Logga in:
arrgh
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Cluj

Hej alla trogna lasare! Nu har jag varit i Rumänien i 4 dagar, och det ar spektakulart pa manga satt! Jag akte med ett dag-tag fran Budapest till Cluj Napoca (uttalas Clusch), maste saga det att omgivningen langst denna stracka spöade strackan mellan Berlin och Prag. Nar man narmar sig transylvanien aker man genom ett landskap som bestar av höga skogsklädda kullar och berg, och langst med taget rinner en liten å eller bäck tackt av det grona lovverkets skugga, dar ytterst fa dansande solstrimmor orkar sig ner i den kristallklara spegeln av tindrande vatte. Sma forfallna byar med hus som i vara mått skulle klassas som overgivna ruckel, har lever alltsa det mytomspunna folket, som under arhundraden av fortryck av vampyrerna, har blivit en gnutta framlingsfientliga. Speciellt om man forsoker tala engelska till dom. Pa landsbyggden andvands fortfarande hast och vagn som framsta transportmedel, och for att frakta gronsaker och diverse andra varor till marknaderna i byarna och staderna. Väl framme i Cluj motte jag en Tysk tjej som var lite halvt vilsen. klockan var ca.21.30 sa det var ganska morkt och vi gjorde sallskap till Transylvania Hostel dar jag bodde. Det var lite smasvart att hitta dit, men det ordnade sig. Hostelet visade sig vara toppen! Det var nytt som attan och allt var superfrasht. Konstigt nog sa var det inte manga som bodde dar sa jag fick min sovsal for mig sjalv en natt. I Cluj finns det tva kyrkor, en Ortodox och en Katolsk, inget speciellt med dom. Jag upptackte en helcool kyrkogard nar jag var ute och vandrade dock. Den var belägen pa en stor kulle och alla gravarna var av den extravagantare klassen, likt drakula ungefar, sa fanns det dom dar riktigt snobbiga gravarna som mer var stora crypts. Sen blev jag overfallen av skelett som smitit ur sina gravar. Pa andra sidan av staden var en annan kulle med schysst vy over staden, dar fick jag syn pa en fet gron ödla ca.20 cm eller sa, visste inte att det fanns sadana i europa? Nar jag kom tillbaka till hostelet for att fixa kak traffade jag en Australiensiska som visade sig vara en utmarkt kompanjon. Sa vi har hangt med varandra sedan dess. Vi var ganska overens att Cluj skulle ha sugit ratt hart ifall vi inte hade traffats. Cluj ar ju en partystad, med massa studenter, men nu nar det ar sommarlov ar det ratt dott, och sightseeing i Cluj tar man pa nagra timmar. Sa dom tva dagarna jag var dar hade blivit ratt trista om jag hade haft otur. Idag (onsdag) akte jag och Chatrine (som australienska schilan heter) vidare, jag har hamnat i en liten by som heter Sigishoara och hon fortsatte till Bukarest. Sa nu ar jag ensam igen. Ska forsoka se sa mycket som mojligt av denna by imorrn sen aker jag vidare till en stad som heter Brasov. Ska forsoka lagga upp bilder sa fort som mojligt, men fortsatt skriva i gastboken och kommentera sa mycket ni orkar!! Det ar skitskoj att lasa allt ni skriver! Ha det kanon alla vänner dar hemma!

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Mikael 6/11-08

Hej, Trevlig beskrivning av Cluj och färderna runtikring. Transylvania Hostel borde ha varit helt nyöppnat när du var på besök för det existerade inte för ett år sedan. Kyrkogården på kullen antar jag antingen var den Ungerska kyrkogården eller den i statsdelen Zorilor. De är båda spektakulära. 'En by som heter Sighisoara' var en rolig formulering. Staden har en bit över 30 000 invånare. Det borde vara betydligt fler än Öregrund men staden blir liten när man kom från Cluj (runt 370 000 invånare) och åker till Brasov (280 000 invånare). Det är i alla fall kul att du tog dig hit till Rumänien och att du delar med dig av dina erfarenheter och reflektioner. Mvh Mikael