Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Utbildning på tung personterrängbil (med krock…)

I dag har jag och några till haft en händelserik fordonsutbildning på här på campen. Det är nämligen så att inom denna firma måste man ha utbildning ala formalia före körning av varje ny form av fordon eller maskin. Kort och gott kan man säga att om du sedan tidigare är långtradarchaufför eller varför inte stridspilot, betyder det inte att du får ratta en militärreggad personbil eller för den delen en skottkärra eller tvättmaskin utan specifikt ”förarbevis”.

Enligt gänse rutin satt därav liten skarafyrhjulselever, däribland jag, åter i skolbänken för att få bemästra kontingentens s.k. tunga personterrängbilar. (På svenska; En personbil avsedd för terräng med skottsäkra dörrar, rutor etc. vilket gör den extra tung ca 4-5ton.)
Efter ett inledande teoripass var det dags att kika in under huven på maskinen. Tyvärr har det just blivit rätt kallt och blåsigt här toppat med ett första litet snö-/istäcke. Därav haglade det kanske inte direkt ”överkursfrågor” från de annars rätt motiverade kursdeltagare.
Avslutningsvis var det slalomkörning mellan koner med bromsprov för att känna på hur vita faran beter sig i full aktion.

För merparten av skaran slutade dagens prövningar i triumf. Dock gjorde en plutonskamrat lite oavsiktiligt som final en extra liten hållbarhetsinspektion av campens betongmur med sitt nya fordon. Mycket riktigt fick vi bekräftat att den var just precis lika stenhård som den såg ut. För att komplettera sin lilla kollisionsincident med en gnutta ironisk elegans förolyckade vederbörande också hastighetskylten självt på köpet… =P
Nåväl min mission som förare är inte slut än heller, så kanske ska man inte säga så mycket innan båten är i land. Likväl med glimten i ögat fick vi trots allt ett nytt smeknamn på här plutonen – ”Rally-Kalle”… ;D

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer