Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Första veckan i Polen

21/4

Idag den 21 april är jag i Jedrzejov och har tagit in på ett hotell och förutom första natten har det inte regnat vad jag vet om, men nätterna har varit kalla.Att hitta tältplatser har inte varit speciellt svårt om man inte är ute på landsbygden förstås. Här är landskapet mestadels jordbruksmark och skogsdungar relativt få.

Senaste natten i tält fick jag slå upp alldeles vid vägen på en äng och bara 25 meter till närmaste hus och det var strax hitom Wolka Klucka. Den natten var nog också den kallaste för när jag vaknade halv 7 visade termometern -5,1 C och tältduken var täckt med vit frost på utsidan. Tack och lov har jag bra sovsäck och den extra linern som man drar på sig inuti sovsäcken är väl värd kostnaden.

Vägarna är för det mesta bra och väldigt breda, vägrenarna likaså. Dessutom är cykelvägarna väl utbyggda och i de flesta fall fullt körbara. Visa vägsträckor är vidunderligt vackra och de är där bokskogarna har tagit vid, ljuset som faller igenom är på nått sätt magiskt och storslaget.

Sådana gånger tänker jag på min arbetskamrat Brita och hennes fantastiska bilder av bokskogen från södra Sverige. Ljuset som sipprar igenom dessa skogar är magiskt.

Trafiken är oftast livlig och de kör väldigt fort, långtradarna har jag sett mer än hundratals av. Men inga incidenter har jag upplevt så här långt.

Däremot så har både Maggi, en portugisisk ko och Kenta, älgtjuren från Ö-vik sorg och det har även undertecknad. Ulla, min svensk ko har försvunnit någonstans och vi vet inte var. Förhoppninsvis så har hon kommit till de sälla "komarker" som finns. Stor saknad i vilket fall som helst och Ulla har varit med länge och både hon och Kentha hade börjat funnit varandra efter en del tidigare problem, vem kom inte ihåg Bad Gastein, då stod Kentha inte högt i kurs

Vägarna frånsett de små och avsides som finns på landsbygden är många gånger väldigt raka och mycket tråkiga frånsett de som jag cyklat efter ute på landsbygden.

Hittills har det varit ganska lätt cyklat, få backar. Några i och för sig har varit påfrestande långa, men upptill Italien och Apenninernas oändligt långa och slitsamma backar är det långt.

Det som varit värst är motvinden och är det en raksträckas på 4 km då känns det extra tung. Sidvinden är nästan värst, framförallt mest riskabel då vindbyarna ibland vill ta med mig ner i dike eller dra mig ut mot vägen, sådana gånger gäller det att ha fokus på uppgiften.

Polen, den del jag cyklat efter är typisk jordbruksmark. Varenda liten gård ute på landsbygden har en egen jordbrukstäppa, förmodligen för eget bruk och alla hus har hundar!!. I de flesta fall är hundarna små men den finns även varianter där det finns en stor hund och flera små. De flesta är nog korsningar av nåt slag.Så länge de håller sig inom inhägnaden är det inga bekymmer men många gånger kommer de springande och skäller som bara den. Hundar som blir överkörda måste vara otaliga.

Det jag saknar är kossor, hästar och andra jordbruksdjur, de finns men väldigt få av dem. Kan nog räkna kossorna jag sett på mina händer och fötter.

Polackerna är i gemen dåliga på engelska om man bortser från hotell och större butiker, där kan man kommunicera hjälpligt.Jag upplever polackerna som mindre nyfikna och hjälpsamma jämfört med t.ex. turkarna, men givetvis finns det undantag. Det harv hänt flera gånger att de stannar mig efter vägen och vill veta mer om min cykling.

Hjälpsamheten finns trots språkproblem. När jag var i Plock som ligger vid Polens största flod Wisla och var på väg ut mot Sochacsew stannade jag till vid en cykelaffär, som jag för övrigt besökte på väg in mot stan, bara för att få bekräftat att jag skulle korsa Wisla ytterligare en gång så beskrev en av de anställda hela vägen ner mot slovenska gränsen på polska och ritade en beskrivning som pappret inte räckte till för utan han fortsatte på en tidning innan jag fick stopp på honom.

Pappret fick jag men inte resten av beskrivningen som fanns på tidningen. Beskrivningen stämde helt och hållet.

Att köpa mat och proviant är relativt billigt, speciellt bröd och Yoghurt, två stora bägare med naturell Yoghurt kostade knappt 6 kr, en stor kaffe för mellan 15–20 spänn, bröd väldigt billigt.

Att koppla upp sig via WiFi är vanligt men hastigheten varierar kraftigt. Bäst hittills har varit hos McDonalds.

Att få uppleva ett land och dess kultur från cykeln är för mig det optimala, hinner se en massa som de flesta andra resenärer bara kan drömma om. Dessutom får jag ytterligare en upplevelse information genom lukten och den är inte att förakta.

Varenda gång jag lyckats hitta en bra tältplats, fått upp tältet och gjort i ordning inredningen med sovsäck, kudde och lampor och börjat göra iordning kvällsmiddag känner jag välbehag och stor frihet.

Jag är nog lite galen men det måste man nog vara för att gilla att stå ut med prestationen att färdas med en cykel som väger 50 kg med all packning 10-12 mil om dagen, men idag den 21 april tar jag en hel dag ledigt och bara vilar.

På söndag drar jag vidare mot slovenska gränsen och det tar nog ett par dagar innan jag når den och de har lovat varmare väder nästa vecka

Distans: 683 km Max hastighet: 57,6 km/h Medelhastighet: 16,0 km/h Färdtid: 51,49 Medeltemp: 5,8 C Maxtemp: 21,0 C Mintemp:- 5,1

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Kristin 25/4-17

Va, du vila? Du är väl inte sjuk!