Logga in:
Ingridsan
Redaktionen bloggar
Translate website

Ho Chi Minh City mm

Onsdag 26 december.

Efter att ha sovit jättegott vaknade vi vid 6-tiden och var färdiga för avhämtning vid 7.30 för dagens utflykt. För första gången var de inte punktliga utan vi fick vänta till k8.30 innan vi kom iväg. Sedan var det tre timmars busstur innan vi kom till Cao Dai templet i Tay Ninh. Det är huvudtemplet för Cao Daisekten. En sekt som är en hybrid av alla andra religioner som hinduism, Buddism, Kristendom, konfusianism mm. Det var en man som i en dröm fick veta att alla dessas gudar är en och samma gud. Mannen såg bara ögat på den " huvudguden" så därför fanns symboler av alla gudarna samlade runt den gudens öga. All musik som framfördes vid gudstjänsterna hade mannen hört i sin dröm. Templet var 100 m långt och byggt enbart av sand, cement och bambu. Det var färgrikt utsmyckat och väldigt välvårdat. När vi skulle fota fick vi inte gå framför templet för där hade en massa andar dansat precis innan vi kom enligt prästerna. En intressant sekt och vackert tempel men kanske inte värt 3 timmars busstur.

Efter templet fick vi en jättegod lunch med typisk vietnamesisk mat. Vi delade bord med 2 från Taiwan 1indones från Yogijakarta ( där vi varit) och en kille från Boston. Kul!

Sedan var det 2 timmars busstur till Cu Chi tunnlarna där vi fick en mycket bra genomgång av hur de använts och tillverkats. 25 mil tunnlar i tre nivåer som både använts som skyddsrum, skolor, sjukhus, vapentillverkning mm. De var sinnrikt konstruerade, ändå dog 75 % av de som bodde där efter att Sydvietnamesiska armen kommit på att spruta in gas i tunnlarna. Vi såg också fällor och fick förklarat hur vietcong lurade sydvietnamesiska armen ( och USA) . Bl.a. Tillverkade de sandaler av gamla bildäck som såg ut som om man gick år andra hållet.

Vår guide var nog ingen anhängare av kommunismen. Han poängterade att det var inget krig mellan USA och vietkong utan ett inbördeskrig mellan syd och Nordvietnam.

Han menade att de hade det bättre i Sydvietnam fortfarande för de var fortfarande mer västvänliga än Nordvietnam. I norr var korruptionen mycket större och folk hade det sämre. Verkar stämma av det man ser när man reser från norr till syd. Intressant besök och ett måste när man besöker Ho Chi Minh City.

Sedan var det ytterligare 2 timmars resa innan vi kom fram och kunde hoppa av bussen. Trafiken var helt galen och vi var glada när vi kom upp till vårt tysta, lugna rum igen.

Torsdag 27 december. Ho Chi Minh City på egen hand

Efter ännu en god natt gav vi oss ut på gatorna. Lyckligtvis bor vi vid en park så starten blev lugn. Vi strosade genom parken, tittade på Tai Chigymnaster och folk som tränade på ett utegym. Sedan var det dags att korsa några gator innan nästa park och det känns alltid som att utmana ödet. Så när vi överlevt in i nästa park pausade vi på ett cafe. Tyvärr serverade de bara iskaffe så Jörn blev besviken.

Vi träffade på ett par som fotade oss och när filmade fler som gjorde Thai Chi pratade några män med mig. Alla är verkligen vänliga. Ibland när vi ska korsa en gata och ser rädda ut tar de oss i handen och lotsar oss över med ett leende. Vi hittade i alla fall fram till Reunifikation palace. Där gick vi först in i en mindre byggnad som hade en bra utställning om platsen och om tiden från när det var ett franskt guvenörspalats och Diems presidentpalats tills det bombades, byggdes upp i " modern" stil och blev dagens kommunistpalats. En mycket intressant och informativ utställning. Sedan tittade vi på själva palatset och det tyckte vi inte gav så mycket.

Efter det gick vi till War remenants museum och det var verkligen fint gjort. Visserligen visade det kriget utifrån vad otäckt Sydvietnamesiska armen och USA gjort för otäckt och inget dumt kommunisterna gjort men det gav en otäck bild av vad krig är.

Man fick se tigerburar och tortyrinstrument som använts i Sydvietnamesiska fängelser under Diem och hans kompisar USA - otäckt. Sedan fanns det fotoutställningar med de berömda fotona från Son My massakern men också bilder på hur amerikanska soldater hjälpte sina sårade kamrater. Den värsta delen var där de visade hur växtgiftet som USA spred ut för att avlöva skogen påverkade skog och framför allt människor. Skogarna blev helt förstörda och alla har inte hämtat sig än. Men värst var hur människor fick fruktansvärda skador och hur det föddes missbildade barn. Även de amerikanska soldater som spred giftet fick missbildade barn. Detta var effekterna av operation orange. Krig är hemskt och kemisk krigsföring är nog det som drabbar oskyldiga värst.

Efter detta museum, som verkligen är värt ett besök, blev vi tvungna att samla oss över en kopp latte!

Sedan kastade vi ut oss i trafiken igen och tog oss till Notre Damkyrkan, som var stängd, och sedan till gamla posthuset. En jättetjusig byggnad från slutet av 1800- talet. Vi gick vidare och hamnade i Stadens fina kvarter med varuhus med. Dior, Gucci, Versace och HM! Jättefina varuhus samt hotel och restauranger hela vägen fram till Operan.

Sedan var vi jättehungriga och sökte oss tillbaka till vår gata. Där hittade vi en liten gatuservering som såg bra och välbesökt ut. Bredvid oss satt en kille med vietnamesiskt utseende. Gissa om vi blev förvånade när han tilltalade oss på norska. Han hade bott i Norge i 50 år ( adopterad) och såg nu ut att inte vara mycket äldre. Han och vi satt och pratade i närmre en timma.

Sedan hem och packa inför morgondagens tur.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Mats 29/12-18

Verkligen många intressanta saker ni hinner se. Får mig att tänka på området jag besökte i Peru - även där sprutade USA gifter agent orange under 1980-talet i kampen mot kokain. Knarklangarna drabbades inte så hårt av det, de drog bara vidare och tvingade några andra bönder att odla coca. Bönderna och naturen gick det sämre för...

GoJO
GoJO 28/12-18

Åter igen en massa minnen när jag läser om era upplevelser. tunnlarna, museerna, kyrkan, posten och själva staden! Härligt, härligt. Saigon är det enda ställe som vi blivit lurade under våra resor och vid båda tillfällen var det taxichaufförer! Nu är jag redo för nästa uppdatering! Kram på er!