Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Helikopterutb., stening live (!), pinkycermoni, lucia m.m.

Tiden går förbaskat fort här och resedagboken har inte riktigt hunnits med på senaste. Här är iaf lite korta ord om livet i missionen de senaste veckorna – i övrigt får bilderna berätta det mesta. De sägs ju ändå kunna innehålla flera tusen… =)

Mest anmärkningsvärt på senaste är nog att ha sett någon bli stenad framför ögonen på en. Det var när vi var sjukvårdsberedskap åt en vakt och eskortpluton som övade strid. Plötsligt började vår afghanska publik, som alltjämt närvarar mer som regel än undantag, att kasta sten. Först förstod jag inte vad de kastade på, för jag stod en bit ifrån. Sedan förstår jag att det är en ur gänget som är levande måltavla och springer runt för att att inte bli träffad av stenarna. Ungefär som vilken skolgård som helst hemma i Sverige, fast då med snöbollar. Ribban tycks ligga lite högre här skulle man kunna säga. Det verkade rätt avigt, men jag har förstått att synen här är en annan på våld här. Det hör inte till ovanligheterna att se någon som misshandlar den andra. Äldre slår mindre, de mindre slår de minsta och de minsta dänger en höna eller lyfter hunden i kopplet exempelvis. Vad som är lek eller allvar är inte alldeles lätt för en svensk att greppa alla gånger.

Ett annat exempel kommer från en skyttegruppchef jag pratade med här på campen…
När de var ute och rullade i stan en kväll såg de en man som satt och tycktes ha ont. De stannade till och frågade vad som hänt. Han kved fram att han blivit knivstucken!
De gav honom ett första omhändertagande och försökte lägga om det värsta. Åtta gånger hade förövaren stuckit honom varav det värsta var hela 15cm djupt.
Sedan skickade de iväg honom med afghansk ”medevac” – första bästa taxi – till närmsta sjukhus.
Så till saken varför var detta nu så anmärkningsvärt kanske man undrar, knivslagsmål händer väl hemma med i moder Svea med. Visst så må det vara, men vad som föregick saken kan åtminstone ur ett blåögt svensk fjärran perspektiv ter sig aningen främmande…
Killen tänkte uppvakta tjejen han var intresserad av och hade t.o.m. fått detta beviljat av hennes far, enligt gängse rutin i Affe-land. Pappan hade dock glömt nämna detta för sin son tillika flickans storebror. När brodern fick reda på detta tog han därför och läxade upp vederbörande på en skaplig omgång. Ja en liten kommunikationsmiss händer så lätt ni vet…

Så har det varit lite ”pinkycermoni” och inskolning av nya färska fredssoldater på traditionsenligt vis. Var bransch har väl sin lilla nollning så även denna – ett mytomspunnet litet inslag i missionen alla gamla ”yxor” är glada de avklarat, men få skulle vilja göra om… =P
Kvällen avslutades sen med grillning och en riktigt trevlig middag med de nya yxorna.

Fotnot och kort begreppsförklaring;
Pinky = någon som är ny/inte varit ute på insats tidigare.
Yxa = någon gjort internationell tjänst och genomgått den berömda pinkycermonin.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer