Logga in:
Ingridsan
Redaktionen bloggar
Translate website

Kambodja

Cambodja, Phnom Penh och Siem Reap.

Lördag 5 januari

Vi fick gratis transfer till Phu Quocs flygplats efter frukost. Sweet Homme kan verkligen rekommenderas för några dagars avkoppling. Bra rum, bra pool, trevlig personal och god frukost samt ganska nära till stranden. Området var emellertid lite för lugnt för att vi skull vela bo där en längre tid. Tur att vi firade nyår på Long Beach!

Flyget fungerade bra och visumformaliteterna gick lätt när vi kom till Cambodja. Det gällde bara att ha foton och 30 dollar per person klara.

Väl inne på flygplatsen ville vi vä ta ut khmrtial på Atm. De flesta gav bara dollar men vi lyckades få ut 100 000 rial. Det visade sig vara helt onödigt för alla ville ändå ha betalt i dollar.

Så tog vi taxi till Okay Boutique hotel. När vi kom fram var det som att stiga in i ett tempel med en jättestor Garuda omgiven av lotusblommor. Vårt rum låg på 11te våningen, var stort med sittgrupp och balkong med utsikt över hela staden. Restaurangen låg på 14 våningen med utsikt ner på kungliga palatset och silverpagoden så läget kunde inte varit bättre. På 14 våningen låg även en stor härlig pool. Vi tog varsin smoothie och njöt av utsikten och att bada i den härliga swimmingpoolen. Resans mest spektakulära och bästa hotel. Så kostade det också 450kr per natt!

När vi öppnade våra resväskor visade det sig att den stängda påsen med Nescafé hade " exploderat" under flygturen, dessutom hade det varit fuktigt så en del kläder och grejor var prickiga och väskan full av kaffe. Vi lämnade reskläderna till tvätt och delade upp resten i smutstvätt och lite som kan användas de sista dagarna. Vi försökte tömma väskan i badkaret men avrinningen var dålig. Så när Jörn skulle duscha stod han med kaffe högt över fötterna. Väskan gick inte att få ren men den hade ändå börjat gå sönder så vi gav oss ut och köpte en ny resväska.

Söndag 6 januari

Kvällen innan hade vi bokat en taxichaufför som skulle ta oss till Dödens fält och S21 fängelset. Dessutom skulle han köra oss till palatset som avslutning.

När vi kom ner till receptionen kom en man fram och frågade om jag var Ingrid och om vi hade bokat en tur. Jag svarade ja och sade att vi skulle till dödens fält osv. Han envisades med att vi skulle se palatset först för det var svalast då. Vi gick med på det och fick en mycket bra guidning på palatsområdet. När vi kom till silverpagoden ringde guidens telefon. Han hade raggat upp fel gäster. Så han lämnade oss och gick för att säga till vår förare att hämta upp oss medan han tog hand om sina gäster. Vi fick vänta ett bra tag och ringa upp hotellet innan vi hittade föraren men sedan for vi till dödens fält. Där hade de jättebra audioguider på svenska. Det var bättre än med n levande guide. När berättelserna blev för hemska kunde man spola fram och när något var extra intressant kunde man få extra info. Usch vad mycket vi fick veta om Pol Pots grymheter. Han mördade ju nästan en tredjedel av landets befolkning på grymmast möjliga sätt.

Sedan for vi till S21. Det var en skola som Pol Pot gjorde om till fängelse och tortyrcentral. Även här fans audioguider. Det var otäckt att se men det är viktigt att komma ihåg hur lätt en grym regim kan ta över ett land.

Efter dessa besök var det skönt att simma av oss i hotelpoolen. På kvällen gick vi ner till Mekongfloden och tog varsin pizza och tittade på folklivet.

Måndag 7 januari

Vi blev hämtade av en minivan på morgonen. Det var roligt att köra genom landsbygden och se livet där. Rent allmänt tycker vi att det är lite mer ordning och mindre skräphär. Fler bilar och färre motorcyklar och allmänt lugnare trafik.vi pausade halvvägs. Då han vi " prata" med våra medresenärer mormor, mamma och en liten flicka på 4 månader. Resan tog 5 timmar och vi hörde inte flickan gnälla på hela tiden,

Framme i Siem Reap tog vi tuc-tuc till hotellet. Kafu hotel and resort. Det ligger jättebra vid floden som rinner genom Siem Reap. Vårt rum har en veranda inbäddad i palmer och blommor precis intill poolen. Det känns som om vi bor i djungeln och ändå når vi centrum på en kvart. Enda minuset är att frukosten är tradig.

På kvällen promenerade vi ner mot centrum längs floden. Där är så vackert belyst och lugnt och skönt att gå.

Tisdag 8 januari

Efter frukost( och morgondopp) hämtades vi av en tuc-tuk och mr Set.Han pratade ganska bra engelska. Han körde oss till Angkor. Först såg vi angkor wat. Han förklarade hur vi skulle gå och vad vi skulle titta efter. Sedan fick vi gå runt själv.. Visst blev vi imponerade och kände historiens vingslag men det fanns lite för många turister. Så Set föreslog att vi skulle göra den lilla endagsturen baklänges. Det gjorde att det var mycket färre vid nästa stopp och då blev upplevelsen ännu starkare, nästa del var Tha Prom där de spelat in " Tomb raider"". Där var många trädd som växt samman med templet och det var verkligen häftigt. Sista delen vi besökte var Bayon(?). Då hade vi gått 9 km i 33 graders värme så då var vi ganska möra trots att vi haft en lunchpaus halvvägs. Så efter 7 timmar ibland fantastiska ruiner ville vi gärna återvända till vår sköna pool.

Efter dopp och bokläsande gav vi oss ut på ATM jakt. Vi hittade en riktigt bra och tog ut 200 dollar. Man får betala 5 dollar i uttagsavgift oavsett hur mycket man tar ut, sedan hittade vi restaurangen 2 dragons som sköttes av en engelskman. Där åt vi en lätt kvällsmat och sedan avslutade vi kvällen på en australiensisk pub intill vårt hotel. Där fick Jörn en jäger och jag en pastiss. Sedan sov vi gott.

Onsdag 9 januari

Mr Set hade erbjudit oss en tur ut på landsbygden i hans bil. Vi fattade inte riktigt vad vi skulle se men antog erbjudandet. Vi körde en bra bit från staden och ut på mindre grusväg med hus på höga pelare runtom. Ju större hus och högre pelare desto rikare familj. Höjden kunde variera från 1 m till 6-8 m. Anledningen till pelarna var att ibland blev det översvämningar även här på högre höjd.

Vi stannade till på en lokal marknad där de sålde allt, från rördelar till guldsmycken. Fisk som de satt och rensade eller levande, kött frukt, begagnade skur tjusiga sidentyger, andrahands jeans. Ja allt. Jag köpte ett hårspänne för 2kr.

Sedan åkte vi ut mot sjön som ligger mellan Phnom Penh och Siem Reap. Vi hoppade på en båt som tog oss längs en flodarm till Stillting village Kompong Phuec(?).

Där var alla hus byggda på jättehöga pålar säkert 10 m. De levde på fiske och det var jätteintressant att se. Vi var uppe och gick i någon by när skolan slutade. Då donerade vi 1 dollar till pennor till några barn. Sedan åkte vi ut till själva sjön, när den är som störst under våtsäsongen är den 1500 km lång!!!! Mellan fiskebyn och sjön var det ett mangroveträsk. En jättehärlig utflykt som vi var glade att vi gjorde!

Hemma igen så kollade vi morgondagens flyg och bokade transfer och nu ligger vi vid poolen. Man kan ha det sämre, men knappast bättre!

,

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

GoJO
GoJO 9/1-19

Jag ser allt framför mig! Fasorna på Dödens fält och S21 speciellt. Fantastiskt med audioguide på svenska. Ankor Wat, värme likaså, men inte er guidade tur på landet. Där cyklade vi med vår guide tull odlingar, torg, fängelse och krokodilfarm. Pooler är härliga att njuta av när det blir för varmt. Snart hemma? Välkomna!