Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Mat i stora lass och en investering för livet att trampa på

Häromdan kom en stor hjälpsändning mat till campen. Tyskland hade skänkt 160 ton mat och här på CNL skall maten mellanlagras för att sedan delas ut i byarna där svälten och undernäringen är som mest påtaglig. Över tusentalet runt om i landet har hitintills frusit ihjäl under vintern rapporterades imorse på morgonsamling. Nu väntar nästa utmaning för folket i byarna att överleva till våren kommer och man kan börja odla och skörda. Tanken är att hjälpsändningen åtminstone skall förbättra oddsen något tills dess.

För vår egen del innebar leveransen istället ett gratis träningspass för rygg, axlar och ben. Påsar med mjöl, bönor och elningskol på vardera 50kg skulle lossas och fördelas till byaportioner i olika containrar. Därav blev det en hel del konkande fram och tillbaka med påtaglig totalvikt för en inkallad tapper skara av Campen Northern Lights tvåfotade maskiner.

Idag har vi haft fortsättningsutbildning om IED-bomber (improvide explosive device), som är det största direkta hotet mot oss här nere. Det är alltså hemmagjorda sprängladdningar – billiga, effektiva och svår att skydda sig mot. Bomberna kan vara gjorda av alltifrån egna blandningar till befintliga gamla stridsdelar i kombination med utlösningsmekanismer av olika slag. Sedan göms på diverse fantasifulla sätt efter vägar, i bilar eller runt kroppen. Fienden här nyttjar ibland dessa för att uppnå sina egna terrorsyften, t.ex. att verka för nedbrytning av säkerheten i området och öka sin makt eller gynna sin smuggling och knarkverksamhet.

Det var en nyttig uppfräschning av tips och trix på hur man hittar och undviker och agerar på bästa sätt om en IED olyckligtvis skulle explodera.

Till aftonen gjorde jag sedan en riktig livsinvestering – en äkta handgjord afghanska matta av högsta kvalité! Efter mången övervägande slog jag till slut till på en lokalproducerad fint tätknuten matta i tjusiga kulörer och ”kazakdesign”-mönster. En riktig dyrgrip att trampa på förvisso, men med tanken på att någon stackare lagt ner två års arbeta på alstret borde man så klart skämmas…
Mönstret var i alla fall riktigt grant och gör sig förhoppningsvis bra där hemma. =)

Så med ett belåtet inköp i tanken och tömd plånboken i fickan återstod av kvällen bara att packa väskan för morgondagens spännande resmål… =D

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer