JULI

Fotoskolan lektion 2: Motiv i rörelse

foto, fotograferina, kamera, tips, fotoskola, fotoskolan, motiv i rörelse, rörelse, rörliga motiv

Med rörliga motiv kan man göra hur mycket kul som helst, det är bara fantasin som begränsar. Bekanta dig med din kamera och lär dig göra enkla inställningar. Och ta gärna hjälp av ordlistan till höger om du inte hänger med. Lycka till!

Komponera rätt - exempelbilder

#1 KOMPONERA RÄTT

En bra grundregel är att lämna lite mer luft framför ett motiv som rör på sig, att låta det röra sig in mot centrum av bilden. På så sätt får man en bättre balans och helheten blir lugnare. Tänk också på att en rörelse åt vänster uppfattas som bakåtsträvande medan en rörelse åt höger uppfattas som framåtsträvande. Testa själv några olika kompositioner och se vad som händer med bilden.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Frys motivet - exempelbilder

#2 FRYS MOTIVET

För att kunna få en skarp bild på ett motiv i rörelse är det viktigt att ha en kort slutartid, vilket innebär att filmen (eller sensorn) exponeras under ett väldigt kort tidsintervall. Detta kräver ett stort ljusinsläpp, vilket man får genom ett lågt bländartal. På många kameramodeller kan man själv bestämma en slutartid och låta kameran reglera övriga inställningar, detta markeras ofta med TV.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Använd blixten - exempelbilder

#3 ANVÄND BLIXTEN

Vid tillfällen då man inte har så mycket ljus att jobba med eller vid motljus kan man ta hjälp av blixten för att "frysa" motivet i en rörelse. Resultatet blir annars lätt en oskarp bild. På de allra flesta kameror kan man tvinga blixten att gå av, oavsett ljusförhållanden. Alternativt kan man använda det färdiga programmet för motljus som också finns många modeller. Experimentera!

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Lek med oskärpa - exempelbilder

#4 LEK MED OSKÄRPA

Rörelseoskärpa kan vara väldigt effektfullt och snyggt i delar av en bild. Detta får man genom att ställa in en lång slutartid. På en kompaktkamera kan man uppnå samma resultat genom att stänga av blixten. Det är viktigt att hålla kameran helt stilla, så använd gärna stativ eller placera kameran på något fast och stabilt. Det som ska vara skarpt i motivet måste också vara helt stilla.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Party on - exempelbilder

#5 PARTY ON

Slutligen lite överkurs för snygga festbilder. Genom att kombinera en lång slutartid med blixt kan man få riktigt häftiga resultat i miljöer med starka ljuskällor i bakgrunden. Mät ljuset efter bakgrunden och sätt sedan på blixten. Låt ditt motiv röra sig framför kameran och du upptäcker snart den genomskinliga effekten. En del kompaktkameror har ett färdigt program för detta. Testa dig fram!

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Denna lektion är producerad av Filip Cederholm, till vardags reklam- och studiofotograf. Mer info på www.yaya.se Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

jonas 3/7-09

inspirerande exempel :) men drygt med framåt bakåt knappar som inte leder nånvart. fixa! ;)

Stellan Flinkfeldt 4/7-09

Panoreringtekniken saknas tycker jag, när du följer motivet med halvlång slutare och får oskärpan i bakgrunden

d 5/7-09

Den är häftig, ja.

Bengt Eriksson 6/7-09

Det står att "Perrongbilden" är tagen med stativ. Ett mycket dåligt stativ i så fall för ett av benen måste ha kollapsat så att kameran lutar förskräckligt! Den stackars nakna killen ser ut att ramla på tåget. Eller ska det föreställa konstnärligt att luta på kameran? Man mår illa av sådana bilder!

Bengan 6/7-09

Bengt Eriksson. Är du 50+ och svårt när någonting går emot skolbokens regler?

Arne 8/7-09

Håller med Bengt Eriksson. Lutningen känns bara krystad. Hade varit en snygg bild annars.

Filip 9/7-09

Bengt Eriksson... herr paragrafryttare... sådana som du gör mig bara arg, sur och besviken på att det finns så många som inte har fantasi, känsla för det räta i det skeva och ser allt helt fyrkantigt.. Fotografering är en form av konst, och inom konst finns inga rätt eller fel. Stativ kan vinklas med vilje vilket det antagligen gjorts, och jag tycker personligen att det är en bra harmoni i bilden eftersom tåg och perrong lutar lika mkt åt vart sitt håll och att killen lutar gör bilden spännade. Det är ju en experimenterande bild och inget landskapsmotiv... Den kunde säkert vara fin upprätad också... men inte lika intressant. Men sluta vara så j**la negativ! Behåll dem tankarna för dig själv, för vi andra här orkar inte höra dem. Tacka istället den person som lagt ner tid på att ta bilden, skrivit om den och lagt ut den för att hjälpa andra!

Anderzone 9/7-09

Jag gillar i alla fall "perrongbilden", fotografen har skapat spännande vinklar och linjer i sin komposition. Jag tror att bilden skulle vara mycket tråkigare utan dess "lutning". Men kanske skulle bilden kunna vara ännu mera självklar utan "kalsongmannen", eller i alla fall med en annorlunda pose?

Mattias 9/7-09

Hörrö Bengan! Du vet väl att man har kulhuvud på stativen, va? Då kan man vinkla kameran som man vill... ;)

Ola 12/7-09

Jag tycker att perrongbilderna (ja, de lutande) var snygga, MEN jag föredrar bilder som inte kräver att jag vrider på skärmen för att kunna se vad de innehåller. Visst kan man få bända på regler. Förstår dock inte varför man måste göra det när man har förutsättningarna för att följa dem!

Tobias 15/7-09

Angående den lutande bilden så kan ni ju kika på den helt otroliga djupverkan fotot får när "linjerna" från tåget, perrongen och perrongens "horisont" susar in i fotot från bildens hörn. Klassiskt sätt att ta en bra bild. Lutningen skapar oreda och hastighet i kompositionen och uppenbarligen även i huvudet på vissa betraktare. Det krävs intresse och vana att ta till sig konst, därför finns konst i olika skalor. Röda stugor för de ointresserade, lutande foton och Duchamps för de intresserade. Inget behöver för den skull vara bättre än det andra.

Martin 21/7-09

Tack för tipsen. Hade inte tänkt på att det skall in mot mitten... http://www.rodceder.se / Tommas

Jim 22/7-09

Kompositionsregler är ofta skitsnack och gyllenesnittet är en stor lögn, så lyd aldrig dessa. Varför man lämnar luft framför eller bakom ett motiv är för att man vill visa vart motivet är på väg, luft framför gör att det ser ut som motivet kommer, medan luft bakom gör att man får en känsla av att motivet har passerat och är på väg bort eller förbi. Sedan kan man med en bild berätta en historia, en man som går in i bilden till vänster och en bil på höger sida kan berätta att mannen är på väg till bilen osv.

konstnären 28/7-09

Ang Perrongbilden så tycker jag som konstnär att den är urläcker. Konstnärligt tilltalande och det är en sådan bild som skiljer sig helt från vanliga perrongbilder. Hade bilden tagits helt enl de som har kritiserat den så hade bilden inte varit så fängslande. Den hade då varit en vanlig perrongbild som är bara en bild och inget annat. Grattis till en kanonbild..:)

Niklas 31/7-09

Inspirerade! Får ta och ladda upp en bild själv, lycka till alla!

Mumin 4/8-09

Om man är Vänsterpartist och vänsterhänt måste det väl vara positivt om motivet är på väg mot vänster?

S 5/8-09

Är det inte dags att kora en vinnare?

MartinM 5/8-09

Info: Denna tävling pågår till och med söndagen 9/8 och vinnaren presenteras fredagen 14/8. Nästa tävling börjar måndagen 10/8, då med temat "Ljus".

s 5/8-09

Tack, såg det nu! :)

Johan 8/9-09

TV? På mina kameror heter det "S(hutter)P(riority)"...

Johan Dahlerus 16/11-09

Hej! Jag klickar på Fotoskolan förklarar fikontermer, men inget händer! johan.dahlerus@comhem.se

Johan Dahlerus 16/11-09

Joho, plötsgt funkar det?!!

Natalie 31/12-09

tack för tipsen! filip, har du en personlig blogg som johanna? skulle vara intressant att läsa, framförallt inför ditt kommande alfabets-projekt. gott nytt år!

Bernt Engström 1/1-10

"RÖRLIGA STILLBILDER", dvs där tex slalomåkaren är lite oskarp och porten mycket oskarp, men man ser ändå att det är en port. Mao ganska lång slutartid. Det är svårt, men med digitalkameran kostar inte missarna så mycket.

Bo Nilsson 7/1-10

Bra talat Filip!!!!...men vi har väl alla rätt att yttra oss?

Jan Böhme 7/1-10

Apropå kontroversen om den lutande perrongbilden, tror jag att det är viktigt att folk reagerar, inte därför att de tycker att det skulle vara förbjudet att luta kameran, utan därför att lutande bilder nuförtiden är ett slitet pressfotografmaner som används i tid och otid utan minsta eftertanke, och att det snart ger mer överraskningseffekt att ta en som bild med kameran vågrätt. Dynamiken i bilden kommer ju vidare av linjerna som går in mot centrum, inte av exakt varifrån i bildens periferi de kommer. Sedan kan man ju elakt påpeka att om man lutar kameran jämt, så avslöjar man ju inte om man kan hålla den rakt eller ej. Jag kan mycket väl få en småsned horisontlinje som i bild 2 här, men ska jag visa den för folk som snurrar jag bilden lite grann i Photoshop så den blir vattenpassrak. :)

Björn 8/1-10

Hej har ett förslag på att samtidigt som jag fotograferar så vrider jag på zoomen på min kamera lång slutartid och stillastående motiv. Tänk på att om du vill ha något i bilden skarpare så ha det mitt i sökaren.

Gert 24/1-10

Jag fotar ganska mycket när min grabb spelar fotboll. Vill veta hur man kan ta bilder där motivet (spelaren) syns tydligt men resten av bilden blir lite suddigare. Jag har en Canon 40D

Camron 27/1-10

hej ja jag är så cool vill nån partaiiii lite

Camron 27/1-10

hej ja jag är så cool vill nån partaiiii lite

julia 28/1-10

FEEETTT MED COOLISSH U KNOW !

elin 28/1-10

ohh yes i know

Robert Hammar 13/8-10

Bra fotoguide! Jag bjuder också på en del fototips på min blogg http://www.fotoonlineskolan.se. Ha en bra dag!

Linus 13/12-10

Fan va grymt gjort! bra

Nora Johansson 12/11-15

JAG VANN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
! Min hund heter Java-Lilly-Oskar jag vet det är ett konstigt namn på en hund men jag kunde inte bestämma mig