Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

"Medcap" - Sjukvårdshjälp till behövande bybor

Idag har vi besökt en av byarna i vårt område och bistått dem med lite enklare sjukvårdshjälp, en s.k. medcap (medical civilian assistance program ≈ medicinsk civilt biståndsprogram). Det var en rätt stor operation med vår pluton i centrum då just ju är sjukvård vårt främsta gebit. Genom att rigga upp en temporär ”vårdcentral” intill byn fick invånarna under några timmar besöka oss och kanske få någon slags hjälp mot sina krämpor.
Det var rätt lustigt att se hur halva byn tog plats på ”läktaren” för att bevittna och detaljstudera oss redan när vi riggade upp våra tält.

När vi öppnade mottagning växte snabbt kön till sisådär en 50m. Många var det som ville ta chansen få hjälp. En av de vanligaste åkommorna var näringsbrist. Matutbudet för den traditionelle afghanen här ute i dessa bergbyar innehåller kanske inte riktigt kostcirkelns alla beståndsdelar alla gånger. Medan somliga hade mindre besvär fanns det vissa det stod sämre till med – såsom kvinnan som kom ditskjutsad i skottkärra…
Könsfördelningen i övrigt var väldig snevriden och det märks människors lika värde inte direkt går att utlösa ur ordboken här. Vår ambition var att få fram främst kvinnor och barn, som rent logiskt sätt har sämst förutsättningar. Bland hundratalet behandlade under dagen fanns en del barn, men det flesta var dock vuxna karlar. Antalet kvinnor var runt fem-tio styckena. Generellt sätt fick de hålla sig hemma och är inte så mycket så mycket värd att satsa på, fick jag uppfattningen av.

Avslutningsvis gav vi dem vatten och kläder skänkt hemifrån väst. Byborna verkade nöjda över dagens cirkus som gästade byn och förhoppningsvis bjöd vi dem på en smula bättre hälsa i misären ute i vårt område.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer