Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Köra med ”förbundna ögon”

Idag var det mera färdighetsträning på att köra vagn. I och med att återvändsgränder kan uppstå längs smala vägar i missionsområdet, genom olika hot eller hinder, övades lång backning. Dels med speglar, dels med backkamera med pansarskydden för rutorna och som finish utan backkamera – alltså helt utan sikt åt något håll. Med hjälp av endast uppsuttna kollegor som sa vänster, höger, halt osv… Man kände sig inte allt för kaxig att ratta tre ggr 8m pansar utan någon vetskap alls om verkligheten utanför.

Till eftermiddagen fortsatte klättrandet som ekorrar i vagnen för att lära än mer av dess teknik, såsom hydraulsystem, stridsgasfilterskydd etc.

Eftermiddagen till ända drabbades jag rejäl trötthet. Kanske var det rabiesvaccinsprutan från sjukan på morgonkvisten som sög ur kraften ur kroppen på mig. Åtminstone kändes lymfkörteln som en pingisboll i armhålan, så immunförsvaret är bedömt i full rulle där inne.

Till kvällningen, efter en tvåtimmarstuppis skakades det lite tass med plutonchefen, som nu även ryckte in för missionsutbildning – av intrycket en lugn och trevlig officer från I19, Boden. Tillsammans med den mindre skaran hitintills inryckta på bara fyra personer ur sjukvårdspluton, som jag kommer att tillhöra, kikade vi på bilder från campen och missionsområdet. Dessa var tagna från hans rekognoseringsresa i vintras där nere ifrån. Det kändes väldigt inspirerande och man börjar bilda sig en bättre uppfattning om den kommande tillvaron där nere. Inte mindre förstår jag också mer och mer betydelsen av ISAF-styrkans (International Security Assistance Force) närvaro. Trots det fortfarande farliga läget har t.ex. byggnationer i området börjat tagit fart under den senaste tiden.
Därtill förstår man… eller kanske förstår att man inte förstår hur fruktansvärt långt ifrån vår svenska kultur är från deras. Där är till exempel korruption, knarkhandel och kvinnoförtryck allas vardag.
KLART SLUT!

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer