Logga in:
CHRISTER59
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Volontär Nepal

Hej på er. Ska försöka skriva lite om min resa till Nepal.Kände att jag va sugen på att åka iväg igen, göra nåt mer, annat volontärjobb. Planen va att jag först slulle vara i en liten ort utanför Katmandu, Pharping, på ett litet sjuhus och sen ut i byar. Som en mobilklinik. Så blev det inte, blir inte alltid som man tänkt, man kan nli i alla fall.

första veckan i vplontärhuset ska vara intro vecka om land, kultur. Jag gjorde en dag, sen ville jag ut i ptojektet. Hade gjort detta förut. Hade flyttat till ett annat hus, större fler toaletter, och duschar. Blandat med folk, nstionaliteter. Men inte åldrar, jag äldst förståss. Nästa efter mig 30 år, sen runt 20-22 år. Gick bra ändå, delar rum med Island, Sverige, Norge.

Besökte sjuhuset, jag var på tillsammans med Anette sist. Spännande, träffa kordinatorn där, Nila, hon visste jag skulle komma. Lugnt på sjuhuset, men några görändtingar sen sist. Vet inte om det beror på oss, men har jag bara varit med och bidragit med 2 % förändring, är jag glad. De jobbar efter ett triage system, grön, kan vänta några tim, gul 1 tim, röd direkt, svart död. Läggs i ett träbås. Deffen satt nu på laddning, används om nödvändigt. Föreslog draperier mellan pat, vilket det nu fanns.

Hamnde sen på ett barnsjukhu, internationell, friendships childrens hospital. Va väl inte så mycket volontärt, tror jag lärde mig mer. Va på flera avdelningar och tog del av. Hängde med dr Shanta, startat byggt upp sjukhuset, viger sitt liv åt detta. Jobbar 7-21 7 dar i veckan. 100 pat om dan på mottagningen, däremellan operationer, rond. Vilken man. Vi fann varandra direkt. Gick under namnet doc, fast jag är uska. Otroligt effektiva, inga väntetider där inte, undersökning, rtg, prover klart inom 1 tim. Alla specialister fanns, endokrin, neuro, ortoped ex. Men försyår annat som va annorlunda, för mig som hygienare va det inte lätt att se. 15 barn, med föräldrar på en avdelning. Lunginflammationer, försyoppning, sår infektioner, andnbesvär bla.min sista kväll lämna han sjukhuset för att ut o käka med mig. Glad för det.

Vill göra mer, o sedan en tid är jag på ett hälso projekt. Tar ej volontärer direkt för kort tid, men jag fick komma. Ville ha hkälp av en sköterska att bygga upp en liten klinik. En ung tjej, nepalesisk sköterska ska ta hand om den. Vilket hon kommer göra på ett fantadtiskt sätt.

Organisationen är uppbyggd av australienare för 7 år sen. Kvinnor, barn som varit utsatta på olika hemska saker. De går i skola, en del bor i fosterhem, med foster mamma, en del med sin tiktiga mamma. Har olika ptojekt, föreläsningar, ex säkerhet, ex internet, annat. Jag har haft föreläsning om menstruation, skälvscanning bröst. Sköterskan översätter till Nepali, vi visar bilder, jag visar på mig hur göra. Varje dag går vi runt och kollar av familjerna, om de har nåt problem. Många frågar om utslag, acne mm. Imorgon ska vi ha praktiska övningar hon o jag, linda fötter händer, lite sår koll. Emellan hänger jag med tjejerna, snackar, bara är. Så himla givande. De är så nyfikna, vill veta massor.

Emallandär träffar jag min vän Phul som jag träffa 2001, vi umgås, fikar, är med hans familj. Lite turer i Thamel, massa marknader. Nu en festival, igen på gång. Mycket färger som ska målas i ansiktet.

som ni förstår har jag det mycket bra, njuter och tar tillvara på mina upplevelser. Saknar Christer förståss, o alla andra. Men nyttigt o längta. Ska nu försöka ladda bilder. Tack om ni orkat läsa.

Namaste Carin

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

CHRISTER59
CHRISTER59 15/10-17

Testar om bilder text gått iväg