JANUARI

Fotoskolan lektion 8: Nattfotografering

nattfoto, nattfotografering, fotoskola, fotoskolan, svd, mintur, kamera, fototävling

Följ med ut i natten! Nu är det dags att ta kontroll över kamerans manuella läge och en gång för alla förstå samspelet mellan slutartider och bländaröppningar. Vi ger dig fem tips som hjälper dig att lyckas med dina nattbilder - häng med!

Bemästra manuella läget - exempelbilder

#1 BEMÄSTRA MANUELLA LÄGET

Nyckeln till bra nattbilder är att lära sig använda kamerans manuella läge. Allt handlar om rätt samspel mellan ljusinsläpp, slutartid och ljuskänslighet (ISO). Ett grundtips att börja med är att använda den största bländaren (lågt bländartal) och sedan experimentera med olika slutartider tills du blir nöjd med resultatet. Känns detta för avancerat? Kolla om din kamera har ett färdigt program för nattfoto.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Investera i ett stativ - exempelbilder

#2 INVESTERA I ETT STATIV

Om du verkligen vill lyckas med dina nattbilder krävs ett stativ. Vid nattfotografering behöver man ofta långa slutartider, vilket kräver att kameran är stabil under hela exponeringen. Det finns stativ i olika prisklasser och varianter, men ett klassiskt trebensstativ är alltid ett säkert kort. Saknar man stativ på nattpromenaden får man i stället placera kameran på något stadigt föremål längs vägen.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Använd det sista ljuset - exempelbilder

#3 ANVÄND DET SISTA LJUSET

Nattfotografering behöver faktiskt inte ske mitt i natten. Precis efter solnedgången när himlen ofta har ett effektfullt skimmer kan man ta väldigt stämningsfulla bilder. Fortsätt sedan att ta bilder även när himlen ser mörk ut för ögat - kameran kan plocka upp det sista ljuset och göra underverk med dina bilder. Detta kan självklart även praktiseras tidigt på morgonen precis innan solen går upp.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Bort med tassarna - exempelbilder

#4 BORT MED TASSARNA

Har din kamera en självutlösare (timer), utnyttja gärna denna tillsammans med stativ vid långa slutartider. Denna teknik låter dig ta bilden utan att vara i kontakt med kameran under exponering, vilket minimerar risken för skakiga bilder. På vissa kameror finns möjlighet att använda en fjärrutlösare. Med den kan du själv styra exponeringarna, utan att behöva vänta på en timer.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Upptäck natten - exempelbilder

#5 UPPTÄCK NATTEN

Det finns massor av spännande möjligheter med nattfotografering. Snygga stadssilhuetter, bilar längs en motorväg, en vacker natthimmel, fyrverkerier, mm. Ett gemensamt tips är att inte snåla med exponeringarna - testa dig fram! I början kan det vara lite knepigt, men övning ger färdighet. I exempelbilderna hittar du inspiration som hjälper dig på vägen - lycka till!

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av redaktionen på minTur.se. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

MartinM 11/1-10

För vidare läsning om nattfotografering rekommenderar vi följande sidor där vi själva har hämtat inspiration inför denna lektion: * Video om nattfotografering * Nattfotografering - en fördjupning * En enkel och tydlig guide för bättre nattbilder / Martin

Petter 12/1-10

Jag tycker det här är en ypperlig fotoskola ni har dragit igång. Mängder med människor har köpt systemkameror de sista åren, men väldigt få utnyttjar sin kameras alla möjligheter.

Karl R 16/1-10

Läs gärna Gösta Skoglunds fotoläroböcker. De fotografiska grunderna är desamma nu som förr då man använde film. Man hoppar förstås över kapitlen om framkallning. Egentligen tycker ju jag att man ska strunta i allt vad automatik heter. Det är inte så svårt som det låter att använda det manuella läget. Det är tre saker att tänka på: Mäta ljuset, avståndet och att hålla kameran stilla då man trycker av ( utom då man följer något som rör sig ). Kunskap är en lätt börda. Och du Petter, det är inte bara systemkameror som har möjligheter.//Karl

Anders Nilsson 17/1-10

Hej kanske skulle ni lägga till denna länk som på ett pedagogiskt sätt förkalrade brännvidden . O med en tabell Digitalkamera /35 mm http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/l
ens/simulator/index.htm

Bo Pettersson 29/1-10

Hur gör man med en digitalkamera där man inte kan välja tid/bländare?

Erik 2/2-10

Att använda blixt för att lätta upp/belysa rörliga objekt i kombination med lång slutartid och stativ. Att använda "fel" vitbalans för att ändra färgerna kan bli spännande och att zooma under exponeringen (med stativ)kan också vara tips vid nattfotografering.

Tipsaren 28/3-10

Varför inte till varje bild bifoga kamerainställningarna såsom ISO-tal, bländaröppning och tid ? Att bilderna ni tagit är fina är ju klart men hur ni tog dem är det inte.

Anders 5/11-14

Vid långa exponeringar nattetid då bilarnas fram och bakljus skall sträckas i bilden så ställer jag in kameran med iso 100, f 22 och slutaren på 30 sek. Objektivet jag använder är Canons 16-35 2,8 (L).

Din Mamma 23/5-17

Hej jag är ditt allra största fan !!!!! Kan jag få auotograf snälla pls

Din pappa 23/5-17

Ok, chilla lite " din mamma"

Din Mamma 23/5-17

Du är dum vet du det ? 'Din Pappa'

Din pappa 23/5-17

Öööö, har jag frågat om din åsikt?