Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Snart i Slovakien

24 april

Idag när jag vaknar ser jag att det regnat kraftigt under natten men för tillfället uppehåll.

In i duschen och gör mig färdig för avfärd.En dags vila på ett hotell så när som folktomt, tror jag bara sett en person under de två nätter jag bott här trots att hotellet kanse kan ta 75-100 gäster.

Ägarinnan är en tjurig och besvärlig kvinna, kan inter ett ord engelska men kräver att jag skall kunna polska!!

Frukosten är te, bröd, ost, äggröra och stekta korvar. Äter upp allt inklusive de 6 brödskivorna som liggr o korgen och liknar råglimpa.

Sen iväg, bara korsa stora vägen och följa cykelvägen till jag kommer till stora vägen. Det är söndag så trafiken är sparsam.

Har motvind på förmiddagen men får skaplig hjälp av att den vänder sen på eftermiddagen. Lanskapen är storslagna jordbruksmarker inte mycket skog. Kommer fram till Breskov där jag stannar för fika, sen iväg mot Tarnow som jag mest cyklar igenom för att straxom slå läger vid Wojnicz.

Det är mörkt när jag slår upp tältet så jag ser inte att på andra sidan ett staket så finns det nog en tomt och där en stor hund som sj´käller så fort jag gör nåt.

Jag fortsätter att göra iordning kvällsmat och till slut tystnar hunden. Somnar lika fort dom vanligt.

Vaknar en tre kvart tidigare än programmerat och vädret är kallt men inget regn. Har en känning av en överansträngd höger vadmuskel så det jag får göra är att flytta tillbala klick-pedalklacken på skon för att få mera kraft mot hälen och det fungerar.

Efter någon mil ändrar landskapet kraftigt karaktär. Jordbrukamarkerna har blivit mera berg, och skog och vägen är backing och föäljer ibland efter någon älv eller bäck.

Husen efter vägen är också av högre standard, det syns ex.på staketen, men framför allt är landskapet vackert så in i norden.

Påminnetr om Wales, Slovenien och även Lake Garda. Det senare beror på en stor sdjö jag kommer till efter cirka 38 km, Jezioro Roznowskie.

Här delas vägen men jag ser en rastplats rakt framför mig med en pirliknade utbygnad. Styr kosan dit och tar en visuell paus.

Strandkanterna är förstärkta med sten och betong och detg finns en byggd promenadväg i sten efter strandkanten. Jagv fortsäter sen utan att se mig för och fåtr heller ingen varning av nån skylt.

Cyklar först fyra km uppför, 6-9 % lutning oich jag är totalt slut innan jag är uppe. Sen lite utför innan jag stannar och gör en kultur och fritidsnämnds besök vid en ruin som de håller på att gräva ut arkeologoiskt.

Har man suttit i Kultur & Fritidsnämnden kan man inte missa sådana här tillfällen.

Fortsätter sedan i ruskig fart utfär och blir hänförd av utsikten nedför sluttningarna och över bergen och kullarna på andra sidan.

När jag är längst ner svänger vägen efter sjön och jag blir först glad men sen ser jag att den tar slut.

Det var de det... (:.(:-(

Har nog missat en avtagsväg och jag kan inte komma på vart. Stannar en skolklass och frågar en av fröknarna ocvh får på snål engelska att jag först skall upp till ravin och sen vidare.

Ytterligare 4 km uppför, och nästan lika brant. Sen en lika ruskig utförslöpa, raksgräcka och förbi rastplatsen och nu tänds ett ljus i mitt huvud, vist ja, här skulle jag ju ta vänster över bron.

Onödigt men upplevelsemässigt positivt trots uppförsbackrna.

Kommer fram till Nowy Sacz efter en vacket men jobbig cykling drygt 70 km i motvind. ´Stan är vacker och infarten har utformats med standsnamn i ett blomsterarrangemang.

Stannar till vid en Pizzeria och får i mig en skapligt stor sådan. Sen iväg efter 87:an mot Slovenska gränsen. Efter några km träffar jag en gentleman med en karbon racer som vill veta vart jag är på väg o.s.v.

När jag kommer till Stary Sacz efter ytterligare några km går jag in på ett turistentra som samtidigt är någon form av kultur och konst utställningslokal.

Får en lokal karta över resten av vägen mot slovenska gränsen ocvh bör bör vara framme sen eftermiddag.

Resten av vägen går i motvindens tecken men himmelskt vacker, mestadels bara småbackar men en del kan man kalla benvärmare. Vägen slingar sig efter floden Podoro så där skönt vacker som den kan gära ibland.

Husen efter vägen ligger många gånger långt upp efter sluttningarna mellan bergen som omsluter min framfart.

Klockan 19:45 efter en sitsa tung backe korsar jag floden Podoro vid Mnisek nad Popradom och jag är i Slovakien. Bara hundra meter efter bron fins en stor plats med några takade campingord och nån stuga. Den här platsen får bli min i kväll.

Det är riktit kyligt i luften när jag slår upp tältet och sen gör ordning maten under taket. Gör också up en eld av några fuktiga vedklabbar som finns och efter idogt arbete har jag lyckats får lite fart på brasan.

Det blir nudlar, rökt skina, några mackor med ost, öl, kaffe och en Wirre. Efter måltiden tar jagbaramed mig det nödvöändigast och lämnarcamping kör och en del mat kvar.

Ner i säcken som jag redan förberett, tar fram den ena mobilplattan för att på nytt försöka lyssna på Leif GW, men det slutar med att jag får i hörsnäckorna men inget mer innan John Blund tagit över min plats

Distans: 101 km Medelhastighet: 14,4 km/h Max hastighet: 51,6 km/hMedeltemp: 7,2 C MaxTemp: 17,0 C Mintemp: 1,0 C

Färdtid: 7,0 51,49 Medeltemp: 5,8 C Maxtemp: 21,0 C Mintemp:- 5,1

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Kristin 25/4-17

Hoppas på bättre bemötande i Slovakien än i Polen!