Logga in:
Mikael_Karlmark
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Hosteriskt Nyår i Chi Minh City.

Restips från Vietnam - Hosteriskt Nyår i Chi Minh City.

Den här artikeln kommer HÄRIFRÅN.

En erfarenhet som är lite utöver det vanliga är att spendera Nyårsafton i Vietnams största stad - Ho Chi Minh City, populärt fortfarande kallad Saigon. Pulsen här är alltid medryckande men på Nyårsafton är den något utöver det vanliga. Då verkar alla köra runt på sin moppe i centrum. Och jag menar inte det Vietnamesiska nyåret utan det som inträffar den 31:a december enligt västerländsk tideräkning.

Maria stod bredvid mig på trottoarkanten och sa med ett chockat leende:
- Kul! Jag har aldrig sett något så hysteriskt. Hur kan man få plats med så många mopeder i en och samma stad? Hur kommer de fram egentligen? De måste ofta krocka. Hur kommer jag över vägen?

Man kommer över gatan genom att sakta och bestämt gå rakt ut i trafiken. Den som backar blir garanterat påkörd. Stå hellre stilla. För att vara en jättelik stad ligger allt som en besökare brukar vilja se inom en promenads eller, för den som vågar, mopedfärds avstånd. Shopping brukar till exempel främst bli i Ben Thanmarknaden och längs den korta sträckan därifrån ned mot Mekongs strand. Mellan dem ligger Hotellet Rex och från dess takterass kan man länge och tryggt studera den ivriga trafiken nedanför. Andra takterasser finns hos de närbelägna hotellen Caravelle och Sheraton. Nattklubben i den senare verkar tyvärr ha blivit lite utav en central för prostituerade men utsikten från klubbens övre våning är bedårande. Fast skall du fira nyår här ska du inte sitta inomhus. Du måste ned i myllret av mopeder. Annars får du aldrig den rätta känslan. Åk strax före tolvslaget till backpackerområdet eller parken norr om det och beblanda dig med alla lyckliga människor som bevittnar platsens imponerande nyårsskådespel. Efter tolvslaget brukar det dansas och festas så länge benen bär. (19/3-09)

Kommentarer

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

svartsmurf
svartsmurf 20/4-09

Håller helt och hållet med. Det är hysteriskt roligt att vara där. Det händer alltid en massa kul saker. Har haft turen att bevittna spektaklet 3 gånger men åker gärna dit igen!!!

Klas Dykhoff 18/12-09

Ho Chi Minh City och dess omgivningar är fantastiskt även när det inte är nyår.
Både staden, stränderna längs kusten och Mekongdeltat är värda ett besök. Maten är den bästa i asien (prova färska havskräftor på trottoarresturangerna) och människorna är jättetrevliga.

Albin 21/12-09

Jag håller med om antalet mopeder. Helt otroligt. Dock ser det ungefär lika ut alla dagar på året, inte bara på nyår. Mopeder överallt. Hanoi verkar också ha ännu fler mopeder än Saigon (Ho Chi Minh)

TC 22/1-10

Det är alltid miljontals mopeder på gatorna i HCMC, samma sak i Hanoi - att gå över gatan första gången är verkligen en upplevelse...

Per Nilsson 29/1-10

Första gången, första dagen blev jag och min flickvän hjälpta över gatan av polisen.
Otroligt trevliga människor och jag blev förvånad av hur långt man har kommit.
Som någon sa, ät ute på gatan, tre gånger så billigt och dubbelt så gott.
Växla in endollarsedlar män ha en reserv av den lokala valutan dong.
Per Nilsson

Fler restips av Mikael_Karlmark