Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Ungerska gränsen nästa och sista dagen i Slovakien

26/4 Mot Ungern

Har sovit gott trots alla tåg som dundrat förbi under natten. Äter all frukost inne i tältet och drar vidare. De första km utför och jag når Kamenica ganska snart men fortsätter bara igenom mot Presova.

Efter några km till på cykeln efter en ganska livligt trafikerad och smal väg ser jag på långt håll ett välbekant cykelmönster. En långfärdscyklist, vi cyklar på ett lite speciellt sätt då vi har packning.

Han vinkar och jag vinkar. Vi stannar och pratar med varandra. Han är från Seuol och heter Lee Jae och är bara två år yngre än mig. Det finns tydligen fler tok i världen.

Vi snackar mestadels om vart vi kommer ifrån och var vi är på väg. Byter e-postadresser och även "Selfi kort".

Sånt här gillar jag, träffa likasinnade nördar. Lee har bara två packväskor, och sover bara på hotell. Hans nästa mål är Slovakien, Polen och sen in i Ryssland och därifrån ta ett flyg hem.

Resten av vägen mot Presova blir glatt då sådana möten piggar upp en mentalt.

I Presova som jag kommer fram till strax efter kl. 13 och i medvindens tecken är en halvskapligt stor stad.

Cyklar runt i centrala staden och ser människor strövar omkring i lugn takt. Stadens studenter verkar ha någon form av aktivitet för en massa stånd är uppsatt med olika aktiviteter.

itta ett lite café som mest liknar en passage genom ett hus mellan två gator. Beställer in kaffe och kopplar upp via WiFi.

I samma portgenomgång finns en välsorterad cykelaffär som tilldrar mig ett visst intresse. Strosar omkring och finner den väldigt välsorterad.

Sen tar jag riktning mot Kosice och cyklar ut genom stan efter en väldigt vältrafikerad väg och lika många vägbyten innan jag så at säga hunnit ut. Medvinden jag hade i morse är nu helt borta, en kraftig motvind och en dessutom en väldigt dålig väg som skulle påminna om att rida på en häst med stelopererad rygg. Dunkar i arslet ganska rejält ibland.

Vägen är dessutom väldigt tråkig, inte mycket att fästa blicken vid. När jag kommer till Lemesany, en liten ort ser jag ett glasstånd, stannar och köper en tre-kulors modell och sätter mig vid ett stort äggliknande skulptur.

Den är gjord med korkar från PET flaskor och har visst slagit nått Slovenskt rekord.

Efter glassätandet som för övrigt är årets första ute i det fria och tempen just nu är 22-23 C

Kosice som jag senare cyklar in i är en stor stad, infarterna och utfarterna är många, men har redan tagit notis om Miskolc som ligger en bit in i Ungern men tar också in på Tesco för proviantering.

Efter någon halvmil ser jag en skylt som visar Kechnec, det är en gränsort strax hitom och en bit från stora vägen mot Ungern men den ligger åt mitt håll så det får bli riktningen.

Någonstans nu i kvällsdunklet och i den täta trafiken som framförallt långtradarna utgör missar jag en avfart till en mindre väg utan jag hamnar på en motortrafikled och blir efter några km stoppad av någon trafikkontrollant som på Slovakiska berättar detta. Hann tycker jag skall vända men jag vägrar för att köra mot körriktningen är inte vad jag tänkt mig.

Får tillslut fortsätta och gör det km efter km utan att ha en enda möjlighet att komma av motortrafikleden. Till höger om mig ett drygt två meter högst stängsel och till vänster en vägdelare av betong. Bara fortsätta. Ser ljuset av ett samhälle 5-7 km bort och tänker där borde jag kunna ta av. Inte då, bara stängsel.

Så småningom hittar jag en liten nedfart till något som liknar en liten damm och där det finns en tillräckligt stor plan gräsyta att slå upp mitt tält.

25 meter från motortrafikleden dånar trafiken förbi och förmodligen gör de ingen notis om mig. Det jag mest är bekymrad över är om gränspolisen skulle få syn på mig. Vad gör de då. Fast jag har mitt pass och är medborgare i EU så det borde inte bli några problem.'

Inom 10 minuter har jag fått igång mitt campingkök och äter kvällsmiddag, eller kanske sen kvällsmiddag. Känner mig ganska nöjd ändå.

Ingen Leif GW i kväll. Somnar innan jag vet ordet av.

I morgon mot Ungern och Miskolc

Distans: 105,7 kmMedelhastighet: 16,0 km/hMaxhastighet: 42,3 km/hFärdtid: 6, 37 t/mMedeltemp: 16, 0CMaxtemp: 22,0 CMintemp: 10,0 C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer