JUNI

Fotoskolan lektion 1: Ta bättre porträtt

fotografering, porträtt, foto, kamera, människor, fotoskola, porträttfoto, plåta

Böj på benen, gläd dig åt molniga dagar och fotografera mer! Stor kamera betyder inte alltid bättre bilder, nyfikenhet, tålamod och kreativitet räcker långt! Här är fem bra tips för att få till bättre porträtt.

Gå närmare - exempelbilder

#1 GÅ NÄRMARE

Det vanligaste misstaget när vi tar porträtt är att vi är lite lata, vi står oftast för långt ifrån personen. Resultatet blir en rörig bild där huvudpersonen blir alldeles för liten, och blicken hamnar på allt annat än personen. Rör på dig! Gå närmare så att fokus hamnar på ansiktet. När du är närmare är det också lättare prata med personen. Du undviker stela poser och personen hamnar i blickfånget!

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Tänk på ljuset - exempelbilder

#2 TÄNK PÅ LJUSET

Olika tidpunkter på dygnet ger olika typer av ljus. Tidiga mornar och sena eftermiddager ger ett varmare och mjukare ljus och passar därför bra vid porträttfotografering. Starkt solljus mitt på dagen ger skarpa kontraster och fula skuggor under ögonen. Ett tips är då att använda blixten för att lätta upp skuggorna och jämna ut ljuset. En solig dag med slöjmoln ger också ett fint porträttljus.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Komponera bilden - exempelbilder

#3 KOMPONERA BILDEN

Precis som en konstnär skapar sin målning, kan du komponera ditt porträtt. Du väljer vilket utsnitt bilden ska ha, ett nära porträtt, eller längre ifrån? Välj vinkel, rakt framifrån är enklast men inte alltid mest intressant. Böj på benen, eller ställ dig på en stol! Undvik stökiga bakgrunder, det tar fokus från ansiktet. Uppmärksamma även färger och former i bilden.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Ta många bilder - exempelbilder

#4 TA MÅNGA BILDER

Ett klick räcker oftast inte för att få till ett bra och spännande porträtt. Digitalkameran inbjuder till att slösa på exponeringarna (det är ju gratis!) så ta dig tid och stanna kvar vid en bild. Fota när personen brister ut i skratt, pratar eller rör på sig. Det är oftast de spontana bilderna som berättar något om personens karaktär och ger intressantare och livfullare porträtt.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Utforska din kamera - exempelbilder

#5 UTFORSKA DIN KAMERA

Teknik kan vara tråkigt, men för att få ut bästa resultat är det bra att ha lite koll på sin kamera. De flesta kompaktkameror har olika programfunktioner som t ex landskap, rörelse och porträtt. Använd dessa! Porträttprogrammet hjälper till att förbättra din bild genom en rad olika inställningar, t ex genom att göra ansiktet skarpt och bakgrunden suddig.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av Johanna Frenkel, frilansfotograf. Besök www.johannafrenkel.com för mer info. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

David ;) 29/5-09

Wow vilken bra fotoskola! Verkligen användbara tips.

Bonzo 1/6-09

Schysst, tack för bra läsning!

thomas fritz 1/6-09

så enkla och bra tips, jättebra

bosse eriksson 1/6-09

bra tips

Liselotte 1/6-09

Bra och lättförstådd info, ska kolla in din hemsida!

Anders Thorsell 1/6-09

Mycket bra och grundläggande. Tydligt och enkelt. Bra!

Johan 2/6-09

#6 Fota i modellens höjd så att han eller hon inte ser stor eller liten ut (om det inte är det man vill såklart).

Göteborgare 2/6-09

kommer det fler goa tips?

MartinM 2/6-09

@Göteborgare: Japp, vi kommer att lägga ut en ny lektion varje månad. I nästa lektion fokuserar vi på rörliga motiv och har fått hjälp av studio- och reklamfotografen Filip Cederholm.

Forografen 3/6-09

Bra tips.

siwan 3/6-09

härligt med ännu en fotoskola att dröja lite extra vid tack för det

Johanna 3/6-09

Känns som att dessa tips är för de som aldrig har fotat förut. Fast det kanske var det som var tanken...

Andreas H 3/6-09

Ett tillägg till de utmärkta tipsen kan vara att ibland även luta kameran åt höger. Nästan varenda av Johannas bilder är tagna med kameran "kreativt" lutad åt vänster, vilket gör "kreativiteten" till enformig om man inte varierar sig.

Vilmos G 3/6-09

Gå inte för nära, helst inte under 1,5 meter. Vid stor kontrast (solsken och skuggor) minska kontrasten. (Glöm inte att återställa efteråt) Använd blixt för att lätta upp skuggor. Blixt : I dålig belysning inomhus rikta en halogenlampa mot taket : undviker röda ögon, snabbare fokusering. Eller välj M med kort tid, ställ bländaren själv.

Lotta 3/6-09

Tack! De här var verkligen jättebra tips. Kommer de flera fototips?

Mrsmihaly 3/6-09

Tack! Jag väntar på fortsättningen av fotokursen.

Stek 4/6-09

Riktigt bra tips, väntar ivrigt på nästa lektion :)

Magnus 4/6-09

Bra tips, kul! Tack!

P.O 4/6-09

Fungerar alldeles utmärkt att jobba i stark sol, jobba i motljus! Undvik bara ljusinslag i kameran.

Lasse 4/6-09

Andreas, kameran *är* lutad åt höger. Det är därför modellen lutar åt vänster.

Lionheart 5/6-09

Jeeeesus Christ! Var det ngn som inte visste det här förut? Hallå, börja läs eller börja lära dig att läsa!

Klåpare 5/6-09

Men herregud allt det där har jag ju redan hört och läst flera gånger och likförbannat...

Realist 6/6-09

Sluta vara så snobbiga! Om ni nu är dugliga fotografer så vet ni mycket väl hur urusla folks bilder i allmänhet är. Även om ni tycker att dessa tips är alldeles för grundläggande så är det tydligt att de verkligen behövs eftersom det är just dessa fel som gång på gång begås av de flesta som äger en fickkamera. Själv är ju väldigt glad över att dessa bra tips publiceras eftersom det kanske minskar risken att jag skall behöva oja mig över att få se dåliga bilder nästa gång någon visar mig sina semesterbilder.

Klåpare 6/6-09

Nu när jag läser igen det jag skrivit tidigare finns risk att misstolka mig. Klåparen är jag och trots att jag känner till vissa grundregler blir bilderna misslyckade! Tycker tipsen är bra för nybörjare och överkursen kan komma i kommentarerna från dem som redan passerat instamatic-stadiet.

/bengt 7/6-09

Enligt vissa fotografer skall ljuset som kommer från norr vara mjukare. Bra fotoskola och tips

Johanna 7/6-09

Kul att så många har kommentarer om min lektion! Jättebra med alla typer av synpunkter. Visst, tipsen var tänkta för amatören med kompaktkamera, men vill man fördjupa sig kan man titta närmare på högerspalten där Fotoskolan förklarar mer avancerade kameratermer. Hälsningar Johanna (fotografen bakom lektionen)

Pål Börje paul@egenart.com 8/6-09

Gå närmare? Vadå? 135 mm glugg är det som gäller. Avstånd 2-3 meter. Eller.. Klart det fungerar med större glugg också. I så fall en zoom (70-300). Då är inte avståndet kritiskt. Med en liten glugg 50 mm och nära - då blir "objektet/motivet" utbrett och perspektiven "sjuka"

Joakim 8/6-09

Ja någon måtta på "gå nära" får det väl vara. 35mm och kort avstånd ger riktigt obehagligt stora näsor :P Använd lång bränvidd! (dvs. ganska mycket "zoom")

FotoF 8/6-09

stämmer ju inte riktigt att det är gratis med digitala bilder.. slutaren har en viss livslängd och kostar en hel del att byta om man har en bra kamera :) slipper dock filmkostnaden ;)

Vilmos G 9/6-09

Tänk på avståndet ... Den maningen har man hört till leda på Stockholms tunnelbana. Men jag tar den igen. Perspektivförvrängningen har inte med brännvidden att göra, inte med CCD-ns storlek heller, bara med avståndet. Rättare sagt förhållandet mellan avstånd kamera-motiv och avståndet i djupled mellan huvudets närmaste och avlägsnaste del. (näsa, öron, hals.) Tar man närbild på ögat, så motivets djup är mindre, då kan man gå riktigt nära utan fara för perspektivförvrängning. Så enkelt är det.

Johan P 10/6-09

Johanna: lagom nivå, grundläggande och enkelt förklarat - Exakt vad 95% av folket behöver. "Mot ett Sverige med bättre fotografer!" Ha!-vilken slogan. När kommer lektion #2?

Linda 11/6-09

Jättefin fotoskola och fina bilder! Ska genast tipsa min 8-åring som med kompaktkamera redan sett vitsen i att använda ljuset i sina bilder :) Låt barnen vara med och tävla om finaste sommarbilderna. Det har vi råd med när digitalkameran finns... Hans är bäst. För att de på andra sidan kameran är så väldigt avslappnade... Tack för tips! Vi kommer tillbaka!

Jan Steiner 12/6-09

Modellen skall titta in i kameran. Fokusera på ögon. Välj liten bländare och placera modellen inte alltför nära en enhetlig bakgrund

carolime 13/6-09

hur fotar jag tre trista gubbar som tycker att dom är väldigt viktiga?

Claudia 14/6-09

Toppen! tack för tipsen. har du flera?

Michael 16/6-09

Otroligt söt modell också! Vilket härligt leende.

Vilma 16/6-09

Jättebra tips! Tack så mycket :)

Klåpare 16/6-09

Carolime: jag skulle sätta gubbarna på rad i en soffa med full belysning på dem, och sedan ta fotot "underifrån", så att de får titta ner. Då framträder magarna och dubbelhakorna. :)

Pål Börje 17/6-09

Digitalkamera - många bilder.. Mmmm låt det inte gå till överdrift. En "stjärna" skulle ta några bilder en EM. det blev den DVD med 560 bilder. Tänk så här i stället - tycker jag - hur många "rullar" skall jag ta? En "rulle" är 36 bilder. Kostar ca 100 kr att framkalla - hälften går inte att använda. Andra hälften duger (kanske) 2-3 är "kanon". Tag vara Photoshop, så kan man kombinera samman två (eller fler) "kassa" bilder till en som "duger"

Hans 17/6-09

Gratis att fota med digitalkamera?? Vad kostar det att byta slutare när du "slösat" i ett par månader? Men det är väl som vanligt en sponsrad länk.

Kritiker Alex 17/6-09

Alldeles för grundläggande. Alla tips är ju common sense, inte ett enda lite mer avancerat tips. Ge oss lite duktigare något att bita i..

Tomas 17/6-09

Hur kan man ha en fotoskola där bilden man har som ska locka in läsaren till skolan är av en tjej som håller en systemkamera helt fel? Håller man kameran så kommer det att bli skakiga bilder. Annars är det bra tips.

Ulrika 18/6-09

Tack Johanna, trevligt med tips för en sån som mig som känner sig hopplös bakom kameran. Ser fram emot nästa avsnitt! Ulrika

jane 19/6-09

klickar man på någon av "fikontermerna" händer 0! Något jag missat? b.c

Michael 20/6-09

Saknar det vanligaste tipset, dvs att använda en relativt stor bländare (tex. 5.6) för att minska skärpedjupet. Då försvinner bakgrunden (blir suddig och därmed lugnare), som i alla bilder utom #4 ovan. Då krävs dock att skärpan ligger rätt. Med mindre bländare är det lättare att träffa rätt med skärpan men risken är att bakgrunden blir skarp också. Jag ser också ofta att personer ställer sig nära en vägg när de skall porträttfotas. Jag tycker det går bättre om motivet flyttar sig bort från väggen.

Olle 21/6-09

Hur gör man för att få betalt för att kommentera positivt?

Jan Wadström 22/6-09

Det har smugit sej in en sjuka hos många pressfotografer att vrida på kameran i tid och otid.(horrisonten lutar).Ett hårresande korkat mode.Även i den här fotoskolan.Någon gång kan man väl göra det.Men inte som i dagstidningarna idag.På var och varannan bild.Håll kameran rakt och stadigt.

Bo 22/6-09

För personer som är lite mulliga kan det ofta hjälpa att ta porträttet lite från ovan, det gör att hon/han ser lite smalare ut eller åtminstone att man inte ser tex dubbelhaka så tydligt.

Fred Nordstrom 23/6-09

Hur ligger det till me den "vita balansen"? Tidigt pa morgonen bor man andra vita balansens automatiska installning? Mitt pa dan och sedan pa eftermiddagen??

Stefan 23/6-09

Kanon tack tack tack

ung man 23/6-09

jag missade innehållet i artikeln helt - blev helt vimmelkantig efter att ha blickat in i modellens vackra ögon...

GIth 23/6-09

Jätte bra tips.

Jonas 24/6-09

Bra skit!

VS 24/6-09

Liten detalj: bländaren kontrollerar skärp-djupet - d v s kan göra ansiktet skarpt och bakgrunden suddig.

jonas 24/6-09

kul! ser fram emot mer lektioner :)

Janne 24/6-09

Jösses vad folk verkar vara rädda för att slita ut sina slutare. Slutaren på de flesta systemkameror håller minst 100 000 exponeringar, många betydligt fler. Och kompaktkameror saknar inte sällan mekanisk slutare helt och hållet. Man kan ta tusentals bilder i månaden, varje månad, i många, många år innan det blir frågan om att byta slutare. Och vid det laget har det förmodligen kommit nya och roligare kameror att byta till...

wacko Jacko 26/6-09

Väldigt bra tips! Stort tack

Lazaros 26/6-09

Många bra och enkla tips - tackar! Jag vill tillägga två tips (i överkursen?). 1 Tänk på "gyllene snittet", eller enklare: Lägg inte ett ansikte mitt i bild, utan litet mot ena sidan. 2 Låt personen titta "in i bilden". Inte ut "över kanten". Exempelbilderna här har detta.

Anonym 30/6-09

Coolt! Bra tips!

Louise 30/6-09

När kommer nästa kurs?

Ctina 1/7-09

exempel 2 på "KOMPONERA BILDEN" var en riktigt söt bild!

Ctina 1/7-09

exempel 2 på "KOMPONERA BILDEN" var en riktigt söt bild!

Lars Törnquist 2/7-09

Jag tycker att ni även borde beröra hur man ställer in manuellt för att uppnå samma resultat som med något av de förvalda programmen. Då skulle ju de som läser t. ex. förstå att en stor bländaröppning behövs för att få ett kort skärpedjup.

Stella 3/7-09

Åh nej! Det kanske var dumt at vara med att tävla, men jag tänkte att inte kan ännu en söt-bild-på-barn-bild vinna, typ som på alla Aftonbladets tävlingar. But it just did.

Mike 5/7-09

Det är otroligt att man måste klanka ner på allt. Det är likadant på bloggar. Det är väl klart att man inte kan utbilda er i fotgraferingens ädla konst, ni tycks ju redan kunna allt. Detta är ju till för att skapa ett intresse kring fotografering. Om fler får lyckade och lite mer givande kort i sina fotalbum så har man ju för fan en underbar släktskatt att titta i genom hela livet. Om ni som klagar är så jävla duktiga varför måste ni då läsa denna fotskola alls? Och ni ska väl i såfall läsa DI.

Leif L 6/7-09

En del av tipsen har man en gång tagit del av. Nu läser man dessa igen och säger "javisst ja". Ingen kan allt inom foto och definitivt inte de som fotograferar vid högtider och semestrar. Det fordrar övning och åter övning. Slutaren blir utsliten? Javisst blir den det. MEN! Den som tar kanske 25 bilder varje dag behöver med stor sannolikhet inte byta slutaren på minst 10 år! Då finns det mer avancerade kamror som lockar. Läs vidare i Fotoskolan och hoppas att intresset växer så stort att djupträngande information i fotokonstens labyrinter studeras för att kanske kunna tillfredsställa det växande behovet! Fotoskolan ger en bra grundutbildning!! Ingen tvekan om detta!

Karin Bondesson 9/7-09

Hej, kul idé med fotoskola. Nu kan jag passa på att fråga om bakgrunden till den sneda horisontlinjen. Den återkommer på de flesta bilder i tidningen. Det kan ju vara en rolig detalj någon enstaka gång men som ett mode ser de mest bara trendmedvetet ut tycker jag.

Dan 12/7-09

Fokusera på ögonen så dom blir skarpa och ha en stor bländar öppning (lågt siffer tex 4.5) så bakgrunden blir oskarp. Lek med ljus och skugga, i mot ljus använd gärna blixt. Tycker du blixten är för skarp så använd gärna en nylonstrumpa för tjejer framför blixten så ljuset blir mjukare..

Alva 17/7-09

Gud va bra tips:)

Mikael Borgström 30/7-09

Hejsan, Man tackar för kursen. Finns det möjlighet att ladda ner som pdf så man kan ha den offline? /Micke

Elin 1/8-09

"Ett klick räcker oftast inte för att få till ett bra och spännande porträtt. Digitalkameran inbjuder till att slösa på exponeringarna (det är ju gratis!)". Det stämmer inte alls. Slutaren på en digital systemkamera håller i max 150 tusen exponeringar. Om man är ute och tar mycket bilder så sliter det på kameran så man får ändå ta bilder med måtta

Martin Magnusson 5/8-09

@Mikael Borgström: Fotoskolan finns bara på nätet, men med ett par enkla handgrepp kan du ju kopiera in den i ett eget dokument och skriva ut.

Hedda 6/8-09

åå så kul detta är! tack så hemskt mycket. go svd! :)

Bertil 9/8-09

Trevligt och bra sätt att sprida information om konsten att fotografera. Men varför inte poängtera vikten av att hålla kameran absolut stilla i fotograferingsögonblicket för att förhindra skakningsoskärpa.

Martin 11/8-09

4:an. Man kan ju börja med att ha en rak horisont

Sanna 12/8-09

JA! holler me!

Sofia 14/8-09

Detta är verkligen en bra och lättförståotoskola.d fotoskola. Finns det någon som har tips på någon liknande fi

alma 23/8-09

trevligt att digitalkameran får godkänt och inte bara systemkameror

lidia sällström 26/8-09

Hur fotograferar man en äldre person?? Det är väldigt lätt att porträttera en mycket ung kvinna eller man.

www.milar.blogg.se 10/9-09

riktigt schysst sida! Lä mej mkt här, checka mina bilder på min blogg allihoppa! :D

Krolso 20/9-09

Ta upp hur man skall hålla kameran, slutartider mm. Om du ser hur majoriteten håller sina kameror idag för att kunna se bilden på sökarskärmen (även om kameran har sökare) så kan man lätt räkna ut att minst hälften av bilderna blir suddiga. Detta kan ju kompenseras av att man idag lätt kan ta många bilder, men motivet kan lättare kontrolleras genom en sökare som också gör att armarna kommer in mot kroppen o kameran blir stadigare.

Lyngve 15/10-09

Det är inte alls nödvändigt att objektet tittar in i kameran. Det har blivit alldeles för vanligt att ge det rådet. Man uppnår andra "känslomässiga effekter" om personen tittar på något annat eller kanske på ingenting alls. Prova själva, att titta rakt in i kameran ger tyvärr ofta den där fejkade känslan av närhet som dagens reklambilder ger.

Anders Olsson 17/10-09

Bröllopsfotografer finns det många av. Både duktiga proffs och amatörer. Tyvärr finns bland de senare förfärliga och skrämmande dåliga bilder som syns i våra tidningar. Föreslår att ett avsnitt ägnas åt detta ämne. Visa några goda exempel på hur man ger det unika tillfället en bild som ögonblicket förtjänar.

torsten welin 26/10-09

Jättenyttig fotoskola, tackar! Saknar lite om mörkerfoto. Var ute i kvällen och ville föreviga den storstad jag lever i, men var alldeles handfallen och bilderna blev skräp. Äger inget stativ, kan det inte gå ändå att få till någon hyfsad bild, i mörker alltså? Jag stod vid ett tillfälle på en stor bro och trafiken förstörde med sina vibrationer allt fullständigt!!!

Beata 28/10-09

Ta inte för mycket luft ovanför huvudet - lämna max 1/4 del ovanför personen. Precis som på exempel #1. På #2 bör bilden beskäras under tjejens armbåge för bästa komposition.

Johan Dahlerus 16/11-09

Jag tycker den lutande perongbilden är störthäftig! Kolla bara hur perspektivlijerna blivit lurade! Genom lutningen! Se http://tiborsbildblogg.blogspot.com/2009/03/perspe
ktivritning.html Johan Dahlerus 70+

Björn Holstad 17/11-09

Jag vill gärna ha tips angående fotografering med hjälp av reflexskärmar.

Lars Jönsson 17/11-09

Egentligen avser denna kommentar hela Fotoskolan. Ni säger inte mycket om vilken kamera man ska köpa. Själv har jag använt 6 x 9, 6 x 6, 135 och senast med "swiveloptik". Denna har enbart 3,2 Megapixel samt 3x optisk zoom. Dock räcker det en bra bit, eftersom optiken har hög kvalité. Bilderna fyller ledigt en bildskärm 1024 x 728. Nackdelen med kameran är avsaknaden av manuella inställningar, vilket jag djupt saknar, van som jag är att lägga skärpedjupet där jag vill ha det, och sedan välja exponeringstid. OK, ni som skrivit ihop denna Fotoskola är proffs, och det märks. På många sätt lever ni kvar i 135 mm världen, ni har förmodligen tungt vägande "systemkameror" (SLR, med utbytbar optik), men dessa kan man inte lätt ta med sig. De går inte ens ner i en ytterficka, medan min kamera får plats i bröstfickan. En framtida kamera för mig vore allra högst en "kompaktkamera", inte en "systemkamera",small is beautiful OK, ni vill inte rekommendera en vettig kamera. Ändå, om man läser er Fotoskola, så har ni många önskemål som nästan bara systemkamerorna kan tillfredsställa. Min första kritik avser sökare. Sökaren måste kunna vinklas mot objektivaxeln. Det vet väl alla som försökt sig på porträtt eller makro! Min oansenliga Nikon Coolpix 3500 klarar av det. Men i dag har många kameror en vinklingsbar sökare; den kan vikas ut från kamerans baksida, sedan vinklas så att man slipper ha kameran i ögonhöjd. Påminner mycket om videokameror, där denna typ av sökare är standard. Min andra kritik avser megapixel-jakten Man vet i dag att optiken och sensorutformningen måste balansera antal pixels. Tyvärr har man inte kommit fram till en mätstandard, så fabrikanterna översvämmar de okunniga -och olyckliga - konsumenterna med pixel-siffror. Jag tycker att ni borde säga något om denna pixel-jakt!

Jonas 30/11-09

Har läst att man gärna har ansiktet/ögonen 1/3 ner i bilden...

Kjell Hilding 10/12-09

Raka och nyttiga synpunkter. Man förstår att lite planering och tanke nyttar sig. Visa hur man håller rätt och för stadga i en systemkamera, inte som i vinjetten (vänsterhanden skall väl vara under objektivet med tummen till vänster för högerhänta)

Sture 16/12-09

Välj det objektiv som är bäst lämpat för porträtt .Korta tider och bländare kring 2,8 ger lagom diffus bakgrund.

Lotta 18/12-09

Hej, en tripod är ett màste för bra bilder, framförallt om det är mörkt. Joby gör làtta flexibla tripods för alla typer av kameror som heter the Gorillapod. Check it out: www.joby.com It is a must to have för alla foto-entusiaster.

Natalie 31/12-09

Roligt med fotoskola! Skulle bli jätteglad om ni kan lägga ut vilken slutartid, bländare och ISO ni använt till de olika bilderna, eller eventuellt andra viktiga inställningar. Gott nytt år :-)

Anders Wennerblad 1/1-10

Att ha med en diagonal i bilden ger djup. (t ex ett dike, en strandlinje eller en väg. Dessutom ger en förgrund (en gren eller ett valv) djup och gör bilden intressantare. O så brukar jag säga: Undvik att använda blixt. Stämningsfulla motiv blir bleka o platta och overkliga med blixt.

Emilia 1/1-10

Kommer man kanske kunna få fototips med mobiler?

Carl-Olof 1/1-10

Man bör inte gå för nära om man har vidvinkel, då blir "näsan för stor".

Andrew. R 2/1-10

Nu ska jag ut och använda min gamla canon igen,,, jippi

Andreas 2/1-10

Kan jag inte få telefonnumret till den mörh¨årige tjejen på bilderna. Hon är ju rena drömmen! ;-)

E 3/1-10

Är inte vissa av bilderna väldigt konstigt beskurna? Det är otroligt mycket luft ovanför huvudet.

Bosse Nordstrom 3/1-10

Det ar viktigt att linsens fokala langd ligger pa ungefar 100 mm. En allt for vid vinkel ger ett ansikte som ar distortionerat. Sa det ar viktigt att anvanda en Zoom installning av linsen pa sa vis att man far a fokallangd av ungefar 100mm.

Sebastianfotografen 5/1-10

Synd att inte perspektiv tas upp i en skola om porträtt, något som fotografen i exempelbilderna tänkt på helt tydligt. Detta med perspektiv är absolut vanligaste felet som folk med en kompaktkamera gör. Man knäpper iväg bilden i vidvinkelläget. Ska man då följa rådet "gå närmare", så blir perspektivet bara ännu mer förvridet. Nej, gör som på bilderna till detta kapitel. Zooma in rejält om du har en 3x-zoom och backa bort från personen tills du får rätt utsnitt. Då slipper du ballongansikten och får ett plattare och finare perspektiv med mindre näsa osv. En klassisk porträttbrännvidd för småbild är 105mm. Många kompakter med 3x zoom går just upp till 105mm (motsv. 35mm-brännvidd). Det är ingen slump.

Rikard 5/1-10

Jättebra fotoskola! Skulle bara vilja få lite mera tips om hur jag kan använda blixten på en kompaktkamera t.ex. vid porträtt inomhus

Daniel E 5/1-10

Hej, Jag tycker porträtten nr 3, 4, 5 är obalanserade, centrum på bilden ligger på ansiktet vilket gör att det är ett stort fält, ungefär 1/3 av bilden, i överkant som inte säger ngt. Bild 1 är bättre och 2 bra! Mvh Daniel E

Henrik 6/1-10

ljuset är jätteviktigt.

Mario A. Meza 6/1-10

tack för denna fotoskola, enkelt , lätt förståeligt och direkt, inga konstigheter

Erling 6/1-10

skapa kontakt mellan modell o fotograf för avslappnad bild gärna 80-135 mm optik ¨å slipper man gå upp i ansiktet utan lite avstånd är bättre tacka vet jag den analoga cameran trots allt :)

Leif Karlsson 7/1-10

Bör man inte tänka på horisontlinjen också ?

Sickan 7/1-10

Vilka bra och enkla tips!

poffe. 7/1-10

förklara bättre om vitbalans eftersom de flesta kameror trots allt ger fel färger i standardläge.Har flera dig kameror där färgerna blir fel. ISO påverkar väl också,ge rek om detta också.

Dag Eriksson 8/1-10

Använd kamerans porträttläge. Gå sedan en bit ifrån och zooma in som om du hade gått nära. Detta medför att bakgrunden blir suddig medan den du tar porträtt på framhävs.

Jan-Åke 9/1-10

Jan-Åke; Verkar jättebra.

Kenneth Forsgren 9/1-10

Inte så störande, dominerande och sned bakgrund

Bertil Lundqvist 11/1-10

Tack för tipsen! Jag återkommer gärna. Bertil Lundqvist

Ett tips till 12/1-10

Har hört att man vid porträtt inte ska vara för nära personen heller eftersom näsan då blir oproportioneligt stor genom optiken, utan att det är bättre att hålla lite avstånd till personen och sedan zooma in till närbilder. Har testat och det verkar stämma. Tänk på alla porträtt fotografer (som tar t.ex. skolfoton), de monterar kameran en bra bit bort och zoomar sedan till närbilder.

Magda 12/01-10 12/1-10

Stor Tack på så bra tips!! ser fram att fortsätta och läsa dina råd

Benköö 12/1-10

Bäste "Lionheart" Dessa tips är till för oss andra som inte fick allt fotokunnande redan i modersmjölken. Läs då för jösse namn inte detta. Ut och fota istället och visa vad du kan...

Sture 16/1-10

"Fota som proffsen".. Så håller damen på bilden kameran så fel man bara kan. En liten vinkning om kvalitén på "kursen"?

Kerstin Holdo-Nordström 19/1-10

Bra tips !

Klas 19/1-10

No lifers ni måste ha nåt bättre för er på fritiden

tiina sarlin 23/1-10

Att få in skärpan på rätt ställe (t.ex ögonen) och att tänka på vilket skärpedjup man ska ha för att lyfta fram det som ska porträtteras, är det verkligen överkurs?

Agneta 30/1-10

Vill du bli friare och fota med den manuella intällningen så använd en stor bländare med kort skärpedjup så blir just ansiktet skarpt och bakgrunden suddig.

Gunnar 3/2-10

Det fungerar inte att bläddra mellan bilder med Firefox i Ubuntu

Gunnar 3/2-10

Det fungerar inte att bläddra mellan bilder med Firefox i Ubuntu

Hans von Matérn 8/2-10

En sak som man bör tänka på med en modern digitalkammera är att inte zooma in föremålet då det lätt kan bli rörelseoskärpa. Zoomningen liksom beskärningen kan man hellre göra i datorn vid efterbehandlingen. Tycker Hans

Johan Hermelin 22/2-10

Jo, jag instäämer verkligen, en toppenskola där jag lärt mig mycket.Undrar dock om en sak, iso. Är det likvärdigt med gamla tiders ASA hastigheter i filmen. Min kamera är en Nikon Coolpix där jag själv en gång satte ISOn på ett högt värde, 900, och alltid tyckte jag att bilderna blev tunna och trötta. Ändrade i går till 400 tog ett par bilder som blev mer fylligare och varmare. Har jag gjort rätt? Hur ofta skall man i så fall ändra ISO?

sofia 26/2-10

hur man gör bra porträtt

sofia 26/2-10

bra bra så bra

Benke på Lidingön 9/3-10

Tala gärna med din modell för att skapa en mer avspänd stämmning, jag menar att båda två ska prata, så kommer det fram nya spännande speglingar i ansiktet

André 17/3-10

Bra tips Tack !!

m 17/3-10

Skrattretande hur många manliga härskartekniker det finns i den här tråden, läste t.om. någon kommentar om att fotografen var "en tjej som inte kan hålla kameran rätt". Patetiskt! Oh well, ni gubbar är bara sura för att ni sitter hemma framför datorn och gnäller och inte får uppdrag i tidningarna som Johanna!

Nybörjare M.S. 18/3-10

Enkla, vackra & smarta tips! Stort tack!

Mr. TIBORFOTO.com 21/3-10

Jag tror att många PROFFS tittar in och läser Era tips! Enkelt KAN vara mycket KOMPLICERAD! Mitt råd är att även titta någrannare på bilder som verkar mislyckade. Som EVENTFOTOGRAF har du inte tid att tänka bara ta bilden, och trycka av INNAN saker och ting händer. Så för att bli en bra fotograf krävs det TUR-TAJMING-TALANG-TÅLAMOD ... och en det bästa OBJEKTIV som du har råd med.

Sture Tingwall 26/3-10

Jag tycker inte FOTOSKOLAN saknar något, men jag saknar info från kameratillverkarna, som envisas med att enbart ange den STÖRSTA bländaröppningen. Det vore fint, om man också kunde få uppgift om kamerans eller objektivet MINSTA öppning ? allt för att kunna avgöra om resp pryl har bra skärpedjup.

Anders Andarve 29/3-10

Ett bra tips som garanterat funkar är att modellen framför kameran skall foka på betraktaren av bilden bakom fotografen. Så det ankommer på den som tar bilden att motsvara förväntningarna att bild kvaliten blir bra. Det gäller också att fotograf och modell är trygga med varandra. Jobba i vi form brukar bli bra. Fastna dock ej i för mycket teknik. Det är motivet som är bilden. Bild tagen med en enkel kamera kan många gånger bli bättre än med en kamera med inställningar som enbart rör till det.

G. Marx 8/4-10

Svensk TVs kameramän (eller andra skyldiga?) har oftast valt en låg kameraplacering, så att programledare, intervjuobjekt och andra gäster i närbild visar näsborrar som centralpunkt i ansiktet, som grottor innehållande näshår och andra intressanta objekt! Välj helst en "normalare" vy, gärna med längre brännvidd. Det är skillnad om man vill ta humoristiska porträtt. I övrigt: Mycket tack för skolan, fint initiativ och genomförande.

saosa 12/4-10

tack för tipsen!

Cammi 24/5-10

Framförallt bild 3 men också bild 4 är pinsamt dåliga för att användas som "skola" Luftrummet ovanför objektet alldeles för stprt ca 1/3

Jan Engstrand 6/6-10

Farbror Jan// Vad pedagogist och klart. Rekomenderas till alla.

Mattias Hyll 30/6-10

Det viktigaste av allt - Skärpedjupet! AV-läge med största möjliga bländare på DSLR , eller porträttläge på kompakten. Gärna en kort tele för att få än kortare skärpedjup. Fokus skall ligga på ögonen, såklart.

Joakim :) 4/7-10

Jätte bra tack så mycket!

Bengt 3/11-10

Hur mycket påverkar ccd-sensorns storlek på suddigheten i bakgrunden på en kompaktkamera? Kan man få riktigt suddig bakgrund med t.ex. 1/2.5 sensor eller krävs det t.ex. 1/1.7 ? (Förutsatt att man använder största bländare förstås!)

Staffan Kvist 11/5-11

Hej Jag tycker att bildformatet på exempelporträtten är konstigt, långsmalt på höjden viket förstör porträtten, som skulle sett bättre ut om en mer spännande beskärning skulle gjorts.

gwbiker 6/9-11

En mkt bra sak är att ställa in kamerans vitbalans på molnigt även om solen skiner. Bilderna får då en varmare ton.

AK 12/11-11

Jättebra fotoskola! Saknar en liten detalj: Hur väljer man bäst/rätt kamera? Hade tänkt köpa en kompaktkamera och det finns ju hur många som helst att välja bland.... Tips mottages tacksamt

Andy 16/12-11

Bra tips, men hur får jag ögonen skarpa? Har testat att fota ett antal portätt och i nio fall av tio blir inte bilden skarp nog. Jag kan tillägga att jag testa både med och utan stativ. Jobbar inte heller med full automatik utan kör oftast på bländarprioritet.

Wibben 3/7-12

Det där med att gå närmare är inte så jätte sant det är mer att man ska gå längre bort och zooma in! Annars var det en kanon bra fotoskola med mycket inlärningar.

clara 7/7-12

kom ihåg att fokusera på ögonen!

Jonas 24/10-12

hej..jag har en Nikon D5100...jag vill ha ett objektiv som passar att ta kort inomhus typ fester och samlingar...men även att ta kort ute men på ganska nära håll typ vid grillning o så...någon som har ett tips på vad som kan vara användbart

Felix.K 14/1-13

Namean namean dis is a guud guide ya know what im sayin namean namean.

Massoud 31/1-13

Tack för tipset. Uppskattar det verkligen. Roligt att det finns folk som delar med sig av sin erfarenhet. Tack!

Johan B 13/5-13

Vem är den ursöta modellen? Jobbar hon professionellt med det eller kan man kanske få chansen att fotografera henne enligt TFP? Mvh Johan B www.facebook.com/johanbondefoto

Alex 29/6-13

NEJ GÅ INTE NÄRMRE! ZOOOMA ISTÄLLET!!!! Går man närmre är det lätt att näsa och så ser större ut, zommar man får man inte den effekten!

Åsa L 30/12-13

Hej! Jag råkade ut för att objektivet var placerat i midjehöjd och inte i ögonhöjd . (det vill säga i 90 graders vinkel eller däromkring) Det var som att titta ned i en hink. Detta märkliga perspektiv medförde, att bilden blev allt annat än välliknande. Jag påpekade felet, men damen var oförskämd. Jag vill påpeka, att jag har gedigna kunskaper i natur och framför allt djurfotografering. Jag har aldrig råkat ut för detta ?grodperspektiv?, när jag har fotograferat mig hos en fotograf? Om man bara tittar på bilden, så ser det tyvärr ut som den är tagen rakt framifrån, eftersom det inte finns någon vägg eller något annat i bakgrunden att referera till. Därför kan det vara svårt för ett otränat öga att upptäcka felet, om betraktaren inte har träffat mig och vet hur jag ser ut. Det kan tilläggas, att jag tyvärr var tvungen att betala före fotograferingen. Jag anser att det är fel på varan, när vinkeln så fel. Kan man kalla bilden för en nidbild? Hälsn Åsa

anton 2/8 -14 2/8-14

Riktigt bra

Myrna 28/9-14

Jätteroligt och användbart. Tack.

Pia Markwall Toyne 9/12-14

Vad skall man bära för färg på kläderna? Har hört att man skall undvika vissa färger.

Emanuel Olsson 14/5-15

Hej jag heter Emanuel Olsson ,är Pensioner med Titeln EOs Text o Bild. Skriver mest men fotar mycket och mest med Telefonen men tänker mig in i mitt tagande som om jag vore fotograf och försöker på alla möjliga sätt att fånga ljus, eller hitta vinklar och dölja skuggor, solen finns i min Vardag när jag tar min dagliga promenad med hunden Stefan, då finns kameran med och, ja det blir många foton på hunden, visst. Men ljus och mörker är , ja en bild går att bygga på olika sätt och jag skall försöka gå igenom dessa sidor med lust och förhoppning att lära mig mer om just att ta en bild.

HITLERS FARFAR 9/9-15

sämst

HITLERS FARFAR 9/9-15

bra

HITLERSMORMOR 9/9-15

bra

HITLERSMORMOR 9/9-15

bra

ALABA 9/9-15

SVERIGE FÖRLORADE IGÅR HAHAHAHAH VAD SÄMST AAAAAHHHH HITLER

Bernad 20/11-15

bra tips

Hjuuty 23/5-17

Fina bilder!!!

hubert selarp 24/5-17

åh vilken bra fotoskola

Abdhi M. 15/2-18

Abow, jetski fotoskola