Logga in:
Helenemf
Redaktionen bloggar
Translate website

Moppetur på Puh Quoc

Idag blev det moppetur på ön. Jag försöker läsa kartan och Roland tutar och kör mot rött som alla andra. Och när man är helt lost med den sparsamma kartan stannar någon vänlig själ och erbjuder sig att vi ska köra efter honom dit vi ska. Att han sen visar oss till fel ställe är en helt annan sak.... 🙃

Vi besökte fängelselägret i Trai Giam som ursprungligen byggdes av de franska kolonisatörerna. Under Vietnamkriget höll den södra regimen, med stöd av amerikanska trupper, nordvietnamesiska soldater fångna här. Korrugerade plåtbaracker står uppradade bredvid varandra på ett naket, stenhårt, smutsigt jordstampat golv, omgivna av höga stängsel med taggtråd. Senare gjöt man betonggolv för att förhindra tunnelbyggande för flyktförsök. I varje hörn finns ett vakttorn. Figurer i papier maché illustrerar de fasor som en gång i tiden utspelades just på denna plats – vakter med geväret i högsta hugg och schäferhundar vid sin sida, utmärglade interner, fruktansvärda tortyrmetoder. Bredvid fängelselägret ligger också ett litet museum; ett mörk historia om hur Phu Quoc en gång i tiden var en fängelseö. Man kan inte i sin vildaste fantasi förstå och det finns inte ord som beskriver hur oerhört grymt fångarna behandlades.

Efter rekommendation från en engelsk asienskribent tog vi oss sedan längst söderut på ön där det finns en 8 km lång linbana, Hon Thom, med hisnande utsikt. Guinness World Record utsåg i februari 2018 linbanan till ”World’s longest sea three-rope cable car route” som kopplar ihop An Thoi staden med öarna utanför. Vilken utsikt alltså, helt fantastiskt vackert!

På senare eftermiddagen blev det ett dopp på en underbart vacker strand, Sao Beach - kritvit sand, vajande palmer, kristallklart och ljummet vatten. Vilken paradisstrand!

Det är billigt att hyra moppe här, ca 60 kr för en hel dag. Tankade för ca 15 kr och det räckte hela dagen.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer