Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Stationering i Sar-e-Pol

Den senaste veckan har vi varit stationerad i Sar-e-Pol, en mindre stad i en utav våra fyra provinser vi ansvarar för. Från Camp Northern Lights ligger det ungefär fyra timmars fordonsmarsch västerut, så det var bara till att göra sig bekväm bakom ratten. Med vår närvaro fick de ökad sjukvårdsberedskap under några dagar och vi fick tillfälle att bekanta oss med området.

Väl framme i ”SeP” bodde vi tillsammans med andra fast stationerade soldater på deras PO – Provincial Office. PO’t fungerar som en satellitbas till CNL för att kunna nå längre ut i området och få närmare kontakt till befolkningen uti provinserna.

Under tiden delade vi logi med ett antal svenska soldater och även ett gäng amerikanska. De var väldigt avslappnade och trevliga att snacka med. Enligt dem själva trivdes de även bättre med att bo med svenskarna än på sin egen camp.

De ena kvällen såg vi Fredsstyrkan som går hemma på TV i Sverige. I programmet var även några jänkare med och diskuterade att sin hemmanations generella allmänbildning kanske inte var särskilt hög emellanåt.
En utav jänkarna beklagade sig lite över att så nog var fallet ibland och tillade även ett lustigt exempel från när han själv kom hem från sin förra mission i Irak…
”…I talked to a girl once when I got home n’ she asked where I’ve been...
- In Iraq, I told her.
- Okay nice! well I’m really glad you didn’t go to that “Bagdad-place” – it seems to be very dangerous down there!”
Ganska oundvikligt följdes citatet av en hel del svenska skratt. =)

Sista dagen var kocken lite krasslig, så jag och Greven fick reda ut situationen och slå våra gastronomiska huvuden ihop. Lustigt nog slog mej tanken att det nog var drygt ett halvår sen jag lagade mat själv senast. =P Denna gång blev det dock med råge ty trettiotalet hungriga soldatmunnar behövde mättas.
Med en spis stekte vi upp tolv kilo kött, tillagade fem plåtar ugnspotatis toppat med en kulinarisk löksås. Operation ”Kitchen Stand-in” blev en lyckad insats och måltavlornas smaklökar tycktes nöjda då t.o.m. beröm tilldelades stridsparets bedrift.

Under ena dagen gav sig våren till känna och vi hjälpte till att skyffla bort en del snö för att göra rent inne på gården. Under några timmar var även tempen så pass att man för första gången kunde man lätta på klädseln en aning vilket var väldigt skönt. Önskvärt hade ju vart att hinna få sig en liten bränna innan annalkande hemmaledighet.
På vägen hem från Sar-e-Pol märktes även att snön hunnit smälta efter en hel del under de senaste dagarna och våren tycks vara på väg. Någon bränna lär dock inte hinnas med då senaste dagarna åter bjudit än mera snönederbörd. Ett typiskt aprilväder i hemmamått mätt.

Halvvägs tillbaka till CNL gjorde vi även ett kortstopp vid PO’t i Shebergan och lunchade. Med vagnen innanför basens grindar och kängorna på marken möttes man av ett varmt mottagande av ”ISAF”, en lurvig liten soldat på fyra tassar. Mest fascinerande på plats var dock tyskarnas gåva till TV-rummet i huset – ett fint litet plakat som ursäkt för sin lilla incident vid ett tidigare besök på PO’t (se bild).
Därmed var Sveriges tre PO’n avbockade på besökalistan och vem vet nästa gång kanske vi blir utstationerade till ”Sheb”.

Med mätt mage bar det sedan av hem till Mazar-e-Sharif och Camp Northern Lights igen.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer