Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Röjning av ryska granater

På mellandagsmorgonen var det avfärd tillsammans med våra ”bomb-/minröjare”. Det blev en tripp till en bergsby i vårt område. Enligt utsago kunde det finnas mineringar, oexploderade granater och ammunition vid en utav kringliggande bergstoppar, vilket skulle undersökas. Vår uppgift var givetvis att närvara med medicinsk kompetens och transport om något skulle ”gå snett”. Väl framme vid bergsbyn var det avsittning och huvudstyrkan gjorde sig iordning för bergsbestigningen, medan delar av styrkan kvarstannade vid fordonen. Det var en tuff vandring på några kilometer med 600m stigning. Väl framme fanns grävda värn, rester av en kvarlämnad luftvärnspjäs och en del granater och ammunition som behövde oskadliggöras. Fyndet sprängdes under kontrollerade former och det blev en högljudd smäll med ett ekande dån mellan bergen efteråt.

Vid bergsfoten kom en del nyfikna bybor under tiden. Oavsett vad man pysslar med här nere får man räkna med publik, mestadels av den yngre skaran som verkar tycka att utländska militärer är väldigt spännande. Ibland tigger de en penna eller säger några engelska ord för att visa vad de kan. De flesta gillar att bli fotograferade och fascineras sen av att se sej själv direkt på baksidan av kameran.
Kylan har börjat komma på allvar hit ner till öknen nu också, även om det i svenska mått ligger lite efter. Idag var det nollgradigt och man kan undra hur gamla ungdomarna var här när de förfrös sina fötter första för gången. Somliga strosade kring barfota med endast sandaler på.

På eftermiddagen kom patrullen åter nedför berget, lagomt trötta och mosiga i benen efter strapatsen. Fyndet var något mindre än förhoppningen, men åtminstone var den nu oskadliggjord och kanske besparade vi byborna i framtiden ett par ben eller ett t.o.m. ett utav alla de nyfikna små liven.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer