Logga in:
Mikael_Karlmark
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Tuktuksa till dig i Asien!

Restips från Laos - Tuktuksa till dig i Asien!

Den här artikeln kommer HÄRIFRÅN.

Ingen resa till Laos eller Kambodja blir komplett utan att åka tuktuk. Den som just skall ge sig ut på sin första tuktukfärd är ofta lite klumpig, och kanske även orolig, men det brukar raskt bytas till en vild förtjusning. Snart har en iver att åka tuk överallt ett fast grepp om resenären. Om inte chaufförerna jagar resenärer så gör resenärerna det. Givetvis måste man fotografera varandras färder och lika självklart är att det är svårt att få bilderna att bli skarpa under en skumpig och glädjesprudlande färd. Den effektive passar på att mitt i skumpandet och fotograferandet förhöra de alltid lika välinformerade chaufförerna om vad som händer lokalt och vad man bör besöka. I Laos och Kambodja skiljer sig dessa ivrigt framförda skumpvidunder åt både mellan länderna och mellan olika städer inom länderna. En tuktuk i Siem Reap i Kambodja är till exempel mindre än de som används i Phnom Penh och de som används i Vang Vieng, se bilden, är av den största sorten. I Saigon har de tyvärr förbjudits och bytts mot vanliga taxibilar. Där finns fortfarande några få cyclos att hyra och givetvis även massor med mopedförare. Att åka cyclo är onekligen rofyllt men de smidigaste färdmedlen i Saigon är mopederna eller att färdas till fots. Numera får man antingen alltid en hjälm eller böter om man åker moped i Saigon och det kommer nog snart i först Kambodja och sedan Laos. Det finns till och med de som åkt tuktuk genom hela länder eller köpt med sig en att ställa i trädgården hemma. Fast det kanske är lite i överkant, eller vad tycker ni? (14/3-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Anders 24/4-09

Jag håller med. Tuktuk är coolt. Jag gillar skarpt att åka tuktuk.

Fabian Busig 7/8-09

Efter en 2-timmars tuc-tuc i Bangkok är man färdig för respiratorn. Åker gärna tuc, men inte där.

André 21/10-09

I HCMC fanns det en tuktuk liknande buss (2004) som gick enligt fasta rutter (men ej riktigt på fasta tider) i stadens fattigaste kvarter. De åkte runt och plockade upp folk tills den var full och åkte sedan till sin destination - därav de ej fasta tiderna. Dock fick dessa bara används på det sättet. Om de existerar i dag kan jag inte säga allt sker väldigt snabbt i Vietnam.

En parentes: Saigon är liktydigt med distrikt1 i HCMC -dvs centrum som var saigon ursprungligen - så du kan inne i HCMC mycket väl säga att du vill åka till "Saigon" utan att någon höjer nämnvärt på . Det är bara för folk utanför stan/utlänningar som det blir förvirrande med dessa två namn.

Fler restips av Mikael_Karlmark