Logga in:
cillal
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Florens

SöndagVi lämnade ett molnigt Siena med bil, efter en stund började det dugga. Körningen till Florens flöt på bra och det funkade bra med inlämning av bilen och sedan var det endast en kvarts promenad med resväskorna till Hotell De Lanzi som ligger i hjärtat av Florens, fasiken vilken lyckad bokning! Under promenaden möts vi av musik från ett gäng på en piazza vi passerar, when you are smiling, det kändes bra! Trots att vi var tidiga till hotellet fick vi vårt rum på en gång och vi fick ett väldigt trevlig mottagande. Vi bor precis vid Il Duomo (Santa Maria del Fiore katedralen). När vi kliver ut från hotellets entré ser vi Santa Maria. Vilken magnifik katedral! Vi kunde ha stått där hur länge som helst och bara tittat på den, den är så vacker! Vi gick vidare och hamnade på en biodynamisk pastarestaurang, simBIOsi och fick in supergod pasta och till det en blond beer, gick att välja red beer också ;). Mätta och belåtna gick vi ett stycke till, till Piazza San Marco, men den var inte så speciell, killen i repan hade kryssat för lite sevärdheter åt oss på kartan.Det är hur mycket turister som helst här, ÖPPNA restauranger och affärer överallt, så detta är motsatsen till Siena, den lite trötta staden. Här är många gamla vackra byggnader att titta på. Vi tog en öl på Piazza della Signoria ett stort levande torg med det magnifika Palazzo Vecchio sedan gick vi över bron Ponte Vecchio på den var det både gatuförsäljning och juvelerarbutiker. Vi gick till Piazza Pitti, där sätter sej folk direkt på den sluttande stenbeläggningen framför Palazzo Pitti och bara chillar. Det är en rätt stor och ful byggnad om du frågar mej. Vi körde på pasta till middag också och jag var tuff nog att beställa en pasta carbonara, jag älskar pasta carbonara meeen jag blir oftast besviken när jag äter den utomlands och ändå gör jag det gång efter annan... men denna gång var den väldigt bra, jippi!

MåndagVår ”lilla” granne katedralen Maria hörs nog över hela Florens, ingen som lär missa att be sin bön här inte. Igår satte hon igång att klämta klockan 16,45 och sedan 20,45, imorse började hon klockan 7,00 och sedan 7,30 så att ingen skulle lyckas somna om. Tur vi är morgonpigga! Värsta ovädret drog igång klockan 6,00, blixtar och dunder, men magiska under uteblev, endaste ett hårt regn öste ner.Vi promenerade till Piazzale Michelangelo för att få den bästa vyn över stan. Det var 163 trappsteg upp, typ 1,5 m långa steg, vet ej hur varmt det var idag men hujeda mej som svetten lackade! Man ska inte vara på sådana här stadsvandringar i smällheta värmen, då ska man ligga å plurra i vattnet! Tycker synd om alla småttingar som dras runt på stadsvandringar, hur intresserade kan de vara, tror att om de får välja skulle de hellre leka på stranden och plurra i vattnet. Väl uppe får vi en fantastisk utsikt över stan, någon skrev att man borde gå upp dit på kvällen för att få se stan upplyst och det kan nog vara sant och kanske det skulle vara liiite svalare då också... Vi tar oss vidare upp för en back till en vacker kyrka som ligger där uppe, det blev även några trappsteg till... men efter det fick det vara bra med backar och trappor, vi hittade en kurvig väg ner och gick sedan i skuggan längs husen för att komma fram till en liten håliväggen mackeria eller vad jag nu ska kalla den. Urgullig kvinna som servade oss med ett leende, fixade några lådliknande pallar att sitta på på trottoaren och sedan kom hon med vår beställning, när vi fått vår beställning rasslade de till och de fick fullt upp. Ett par från Gotland slog sej ner vid oss på var sin pall och det var så trevligt.

TisdagImorse gick vi till tåg/bus-terminalen för att kolla tider för bussen till flygplatsen, den går var 30:e minut, vi köpte biljetter på en gång för 6 euro styck och bussen tar endast 20 minuter.Tycker vi har sett det mesta av stan så idag tog vi oss till ett gigantiskt grönområde som låg precis bredvid citykärnan. Vi köpte med oss ett par mackor och tänkte att vi sätter oss på något mysigt ställe, men inte tyckte jag att där var så mysigt... vad vi inte visste var att de har värsta ”loppisen” där (alltså vi snackar flera hundra meter loppis) plus att de säljer take away mycket smarrigare än våra torra baguetter!Efter vår middag gick vi och klappade vildsvinet på Fontana del Porcelino och stoppade en peng i munnen på honom, gör man det så betyder det att man är välkommen tillbaka till Florens.

OnsdagSista dagen i Florens så imorse ställde vi oss i kön till Santa Maria del Fiore. Den öppnar kl 10,00 och vi ställde oss i den jätte långa kön kl 09,40, som då gick till baksidan av katedralen, vi kom in 11,00. Jag tycker nästan att den är vackrare på utsidan än på insidan. Vi var inne i 15 minuter sedan tyckte vi att vi sett allt, dvs förutom kryptan som man man skulle betala för. Som jag har förstått det kan man dra ut biljetter på nätet som är gratis och man hamnat i en snabbare kö, vet dock inte vilken sight biljetterna finns på, då får man ett klockslag man släpps in på. Oj så mycket glass det säljs här, jag har ätit fler än jag borde och folk står med en glass i sin hand överallt! Så jag kan summera Florens med pasta, pizza, glass i stora lass och många vackra byggnader och alldeles för varmt! Vi har även förstått att det är här alla turister är, inte i Venedig. Herre gud vad med folk. När vi stod i kön till Santa Maria imorse pratade jag med en kinesiska som är bosatt i Paris, vi pratade om alla turister så säger hon: There are lots och chinees people here, we are everywhere! Det stämmer det är horder av stora kinesiska grupper överallt.Ja, vi kan nog säga att vi är klara med Florens, tror inte vi återvänder. Detta är en storstad full med affärer och jag åker inte iväg för att springa och shoppa. Vi har sett de sevärdheter som finns här, så vi sätter en bock i kanten för Florens. Vi var här i fyra dagar men tycker att tre dagar hade räckt, dvs om man bara ska vara inne i stan och inte göra några utflykter. Nu har vi bestämt oss för att städer ska inte göras i juli för det är helt klart för varmt.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer