Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

En julafton i Afghanistan

Så var det dags för dopparedagen även här i missionsområdet. Kanske är det inte riktigt något man gått och sett framemot på samma sätt direkt som om man varit hemma. Poängen med julfirandet faller ju lite i sig när man inte kan vara med de gamla goda nära o kära. Men ändock… nu är klockan natta igen och dagen har varit väldigt trevlig trots omständligheterna. Julafton började dock lite trist med att en del av våra kollegor vår tvungna att lämna oss redan första timman in på dygnet på ut på jobb. Vissa kriminella organ tyckte tydligen inte att julen skulle få vara så fridfull som vi hoppats på. Därtill blev ännu en skara utkallad på morgonen på ett annat uppdrag. Det positiva var väl att kunna se styrkan att vi kan agera ”24/7”, oavsett dag och tid.

Vi kvarvarande fick med andra ord börja julfirandet på egen hand. Med lite inspelat Kalle på projektor följt av kanske världens bästa tecknade TV-produktion… ”DET VAR JU MIN TALLRIK!!” – vet inte om jag behöver säga mer? ;P (…men om nu någon missat julfirarreglementets första paragraf så… ”Karl-Bertil Jonssons Julafton”).

Sedan var det dags för höjdpunkten – julmaten! Alla gosaker fanns där tror jag förutom mammas hemlagade senap till skinkan, men vad kan man väl begära… Det smakade riktigt gott. Årets första julmust var delikat och julnubben vi faktiskt brände alldeles lagomt. =)

Med mätta magar samlades sedan hela campen och CO (commanding officer) för den svenska kontigenten hälsade alla god jul och delgav julhälsningar från regering, ambassadörer m.fl… Avslutningsvis lästes under ett stämningsfullt månsken Viktor Rydings ”Endast Tomten är vaken”. Under tiden ombads vi skänka en tanke åt alla dem där hemma, men det gjorde nog redan de flesta.
– Ja Afghanistan är kanske inte det mest naturliga stället att fira jul på, även om det för allesammans är självvalt.
Tydligt var att en och annan rödögd blick ibland oss emellanåt under kvällen frånvarade och befann sig säkerligen långt bort från detta krigshärjade land…

Enligt tidigare utgiven julorder var det så dags för julklappsutbyte på sjukvårdspluton. Det blev en mysig stund i vårt röda korsbeklädda sällskap kring granen. Själv hade jag omsorgsfullt snickrat ihop en sedan länge önskad sänghylla till vår stabsläkare Ann-Marie, med inlag av jul i form av glitter och vinröd skarfbeklädnad. Hon blev visst väldigt nöjd. Om än inte som när ”den ensamma änkan Lisbeth Blomqivst öppnade sitt paket och med tårade ögon betraktade en flaska Aqua Vera”, men dock ändå ty hon tackade med en stort leende och en varm kram. =)
Till sist efter lite julmingel på mässen avslutades sedan aftonen högtidligt med midnattsmässa av pastor Hälge i kapellet. I skenet av stearinljusen sjöngs Stilla Natt och några andra klassiska julpsalmer.

Trots att inget går upp mot en julafton hemma i Sverige med familj och vänner, var det ändå en lyckad dag och troligtvis en av de man kommer minnas allra mest.

Nu är klockan redan en bit in på juldagen här och innan kudden får sin beskärda julkram den med, tänkte jag slå en signal hemåt medan de fortfarande har julafton.

Till alla Er andra som snubblat förbi här på ett eller annat får jag också passa önska en riktigt god jul!

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer