Logga in:
Soldat i Fredsstyrka...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Skjutning, fälttest, sju döda ISAF-soldater och myskväll

Ty min kropp dagen till ära var utsedd av högre makter att röra få på sig där ute under ökensolen tvingade jag mej upp redan till frukosten... Lättväckt och morgonpigg är annars inte riktigt känt att vara några av mina specialiteter. Det fick så även min fick min nya rumskompis Henrik erfara i natt då han fick kliva upp och stänga av min radioapparat som tjöt ljudligt för att markera dåligt batteri, vilket jag gick fullständigt miste om.

Med magen full av mannagrynsgröt bar det sedan av mot skjutbanan. Turligt nog var vädrets makter med oss och det blev en relativt svalkande dag med endast runt 30 grader i skuggan. Med bössa, bly och annan utrustning medbringat på kroppen producerades det dock svettdroppar så det räcker och blir över.

I halvtid tog vi en utspisningspaus inne på jänkarbasen Camp Mike Spann – döpt efter en amerikansk vid CIA-agent som dog i vid ett omtalat fängelseuppror här i Mazar-e-Sharif. Där fyllde upp kraftreserverna på med en ”flott” lunch i full enlighet med typiskt amerikansk husmanskosttradition.

Dagens skjutning var ren rutinmässig färdighetsträning för att bättra på oddsen om Mr ”Fi” skulle ställa till trubbel. Först körde vi lite olika skjutmoment med AK-5, därefter lite sköt vi lys och avslutade sedan med lite handgranatkast kombinerat med eldgivning.

Tillbaka på Camp Northern Light – CNL – var vi sedan rätt nöjda. Dock var det inte riktigt färdigsvettat för dagen ännu. Som avrundning på skulle det berömda fälttestet genomföras. Fälttestet kan man säga är en riktlinje att varje soldat skall klara. Det blev två varv och samma antal kilometrar stegade runt campen i raskt takt med kroppsskydd (skottsäker väst), stridsväst (magasin, granater, vatten etc.) och vapen (AK-5 och pistol). Tillsammans med sin kroppsvikt får därmed löpa runt med utrustning på cirkus 30kg. Har man därtill dragit lotten som kulspruteskytt belönas man med ytterligare 10-15kg.

Till aftonen hade vi en stor uppställning där kontingentschefen resumerade veckan. Nuförtiden tycktes det vara uppställning vars talare kunde prata engelska och inte norrbottnisk svengelska, likt föregångaren gärna bjöd på. I vårt område hade det varit en relativt lugn vecka. Nämndes gjorde så klart den raketattack (”granatattack” (fel) i svenska medier) mot flygbasen Marmal som skett någon dag innan jag landade. En raket hade slagit ner utanför och en inne på campen, dock ingen skadad. I de södra och östra delarna av Afghanistan hade desto fler illdåd som vanligt skett. I givakt höll vi därav en gemensam tyst minut för att hedra de tjugotvå skadade och de sju soldater som omkommit under veckan som gått.

Senare på kvällen blev det lite filmvisning med större delen av sjukvårdsplutonen i vårt kryss. Kryss kallas det gemensamma kryssformade utrymmet i mitten av varje baracklänga. Det märks tydligt att det är en god gemenskap i ”sjukgänget”, vilket inte alltid var oss lika förunnat i vintras på min förra mission. Kvällar med spontant i sällskapsmys av dylika slag var det exempelvis tyvärr relativt sällan tal om. Som en grädde på moset har det dessutom tillkommit en ny teknikalitet som tilltalar mej stort. Det har nämligen införskaffats en projektor som hängts från ventilationstrumman i taket och som med ”yxlösning” säkrats med snören surrade runtomkring. Denna gång var det Michael Moores ”Sicko” om det amerikanska sjukvårdssystemet på vita duken. En klart sevärd rulle som bl.a. visar hur en inspärrad Al-Qaidaterrorist på Guantamo får er bättre sjukvård än en vanlig amerikansk medborgare…

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

wiklas
wiklas 23/10-08

PS. Tack för däcktipsen!! ;)

wiklas
wiklas 22/10-08

jasså på det viset... nä det e beck in the routines again.. sist i bingen as usual, på läk.exp. nu (som för övrigt e öppen för alla närsomhelst...) nemas problemas! ;) Näe det går nog ingen nöd på mej. :) Joo visst tiden susar på, men har hunnit modda lite givetvis.. med nya frontkamera ser man ju nu framåt vart man kör från bollhavet numera, eller dit VC lyser och tittar med sökarlampan då förstås.. ^^ ja vi höres mera! kul du skrev o hälsa hetingen! ;)

Sgt River 20/10-08

Det tycks som att du har det gått ställt med det mesta. Jag hoppas att du denna gång kan jobba nattskiftet, utan att en sur person i din grupp tycker att du inte sköter ditt jobb. Ja föresten den personen fick ju inga bra betyg så han kan inte skött sitt jobb i alla fall. Annars, du har inte byggt om någon vagn ännu? Jag menar att det börjar bli ont om tid, det är ju snart dags för "Hemåt det bär". Ha det bra vi hörs så fortsätter jag mitt grävande och du med ditt "grävande"..... Frun hälsar!?