AUGUSTI

Fotoskolan lektion 3: Använd ljuset

foto, fotoskola, fotoskolan, ljus, exponering, tips, råd, fotografering, blädare, slutare

Lär dig trolla när ljuset är svagt, fånga gryningen, testa en reflexskärm och var inte rädd för motljus. SvD:s bildredaktör och fotograf Staffan Löwstedt berättar hur du med ljusets hjälp förbättrar dina bilder. Lycka till!

Lär känna ljuset - exempelbilder

#1 LÄR KÄNNA LJUSET

Ta vara på ljuset, experimentera, gå runt ditt motiv och se hur ljuset faller. Vrid och vänd på ditt motiv eller förflytta dig själv i sidled och höjdled. Ljuset har olika karaktär olika tider på dygnet. Återvänd till samma plats tidigt på morgonen, förmiddag, sen eftermiddag och i vackert kvällsljus. Undvik att fotografera då solen står som högst, bilderna blir platta och tråkiga, skuggorna blir korta och hårda.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Våga plåta i motljus - exempelbilder

#2 VÅGA PLÅTA I MOTLJUS

Var inte rädd för motljus! Med lite fantasi och tålamod kan du få helt fantastiska resultat. Dagens kameror klarar nästan vad som helst och ofta finns färdiga program som hjälper dig att hitta de rätta inställningarna. Alternativt kan du ta en testbild, kolla resultatet i displayen och sedan kompensera med kamerans exponeringskontroll som ofta markeras med +/-.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Trolla i svagt ljus - exempelbilder

#3 TROLLA I SVAGT LJUS

Magi uppstår när ljuset nästan är slut, men tänk på att hålla kameran still. Det går att fotografera i svagt ljus, vad som krävs är en stadig hand, ett stativ, eller varför inta ta hjälp av ett bord, en dörrpost eller något annat att lägga kameran emot för att exponera med en lång slutartid. Tänk på att om slutartiden blir för lång kan fult brus uppträda i framför allt enklare kameror – och magin försvinner.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Lek med reflexskärm - exempelbilder

#4 LEK MED REFLEXSKÄRM

Blixtljus blir sällan riktigt bra. Ett bättre sätt att öka ljusmängden är att använda en reflexskärm. Det funkar bra med t.ex. en frigolitskiva eller något annat vitt som reflekterar ljuset bra. Bilderna känns naturligare, mer spännande och man får ett mjukare ljus än med blixt. Ställ motivet i nästan rakt motljus och spegla med skärmen. Ett annat tips är att utnyttja naturliga solkatter i exempelvis blanka fasader.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Fånga gryningen - exempelbilder

#5 FÅNGA GRYNINGEN

När du är ute och reser med din kamera, ställ väckarklockan på ringning en stund innan soluppgången och möt staden i gryningen. Det är fantastiskt att fotografera när allt vaknar till liv just innan myllret och larmet börjar. Motiven avlöser varandra och allt badar i ett mjukt och vackert ljus, perfekt för fotografen. Jag lovar att du kommer att ta några av dina bästa bilder någonsin!

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av Staffan Löwstedt, till vardags bildredaktör och fotograf på SvD. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Malin 10/8-09

Jättebra tips samt väldigt vackra och spännande bilder!

Isa 11/8-09

Coolt

Sanna 11/8-09

Bra tips!!

wolfgang baat, baat@pc.nu 11/8-09

kanske lite mer information om vilka inställningar du haft

elias 11/8-09

fattade inte fyran annars var det bra (så e jag ju totalnybörjarre också :P)

Jörgen Eriksson 12/8-09

Reflexskärm ja, och en hel del efterbehandling i PS...

Karl R 12/8-09

Ang svagt ljus och "fult brus". Förr var ju snabb och pressad film och korniga bilder modernt. Jag är så gammal och tycker inte det är så stort problem. Känslan och stämningen finns ändå om man gör det andra rätt.

Martin 13/8-09

Re: Elias För att få ett jämnare ljus använder fotografer ofta reflekterande material, ofta en rund mjuk platta med en sida silvrig och en sida guldig (den senare ger ett mjukare ljus). Men även ett vitt föremål kan reflektera ljuset tillfredställande, No.4 är ljussatt genom naturligt ljus som delvis är reflekterat underifrån och upp. Fast jag måste ändå säga att den optiken som används här med både kamera, och lins + filter är lite bättre än vad de flesta har råd till, hur ofta får vi en så vacker blå himmel som t.ex no.2 och no.4

Felicia 13/8-09

Hej ! En grej jag inte fattar är att den kameran man tävlar om nu heter ju samma sak men när man klickar på tävla här så är de en bild på en annan kamera. eller är det bara jag som ser fel ?

minTur.se 14/8-09

@Felicia: Den sidan är uppdaterad nu. En miss av oss! Mvh, minTur.se

Johan 14/8-09

Det stämmer fortfarande inte mellan kameranamn och bild på tävlingssidan. Bilden är på en TZ-7 medan det står att man vinner en FT1. Den förstnämnda är en kompakt superzoom som filmar i HD medan den andra är en stryktålig vattentätt kamera som dock inte är lika användbar för gemeneman.

MartinM 14/8-09

@Johan: Tack för informationen, nu ska det vara fixat på alla ställen. Priset i månadens tävling är alltså en TZ7, och ingenting annat.

josefin 14/8-09

när ut ser ni vinnaren i motiv i rörelse? det stog att ni skulle göra det idag men jag hittar inte vinnaren:(

MartinM 14/8-09

@Josefin: Jodå, vinnaren är utsedd och kan beskådas genom att klicka på Fototävling i vänstermenyn och sedan välja Vinnarbilder.

Limpan 14/8-09

phnom penh är en sagolikt bra bild! bra tips!

Fredrik 17/8-09

Tack för bra tips och tydliga men får jag komma med ett önskemål? Alla bilder i fotoskolan är väldigt fina, men kan ni inte ta med alternativ? Det behöver inte bli "så här SKA bilden tas" bara för det. T.ex. #1 bild 1 med pojken på cykeln i det vackra motljuset. Visa samma motiv ur annan vinkel eller med annan exponering.

Lars Brattberg 23/8-09

Bilden på matthandlaren i Kabul torde vara tagen på Chicken Street i Share-Nau. Afghanistanveteran.

j j 1/9-09

är han stolt över sin resor på tidningens bekostnad eller försöker han visa fina bilder? jag hade gärna fått information mer i detalj

anders olsson 7/9-09

Efterlyser en genomgång av SVD av en bra PCprojektorvisadigtalbilderpåstorduksutrustning för alla dessa digitalbilder. tester på detta till överkommligt pris. Kom igen SVD och gör något åt detta bliddillema. Tack.

josefin 12/9-09

ni kan vell ha omdömmen på allar utvalda bilder som "vinner"

ddf 30/12-09

Wolfgang, vilka ställningar menar du då? =)

Magnus 4/1-10

Ang #3, svagt ljus - Sista meningen är ju fel, det är ju ett högt ISO-tal och inte lång slutartid som ger gryniga bilder. Högt iso bör därför undvikas om man inte vill ha brusiga bilder. Å andra sidan ger högt iso möjlighet till att använda kortare slutartid, vilket man ibland behöver då man inte kan acceptera en lång slutartid t.ex. då man vill undvika rörelse- eller skakningsoskärpa. Ett annat tips är att undvika att bränna ut onödigt mycket av bilden. Solen är svår att fotografera utan att den blir utbränd, men man ska undvika att bränna ut stora delar av himlen då stora vita områden i himlen på bilden lätt blir riktigt fult. Fotograferar man i mörkare miljöer där det finns ljuskällor som fastnar på bild kan det dessutom löna sig att ställa ner exponeringskompensationen ett steg eller så. Det gör att man undviker att bränna ut dessa ljuskällor och deras omgivning för mycket, och dessutom blir bilden lite mörkare - precis som det var vid fototillfället alltså...

Dag Eriksson 8/1-10

Koppla bort bildstabilisatorn vid stativfotografering ! Jag noterar att min kamera i svagt ljus försöker kompensera för rörelse som inte finns. Efter att ha kopplat bort bildstabiliseringen blir bilderna skarpa. Kom bara ihåg att koppla in bildstabilisatorn igen efteråt.

Göran Sundqvist 11/1-10

På tal om Blixtljus: Det bästa med kamerans blixt är att det går att stänga av den! Det är närmast skrattretande när man ser hur det blixtrar uppifrån en idrottsarena eller på en teater- eller konsertlokal. Normalt når blixtljuset bara några meter. Öva att hålla kameran stilla - håll andan under exponeringen - skaffa ett stativ, ett enbensstativ är behändigt att bära med sig. Om man också stänger av autofokusens lampa kan man ta bilder på folk som ser "naturliga" ut!

lajsson@gmail.com 10/4-10

Hej, På min kamera, Canon G9, finns en ratt för inställning av olika ISO-värden. Tacksam för tips om hur man använder dessa olika värden

Bo i Finland 14/6-10

Hej, Jag kopierar dia med hjälp av en systemkamera EOS 5D och en diaduplikator. Resultatet är klart godkänt för mina behov. Solljuset är bäst men vad använder jag på kvällen? LED-belysning? 12V halogenlampor eller har ni bättre förslag? Bättre med en bra bild på skärmen än en perfekt bild i skolådan under sängen.

Mattias Hyll 30/6-10

Motljus med upplättningsblixt är en höjdare. Försök fota rakt mot solen, med objektet mellan dig och solen. Få gärna in solen strax över huvudet (helst med en härlig blå himmel och med vita molntussar) eller kanske solen passar bra i armhålan på objektet? Kör i Programläge så brukar det bli bra med blixten.

Anna 10/1-11

http://www.evenemangsfoto.com/wp/2009/08/vad-menas
-med-vitbalans/ Hur får man till detta? Jag ska ha en fotoutställning om ett par månader och behöver tips och förklaring till detta! Tacksam för svar!

Anna 10/1-11

skrev fel i mitt förra inlägg, menade denna bilden : http://2.bp.blogspot.com/_VmN9gWvH1Fs/TDSrVbRev0I/
AAAAAAAAAu4/12kM4fLH_xk/s1600/_MG_8589.jpg_effecte
d.jpg Hur får man till detta? Jag ska ha en fotoutställning om ett par månader och behöver tips och förklaring till detta! Tacksam för svar!

gwbiker 6/9-11

När det handlar om kontrastrika motiv hänger det mycket på kamerans sk dynamiska omfång. Alltså att rätt återge ngt väldigt ljust och ngt väldigt mörkt på samma bild. Ngt som jag provat är att då underexponera en smula...-0,3 eller -0,7 då kan det mörka bli för mörkt men det är lättare att rädda igensotade lågdagrar än utfrätta högdagrar särskilt om man plåtar i RAW vilket går i fler och fler kompakter.

Alexander I 14/1-13

Jag gillar väldigt mycket denna skolan och alla era fina tips!!

Angelica 10/2-13

Hej! Bra information! Är helt nybörjare. Undrar om brännvidd. Jag har Sony Nex-5n. Brännvidden är från 18-55mm. Kallar man 18mm för max brännvidd då, står ju längst bort från objektet då???