

Fotoskolan lektion 10: Husdjur

fotoskola, husdjur, djur, fotografera djur, plåta djur, djurbilder, hundar, katter, hundbilder, kattbilder

Visa karaktären, ha kameran nära en vecka och plåta husdjuren på deras nivå. Fotoskolan rullar vidare, denna gång med tema "husdjur". För tipsen och exempelbilderna står Svenska Dagbladets fotograf Dan Hansson - lycklig ägare till Jack Russeln "Nisse". Häng med!

Ha kameran nära - exempelbilder

#1 HA KAMERAN NÄRA

Att fotografera djur är inte alltid så lätt. Plötsligt dyker den perfekta bilden upp, hunden eller katten ligger så otroligt fint, ljuset är optimalt. Men var är kameran? Du rusar snabbt upp och letar och i samma sekund som du hittar den är bilden borta. Så bestäm dig att t.ex. under en dag, eller varför inte en vecka, hela tiden ha kameran nära - då har du möjlighet att få underbart härliga vardagsbilder.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Gå ner en nivå - exempelbilder

#2 GÅ NER EN NIVÅ

Ofta är dina husdjur betydligt mindre än du själv (om du inte råkar vara lycklig ägare till en Grand Danois) så försök att komma ner på samma nivå. Det blir ofta lite tråkigt och förutsägbart med för mycket fågelperspektiv. Det blir ju också roligare om du fotograferar dina barn som leker med hunden eller katten på deras nivå och du kommer att få mer varierade bilder.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Plåta mörka djur - exempelbilder

#3 PLÅTA MÖRKA DJUR

Försök använda befintliga ljuskällor och nyttja blixten sparsamt, eftersom den lätt leder till röda ögon och dessutom kan vara obehaglig för ditt husdjur. Undantaget är djur med mörk eller svart päls som kräver mycket ljus. Vi lever ju i ett land där flera månader känns som ständigt mörker även på dagtid, så blixt eller annat ljus är då nästan nödvändigt för att slippa en bild med två ögon i en kolsäck.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Använd bakgrundsoskärpa - exempelbilder

#4 ANVÄND BAKGRUNDSOSKÄRPA

Genom att använda ett kort teleobjektiv och ganska stor bländaröppning när du fotograferar ditt djur får du motivet att framträda bättre eftersom bakgrunden blir i oskärpa. Man kan också pröva att panorera när ditt djur är i rörelse. Använd då en lite längre slutartid, då blir bakgrunden i rörelse medan ditt djur känns skarpt, och framträder betydligt bättre.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Visa karaktären - exempelbilder

#5 VISA KARAKTÄREN

Precis som människor har våra husdjur starka personligheter och karaktärsdrag. Fotografera gärna ditt djur på de platser och i de sinnesstämningar som framhäver dess personlighet. Tålamod är nyckelordet. Ett bra tips är att lugna ner djuret, förbereda kameran - och sedan överraska genom att be någon ropa eller vissla. Du får en fin ögonblicksbild med spontan känsla.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av Dan Hansson, fotograf på Svenska Dagbladet. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Pudelmamma 13/3-10

Tjippen!

Gail Ramsay 14/3-10

Hej! Jag har lämnat in flera bilder på mina vita duvor. Dessvärre tog jag inte hänsyn till kategorierna utan lade nog in samtliga i den översta kategorin. Har det någon betydelse? Sorteras de av juryn? Behöver jag sortera om dem? Tack för besked! Med vänliga hälsningar Gail Ramsay

MartinM 15/3-10

@Gail Ramsay: Hej och tack för dina bidrag. Dina bilder är med och tävlar och de har hamnat i rätt kategori. Mvh, Martin Magnusson, minTur.se

Anders 30/3-10

När vi fotar våra tvåbenta vänner med med blixt får vi röda ögon som de flesta redigeringsprogram har snabbval för att retuchera bort men våra djur ger ju oftast gröna ögon... Finns det nått snabbtips för det? Eller är det markering och desaturate som gäller i typ Photoshop?

Gail Ramsay 31/3-10

Hej! Det finns flera tips från proffsfotograferna här ovan. Måste man verkligen vara insatt i fackbegrepp som bländaröppning, panorera, teleobjektiv och tekniskt kunna använda dessa saker för att över huvud taget ha en chans att ta en proffsig och bra bild? Med vänliga hälsningar Gail Ramsay

Mika f13 2/4-10

Svara gärna så fort som möjligt. Alltså räknas verkligen vilda fåglar som husdjur? exempelvis koltrastar och fasaner o.s.v? Och dom som har skickat in bilder på fåglar (vilda då) raderas dom elr får dom också vara med och tävla fast med fågelbilder?

jens boström 9/4-10

vilda fåglar kan väl inte räknas som husdjur. varför undrar du det? antar att juryn rensar bort de bilder som inte faller inom ramen för tävlingen, inget litet jobb lär det vara heller :)

Gail 10/4-10

Hej! Någon frågar om vilda fåglar kan räknas som husdjur. Svår fråga faktiskt eftersom det händer att individer bland de vilda djuren tyr sig till människor och då kan man uppleva den som en medlem i familjen - ett husdjur. Och en undulat i Sverige är ett husdjur. Men en undulat i Australien kan vara vild. En skrattduva i Sverige är ett husdjur - men i Asien lever den vilt.

Sanna 11/4-10

Hur gick det på tävlingen för "Husdjur"? Det har inte visats på min dator, men det kanske inte har komit upp?` mvh Sanna

bob lablaw 13/4-10

Husdjur är djur som är tama eller som genomgått förädling av något som från början är en vild art genom t.ex. avel. Är djuret beroende av och lever bland människor och verkar under vår kontroll kan det falla inom ramen för "husdjur". Om djuret (art eller individ) medvetet anpassats efter människans behov är avgörande. Det går förstås att tämja vissa individer ur annars vilda arter medan andra arter är bundna till människan utan att det behöver innebära att de genomgått ett tämjande (t.ex. vanlig bondkatt) En vild fågel är alltså per definition en individ eller art som verkar utanför människans kontroll. Däremot finns det säkert någon som har en tam/domesticerad rovfågel som skulle kunna fall inom begreppet husdjur.

Mathilda 16/4-10

Hej! Jag undrar när ni visar vem som vunnit tävlingen med husdjur. Skulle inte det visas idag?

Karl Gaffron 18/4-10

"Plåta mörka djur" Det finns fler "knep" att få full täckning i mörka pälsar utan att riskera bränna ut bakgrunder som redan är ljusare än motivet. Har du en kamera där du kan välja ljusmätmetod så väljer du (utsnittsmätning) den metoden täcker cva 10% av sökarbildens mittparti. Karl Gaffron Vill du koncentrera din ljusmätning ytterliggare använder du (spottmätning) som koncentreras till cirka 4% av sökarens hela yta. Dom två övriga mätmetoderna utsnitt & centrumvägd snittar oftast ljuset i hela bilden villket bidrar till underexponering av det mörka djuret.

Bengt 21/4-10

Men en spotmätning av en mörk päls kommer att resultera i en överexponering eftersom ljusmätaren ser det som ett medelgrått värde, och är det en vit päls kommer det att bli en underexponering där pälsen blir för mörk. Exponeringen måste manuellt justeras för ett korrekt resultat.

Tilde 20/6-13

Toppen!

Jeanna Q 30/11-14

Jag skrattade så att jag höll på att dö åt punkt 1 exempelbild 5 när de två vovvarna möttes i varsin kreation. Kanske de snackar klädmärken. Mycket bra bild!

Nora Johansson 12/11-15

hej jag ska fota ett träd!!!!!!!!!!!!