DECEMBER

Fotoskolan lektion 7: Julspecial

jul, julbilder, julfoto, tomte, gran, julmat, fyrverkerier

Julen är en rolig tid att fotografera, men ljuset är inte det lättaste. Försök undvika blixt, ta hjälp av extra ljuskällor - och se till att vara förberedd när tomten kommer! Här är några jultips från Svenska Dagbladets bildredaktion.

Allmänna tips - exempelbilder

#1 ALLMÄNNA TIPS

Försök gärna hitta de lite annorlunda situationerna vid julfirandet; paketinslagningen, matlagningen och pappas rimstuga är underskattade händelser - tomten är oftast sig lik men mycket annat är unikt. Och glöm inte att ta en massa bra porträtt på dina närmaste, en förhoppningsvis avspänd helg där alla är glada gör det lättare att ta lyckas bra.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Fånga julkänslan - exempelbilder

#2 FÅNGA JULKÄNSLAN

Det är viktigt att inte blixtra bort magin hos tomten, utan låt tex glödljuset i granen värma upp bilderna. Använd blixtautomatik med lång slutartid. Omgivningen exponeras upp och när blixten avfyras så sätts skärpan. Du får en bild med fartiga kanter men skarpt motiv. Alternativt kan du jobba med högt iso-tal och en stadig hand. Hjälp ljuset med en extra lampa. Använd vitbalansen för att få rena färger.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Ta matiga bilder - exempelbilder

#3 TA MATIGA BILDER

Julmaten måste självklart förevigas. Tänk även på att plåta när maten lagas och jobba med teknikerna i tips 1. Använd gärna ett stativ eller ställ kameran på ett oväntat ställe och sätt på självutlösaren. Plåta maten direkt, den har en tendens att se tråkig ut när den har stått framme ett tag. Utforska julbordet med och våga gå nära med kameran, jobba med vinklar och hårda beskärningar.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Missa inte tomten - exempelbilder

#4 MISSA INTE TOMTEN

När man fotograferar tomtar och barn är det viktigt att vara snabb. Tomtar försvinner lika fort som de dyker upp, och missar man dem får man ju vänta ett helt år! Så starta kameran i god tid innan och värm upp med att fotografera barnen, gärna i bara stearinljusbelysning för att få den rätta stämningen. Och sen när tomten kommer, försök att fota utan blixt.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Föreviga fyrverkerierna - exempelbilder

#5 FÖREVIGA FYRVERKERIERNA

Vad är väl nyårsafton utan fyrverkerier som lyser upp natthimlen? Men alldeles enkla att fånga på bild är de inte. Ställ kameran stadigt, använd helst stativ, och välj en lång slutartid eller välj kamerans fyrverkeriläge om sådant finns. Vill du ha personer i bilden så sätt på blixten men ha fortfarande lång slutartid (det brukar finnas ett party- eller festläge i kamerans meny).

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av SvD:s bildredaktion. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Göran Ahlström 11/12-09

Försök fånga småbarnens tindrande alt. förskräcta ögon när tomten kommer.

Peppe 8/1-10

Generellt för hela fotoskolan tycker jag att det hade varit mycket mer givande om alla exempelbilder hade haft teknisk information. Som tex brännvidd, slutartid, bländare, vitbalans, ISO etc. Nu blir det ju bara bilder som den oinvigde inte begriper hur de kommit till

Lasse 9/1-10

Jag håller med Peppe. Utan information om vilka inställningar som har används så är det svårt att lära sig något från exempelbilderna. Mer teknisk info tack

julia 28/1-10

coolt

elin 28/1-10

fett me coolt ju

julia 28/1-10

ja brushan !

elin 28/1-10

ohjaa syystran!

julia 28/1-10

ey , !ja tyckte det var coolare än vad du trodde nakn* !

julia 28/1-10

dett är en typiskt julstämming som uppbekommer av en sträng reans ! mycket underhållande , håller du inte med elikar ?

elin 28/1-10

ohh bruur det är coolaste jag sett på år jao

elin 28/1-10

jo julpyr de är lixom engendomligt!