Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Ungern, Miskolc och Coachsurfing

27 /4 Ungern nästa

Trots motortrafikledens buller har jag sovit gott och kommer iväg cirka halv 8. Det är bara några km , 5-6 till den ungerska gränsen ,Milhosť och liger 21 km från Kosice.

När jag kommer dit är den fylld av långtradare som stannat för en paus eller vila i ett av fiken, men jag bara fortsätter. Det är ingen passkontroll vad jag kan se utan det är bara att dra vidare.

Från gränsen har jag cirka 70 km till Miskolc och motvind hela tiden. Vägen är tråkig och trafiken helvetiskt tät, speciellt av alla långtradare.

Landskapet är platt och precis som jag minns tidigare då jag cyklade från Wien till Split. så omges jag ofta av helt gula magnifikt stora fält av raps. Det är som solen landat och tagit en paus på fältet,

Jag ser att vägen på vissa ställen ej tillåter cyklar, traktorer och hästar men jag bryr mig inte, men det gör nämligen en del långtradare som tutar arg.

Polisen kör om mig ett antal gånger med de bryr sig då inte alls, så jag fortsätter men det gäller att hålla focus på vad som kommer bakom. Inga hörsnäckor, ingen radio eller musik, bara lyssna efter det karaktäristiska långtradare ljudet.

Strax för klockan 14 kommer jag in i Miskolc centrum och sätter mig ner vid ett ute fik. Plockar upp min Huawei platta och loggar in i appen Coachsurfing och letar efter någon som erbjuder sängplats.

Får svar efter en liten stund från en färgad kille som heter Ugochukvu Aniagu och är från Nigeria. Han arbetar som datakille på HP.

Han skriver att i kväll sover han hos sin flickvän men i morrn går bra. Vi bestämmer att jag hör av mig i morgon efter lunch och fram till dess letar jag upp ett hotell ett stenkast från Centrum.

På kvällen går jag några hundra meter från hotellet i regnväder och letar upp en bistro och får äta en kycklingrätt med pommes frites. Efter måltiden som jag åt i lugn och ro på en nästan tom men mysig restaurang går jag sakta hem och det regnar fortfarande.

Skriver lite i resedagboken men sen blir John Blund för ivrig och jag faller i djup sömn.

Distans: 70 km Medelhastighet: 16,1 km/h Maxhastighet: 36,2 km/h Färdtid: 4,21 t/m Medeltemp: 14,1 C Maxtemp: 25,0 C Mintemp: 8,0 C

28/4 Miskolc Vilodag

Jag vaknar relativt utvilad och tar mig in i duschen och sen ner till frukosten som delvis är serverad. Tjejen frågar vad jag vill ha ur menyn som hon sträcker fram till mig.

- The and scrabbled eggs with bacon blir mitt svar

Äter upp frukosten och går upp på rummet och gör mig färdig e iväg ner mot city och letar upp ett stort I, eller turistbyrån och tar reda på hur jag kommer till Miskolc utsikt punkt som jag såg när jag cyklade in i stan i går.

Får beskrivet på en lokal karta och jag får även adressen utpekad till en cykelaffär för jag behöver justera växlarna och de kan ju göras medan jag promenerar upp till Avas som området heter. Bestämmer med killen i cykelaffären att jag kommer vid fem tiden

Gör ett lite fel vägval varför de 25 minuter som killen i turistbyrån sa at det skulle ta utökades med en timme drygt, men upp till utsiktsplatsen kom jag lika fullt.

Stan är vid och ganska stor om man ser det från ovan vill säga. Beundrar utsikten ett tag innan jag tar trapporna ner till centrum.

På väg ner känner jag tydligt doften av hägg och syren, och midsommar-blomstren prunkar i trädgårdsrabatterna och våren har snart gjort sitt här nere för nu kommer sommaren. Känner av att det finns mycket pollen i luften för et kliar i ögonen och snuvan vil komma.

Väl nere i city tar jag en fika och tar några mackor jag bredde mig från hotellet i morse.. När klockan börjar närma sig 17 beger jag mig mot cykelaffären för att hämta cykeln. Den är klar och han har fixat justeringen men det var tydligen så simpelt att jag slipper betala, det kallar jag service och kundbemötande.

Tar cykeln och beger mig knappt 1 km till en fontän och en Tescobutik mitt i stan. Här skall jag och Ugochukvu träffas som vi tidigare kommit överens om.

Han ringer och säger att han blir 45 minuter sen så jag hinner ta mig en kaffe vid ett närbeläget kondis.

Klockan 18.45 kommer Ugochukvu tillsammans med sin slovenska flickvän. Vi bekantar oss och han beskriver vägen hem till honom som enkel och gör även några noteringar i min lokala Miskolc karta.

Det är cirka 6 km från vår plats. Själv skall han åka buss.

Drygt en halv timme senare och en liten omväg så hittar jag gatuadressen som ligger i ett gigantiskt bostadsområde, typ Tensta. Husen är slitna, likaså området.

Ugochukvu bor på andra våningen och öppnar dörren när jag knackar på och välkommnar mig med ett stort leende och säger.

- Welcome P-G

Han visar mig runt i lägenheten som också är sliten.

Det är två rum med balkong och en separerad dusch och toalett. Köket är litet och trångt, gjort för två personer. Möbleringen sparsam och enkel.

Ugochukvu visar vart jag skall sova och han har redan bäddat. Får också koden och SSID för WiFi.

Sen hjälper han mig att bära upp cykeln och ställa den ån på balkongen…

- This area is not certain. If the bicycle is down the stairs, there is a great risk that your bike get stolen.

Sen sitter vi tillsammans och småpratar lite om varje. Nigeria, hans arbete på HP, om Donald Trump och givetvis om min lilla cykeltur.

Jag visar också bilder från Ö-vik och lite om mina tidigare cykelturer i Europa.

Under tiden har Ugochukvu eller som han också kallar sig Chris hämtat en kall god Öl som jag dricker uppn och den smakar ljuvligt.

Vid midnatt är det dags at natta.

Vi hörs i morrn

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer