OKTOBER

Fotoskolan lektion 5: Landskap & natur

landskapsbilder, landskapsfoto, naturbilder, naturfoto, foto, kamera, fotoskola, fotoskolan, lars pehrson

Ha tålamod, använd förgrunden och lär dig tänka i tredjedelar! Lars Pehrson, till vardags fotograf på Svenska Dagbladet, ger här sina bästa tips för bättre natur- och landskapsbilder. Trevlig läsning!

Välj rätt tidpunkt - exempelbilder

#1 VÄLJ RÄTT TIDPUNKT

Ljuset betyder mycket vid fotografering och speciellt vid landskaps- och naturbilder. Tidiga morgnar eller sena eftermiddagar är det som gäller. Då är ljuset varmare och färgerna blir mustigare. Mitt på dagen är ljuset för platt för att det skall bli fina färger. Våga ta fram kameran även om inte solen skiner. Ett regnoväder som passerar och när solen tittar fram med mörka moln vid horisonten ger dramatiska effekter.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Ha tålamod och närvaro - exempelbilder

#2 HA TÅLAMOD OCH NÄRVARO

Att ha med kameran i vardagen och spendera mycket tid i naturen ökar dina chanser att få bra bilder. Ha gott om tålamod, rätt vad det är dyker det perfekta fototillfället upp! Att hoppas på att få en bra bild på fem minuter är att hoppas på för mycket. Och när väl tillfället visar sig, se till att ta många bilder och testa dig fram med olika inställningar och kompositioner.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Lek med förgrunden - exempelbilder

#3 LEK MED FÖRGRUNDEN

Landskapsbilder blir ofta platta och intetsägande, men om man har en detalj eller människa i förgrunden ökar djupkänslan i bilden. Att återskapa en utsikt eller vacker vy är svårt men med någonting i förgrunden samt skönt ljus ökar chanserna betydligt att få en bra bild. Pröva att vrida kameran. Ibland passar det bättre att ta landskapsbilder på höjden.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Tänk i tredjedelar - exempelbilder

#4 TÄNK I TREDJEDELAR

Bildytan kan delas upp med två vertikala och två horisontella streck som bildar ett rutnät om nio lika stora rutor (se exempel). Testa först att komponera bilden med en tredjedel himmel och tilta sedan kameran och fyll två tredjedelar med himmel. Du märker snart att bilden ändrar karaktär och med detta tänk kan du uppnå spännande effekter. Mer om tredjedelsregeln här.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Använd rätt inställningar - exempelbilder

#5 ANVÄND RÄTT INSTÄLLNINGAR

På många kameror finns ett program för landskapsfoto, symboliseras ofta med en bergstopp. Testa detta eller försök hitta passande inställningar själv. En tumregel för landskapsbilder är att använda ett högt bländartal för att få långt skärpedjup, samt ett lågt ISO-tal för att undvika brus. Om resultatet blir oskarpt, använd ett stativ eller ett naturligt stöd för kameran.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av Lars Pehrson, till vardags fotograf på Svenska Dagbladet. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Mikael Bouveng 8/10-09

Bilden från Tysslingen ser skum ut i min dator, ser ut som en gammaldags sandwich: bakgrunden lyser igenom svanarnas vingar och björkstammarna står i vassen.

Peter Isoz 11/10-09

Små lätta digitalkameror, som man inte håller mot ögat, måste man anstränga sig extra för att hålla stilla. Hitta också mellanläget på avtryckaren så att kameran är klar ta bild när du trycker i botten, annars kan det bli upp till en sekunds fördröjning innan det blir bild.

Frida Fridh 1/11-09

Måste bara berömma bilden med Globen i bakgrunden och Stadshuset främst - super fin bild!

Per Olof Alm 4/11-09

Fortsätt med tävlingen. Bidragen blir bara bättre och bättre.

karl 11/12-09

Hej!! Är ju nybörjare så jag insuper allt jag bara kan så jag tycker att allt är super

Joakim Bergquist 3/1-10

Att man ska använda högt bländartal vid landskapsfotografering stämmer ju delvis, 8 - 11 är mest lämpligt, allt över 8 kan ju ge förfärliga effekter på vissa objektiv. Skulle man av någon anledning få för sig att ta landskapsbilder i dåligt ljus, t ex på natten kanske man borde gå ner några bländarsteg, låt säga 4, och kanske höja ISO till sådär 800 och istället lägga samman flera bilder för att bli av med eventuellt brus? http://photoblog.com/twosome

Fatima 26/6-10

Gillar guiden :) Men landskapsbilder.. min kamera fixar bäst ljus vid 5.6 bländaren och det är ett rätt lågt nummer ju :/

Nora Johansson 12/11-15

hej!!!!!!!!!!!!

Nora johansson 12/11-15

hej

Nora JOHANSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSON 12/11-15

HIIIIIIIIIIIIIG!!!!!!!Görs? jag klappar min hund Jawa-Lilly-Oskar kul va??

Nora JOHANSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSON 12/11-15

HIIIIIIIIIIIIIG!!!!!!!Görs? jag klappar min hund Jawa-Lilly-Oskar kul va??

Kalle Anka 23/5-17

Hej Jaga går i klass 6B och just nu har vi bild !!!

Musse pig 23/5-17

Tja , Kalle anka har också bild!!