FEBRUARI

Fotoskolan lektion 9: Vintersport

vintersport, vinter, vinterbilder, fotoskola, fotoskolan, sport, sportlov, vinter-os, os

Med både sportlov och olympiska vinterspel i antågande tipsar vi denna månad om hur du lyckas bättre med sportbilderna i vinter. SvD:s fotograf Ingvar Karmhed hjälper dig på vägen - häng med!

Ställ in konstljus - exempelbilder

#1 STÄLL IN KONSTLJUS

Ishockey från läktaren eller sargkanten, det är en smakfråga för oss fotografer. Men för gemene man är det oftast läktaren som gäller, åtminstone i de högre divisionerna. Här får man ställa in kameran på konstljus för att få rätt färger. Ett långt objektiv och kort slutartid är bra, men framförallt: se upp för puckarna! Om det finns bra plexiglas kan man ofta få spännande bilder bakom målet.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Vänd dig om - exempelbilder

#2 VÄND DIG OM

Är du på bandy eller andra evenemang med publik; stirra dig inte bara blind på spelet eller utövarna. Med kompaktkameror eller normalobjektiv är det näst intill omöjligt att få intressanta bilder, eftersom avstånden helt enkelt blir för långa. Vänd dig i stället om och leta roliga motiv i din närhet på läktaren och bland åskådarna. Försök få med evenemanget i bakgrunden för att få ett sammanhang.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Testa olika ljusförhållanden - exempelbilder

#3 TESTA OLIKA LJUSFÖRHÅLLANDEN

Snö och starkt solljus är en knepig kombination. Testa att plåta i både med- och motljus och experimentera med olika bländaröppningar. I motljus får man ofta använda en stor bländaröppning (lågt bländartal) för att inte underexponera. Plåta gärna vinterbilder molniga dagar då ljuset är jämnare. På många kompaktkameror finns färdiga program både för motljus och för snölandskap.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Var beredd - och håll värmen - exempelbilder

#4 VAR BEREDD - OCH HÅLL VÄRMEN

Det går fort i sportsammanhang och det gäller att vara förberedd och redo när tillfället dyker upp. Ta testbilder och hitta rätt exponering redan innan Anja "gör segersälen" eller när bästa kompisen går i mål i Vasaloppet. Om du ska vara ute länge kan det vara bra att ta med ett extra batteri, eftersom de snabbt förlorar kraft i kylan. Stoppa batterierna i innerfickan nära kroppen eller håll dem i handen.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

Undvik kondens - exempelbilder

#5 UNDVIK KONDENS

När du tar in kameran i värmen efter en kall dag utomhus bildas kondens som i värsta fall kan förstöra elektroniken. För att undvika detta kan man lägga kameran i en tätt försluten plastpåse medan den återfår rumstemperatur. Tänk på att "pressa" ur luften ur påsen innan du försluter den. Då bildas kondensen istället på utsidan av påsen. En variant är att låta utrustningen ligga kvar i kameraväskan.

Exempelbilder Exempelbilder Kommentera Kommentera Tävla Tävla

FOTOGRAFEN
Lektionen är producerad av Ingvar Karmhed, fotograf på Svenska Dagbladet. Läs mer...

Fotograf

Nåt att tillägga? Tipsa/kommentera här!

Tycker du att lektionen saknar något viktigt tips eller har du kanske andra synpunkter? Här är det fritt fram att lämna dina kommentarer.

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Tiina Sarlin 9/2-10

När man har alltför lite ljus och motivet inte har vett att stå stilla, dvs en helt vanlig halvskum svensk vinterdag med diverse aktiviteter... Några tips för att fånga även dem?

Jim Engström 11/2-10

Aldrig, aldrig, aldrig lägga kameran i en plastpåse utan silikonkudde eller annat som kan ta hand om eventuell fukt. Far man vart ute när det är kallt så kan fukt ta sig med in i påsen, då kan det bildas kondens inne i påsen och det är inte bra. Silikonkuddar gör att fukten neutraliseras och har man ingen sådan så kan man använda korken till en Treo-tub. Detta är i alla fall vad jag har fått lära mig.

Larsa 12/2-10

@Tiina Har du möjlighet i kameran att köra blixt med synkning på andra slutarridån så kan du med långa exponeringstider ofta fånga både rörelse och samtidigt få en skarp återgivning av motivet. Kan med fördel kombineras med stativ. Kalla kameror mår bäst om man inte packar upp dem ur kameraväskan förrän de återfått inomhustemperatur.

Majkel Träsko 12/2-10

Man måste se till att man har film i kameran också

Karin 12/2-10

Tycker denna nybörjarskola lär mig mycket om foto på ett enkelt sätt.

Mika f13 14/2-10

En fråga. I denna fototävlig får man värkligen skicka in mer en ett bidrag? Det är ju ett ganska stort fusk om man skickar in fler bilder än en? Det kanske står i reglerna. Men när jag tittar in på "Se alla bidrag" så är det tio stycken bilder under samma person?

Anneli 25/2-10

Gällande fototävlingen står det följande i villkoren: "14.Vinnarbilderna kan även komma att publiceras i Svenska Dagbladet - både i den tryckta upplagan och på SvD.se. För detta utgår inget arvode och inget särskilt tillstånd från upphovsmannen krävs." Normalt utgår arvode när man använder bilder. Det här låter som att det hela går ut på att dra in en massa foton till SvD som man sen kan använda utan att betala.

Martin Magnusson (minTur.se) 25/2-10

@Anneli: Tack för bra synpunkt. Jag vill förtydliga att bilderna endast kommer publiceras i sammanhang med fotoskolan. Vi gör ett bildspel med de 10-15 bästa bilderna varje månad som publiceras på nätet. Om vi mot förmodan skulle publicera bilderna i något annat sammanhang kommer vi självklart att kontakta upphovsmannen och be om tillstånd.

Martin Magnusson (minTur.se) 25/2-10

@Mika: Det stämmer att man kan ladda upp flera bilder till varje tävling. Vi tycker det är kul ju fler bilder som kommer in och dessutom kan det vara svårt att veta vilken man ska tävla med om man har många som är bra. Och det är ju lika för alla.

Mika f13 26/2-10

Sv: Marting M. Tack för svaret : >