Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Tunga backar men vackra sådana

25-26 Slovakien

Har sovit gott men hårt, underlaget alltså. Känner på en gång att de är kallt ute och det blåser rejält. Inte en enda fuktdroppe på tältet bevisar detta.

Jag packar ner allt och ta grejorna inklusive cykeln till det takade campingbordplatsen. Det är så pass kallt att jag faktiskt sitter och huttrar medan jag äter men känner at värmen är på gång inifrån.

Att det är måndag ute märks inte, trafiken är sparsam och från början känns allt lätt. Ja har noterat att det finns någon form av bar eller pub efter 3–4 km och bestämmer att där skall jag stanna för toalett och hygienbesök.

Baren eller puben är inte stor och ligger på ena sidan av en vacker bäck eller älv som jag senare skall följa någon mil.

Jag blir tvungen at ta en omväg då genvägen över den lilla bro som jag sett inte är öppen. Blir mottagen av en liten hund som vänder sig om efter någonting och det visar sig vara en kelsjuk och fult vuxen ST. Bernhard. Skulle nog kunnat sitta framför honom i timtal utan problem för han bara njuter. Tyvärr så är han lite misskött, ingen pälsvård och väldigt smutsig.

Jag får låna toaletten och gör sen mina hygienbehov vid ett an tvättställen. Som plåster på såren beställer jag kaffe och kladdkaka och med för tunn vispad grädde.

Sen iväg och vägen är obeskrivligt vacker, kurvig som en... Jaa Ni vet vad

Älven slingra sig bredvid mig till vänster och jag hör hur det porlar vackert. Om den är vacker så är det också väldigt backig. I

nga dunderbackar med 5-6 % lutning som värst- Värmen ha kommit och efter några km tar jag av mig jackan och kavlar upp ärmarna på tröjan. Tempen är upp emot 21 C.

Trafiken är mer än sparsam, blir förvånad av att något fordon kör om mig men backarna fortsätter.

Jag kommer så småningom till dagens utmaning, en 4 km uppförsbacke mellan8-12 % som tillslut ger mig en belöning i form av en bedårande utsikt ner mot Stavra Lubovna dalen.

Uppförsbacken har nu bytts mot en riskfylld nedförskörning. På grund av all min packning blir jag tvungen att bromsa mestadels hela tiden annars har ag nog kunnat nå 75-80 km/h. Skulle inte ha lämnar min Racercykel hemma!!

Fy tusan vad roligt det skulle ha varit att först ha klättrat och sen fått ge järnet utför.

Tillslut kommer jag fram till Stavra Lubovna och några rondeller, Liedl och ett Kaufland- Provianterar hos Lidel innan jag fortsätter in mot centrum. Cyklar först runt för att orientera mig och ser att den lilla staden är väldigt vacker med små mysiga hus och inbjudande affärer.

Jag hittar ett fik och beställer kaffe, frågar om de ärt OK att köpa fika bröd i bageriet dörr i dörr.

Tjejen i kassan nickar jakande och pekar. Sen in och kopplar upp via WiFi, köper en öl av en sort jag aldrig hört tala om än mindre druckit, smakar lite sött, men gott. Tror nog det va en alkoholfri öl.

Efter en paus på cirka 90mkinuter drar jag vidare samma väg jag kom och förbi Lidel men tar av åt höger, riktning Presov.

Kvällsluften är skön men fortfarande varm, har lätt motvind och inga problem att hålla 21-23 km/h. Passerar många små byar, den ena vackrare än den andra och omgivningen får en att bli salig. Jag småsjunger och visslar medan jag färdas framåt mot mörkret som sakta håller på at ta över. Vägen är kurvig, inte många backar men ej helt utan och de som finns är överens-komliga.

Efter vägen ser jag smörblomsliknande gula blommor hela tiden i dikesrenarna och speciellt där det är fuktigt. Tyvärr så är boskapen långt upp på sluttningarna så det blir inga hälsningar, tråkigt, för jag gillar kor.

Nu har de blivit mörkt ute och jag ´ha den senaste halvtimmen svårt att hitta en bra tältplats men strax efter 20 snåret vid en ort som heter Puste Pole tar jag av åt höger nedför en spårig och lerig traktorväg in mot ett skogsdungeområde. Efter lite letande hittar ja en skaplig plats och 20 minuter senare är mitt campingkök i full aktion.

Ris, rökt fläsk, trebrädskivor med ost och en öl. avlutar med kaffe och några kokoskakor. Den här stunden är för mig en hel njutning. Tältet uppe, sovsäck liner och kudde förberedd och jag mår som en prins. Det jag vet just nu med matpannan i knät att det inte blir många om ens nått avsnitt av Leif GW Persons "Kan man dör två gånger".

Har tills kväll hunnit till avsnitt 6 av drygt 180 och et blir bara ett avsnitt i kväll innan jag sommar till ackompanjemang av tågen som dundrar förbi på andra sidan skogsdungen

Natti Natti

Dagens distans: 47,25 kmMedelhastighet: 13,5 km/hMaxhastighet: 47,2 Färdtid: 11,11 (t/m) Medeltemp: 15,9 C Maxtemp: 267,0 C Mintemp: 8,0 C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer