Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Rumänien, Transylvanien och Draculas hemvist

1/5

När jag vaknar vid sju tiden har jag nu varit på cykel i en (1) månad och som jag har planerat har jag cirka 29 kvar.

edan jag äter min frukost hinner morgonsolen med att torka upp fukten från ytterduken på tältet och sen styr jag cykeln upp mot vallen och vidare ner mot traktorvägen och sen ut på vägen med riktning mot rumänska gränsen.

Det första större samhälle jag passerar heter så vackert och lätt uttalat som Biharkeresztes och knappt 30 km från Oradea i Rumänien som blir ett delmål idag men innan dess skall jag passera gränsen.

Vägsträckningen dit är lättcyklad och kommer först till Artand som är nån sorts kontroll på den ungerska sidan och de verkar helt tom på folk.

Ingen kontroll av pass eller dokument på denna sida av gränsen.

Hundra meter längre fram och då heter ställer Bros var det större aktivitet, flera filer för bilar, lastbilar och så då jag som fick komma mellan. Klarade kontrollen och fick passera GÅ utan att först hamna i ….. De kanske inte spelar monopol i Rumänien förresten.

In till Oradea, cirka 11 km från gränsen var vägen som vanligt spikrak och livligt trafikerad. Industrier och företag på en enda lång rad hela vägen in till stan

När jag hittat centrum efter att ha följt skylarna som visar Cetro hamnar jag mitt på ett stort gigantiskt torg med stora vackra byggnader och väldigt rent överallt. Stora skulpturer av förmodligen viktiga personer lokalt och nationellt står på torget.

Sätter mig vid ett av uteserveringarnas bord och beställer enbart kaffe. Säger till killen i disken som står mellan borden att jag vill ha en stor kaffe…

Do you want espresso frågar han mig?

  • No, make me an large cup of coffe please säger jag och låtert bestämd på rösten.

  • Americano frågar han mig?

  • Hmm, I´m Swedish and we like… och hinner inte saga mer innan han fyller på med mera starkt kaffe och upp till brädden av koppen samtidigt som han ler. Förstår att han varit med förr.

Sätter mig vid ett av borden längst ut mot torget och plockar upp en pizzaslice jag haft i styrstångsväskan och äter den med god aptit och samtidigt försöker läsa på pekplattan.

De flesta restauranger jag nu varit gäst hos har WiFi, en del med lösenord andra är det bara att logga in.

Alla affärer är stängda i dag. Även i Rumänien firar med 1 Maj så det blir inget simkortsköp idag. Efter kaffepausen cyklar jag lite runt och korsar floden Crisuc Repede via en vacker bro och in i nåt om liknar ”gågatu” delen av Oeadea. Här står uteserveringarna på rad och efter ett visst inre övertalande sätter jag mig inne i en av restaurangerna och beställer in en pizza.

Sitter två timmar och kopplar upp min dator samtidigt som jag själv kopplar av, känner en viss forma av inre harmoni trots strulet med mobiltelefon. Sådana här händelser lär man sig tråkigt nog väldigt mycket av.

Efter pizzan drar jag ut ur stan genom att först korsa samma bro och flod och ta riktning mot Băile Felix som ligger några km utanför stan men målet jag har ställt in är Drăgeșt

Trafiken är livlig mn ganska lätt att hitta ut och skyltar talar hela tiden om att jag är på rätt väg. Det märks att jag lämnat Ungerns platta och trädlösa pustan för nu är det mera Wales likt. Kullar och små berg överallt och väldigt grönt.

Innan jag hunnit ut på landsbygden ha jag passerat en massa hotell efter vägen, säkert en femtiotal. Måste vara et populärt område kring Oradea. Jag rekommenderar faktiskt ett besök i denna stad för den inger som nått sorts lugn och den är vacker.

Vägen mot mitt campingmål denna kväll, Dragesti är vacker, backig och kurvig och en annan sak som skiljer Rumänien från Ungern är kyrkornas utformning., kyrktornen här i Rumänien har mera kupolliknande utseende, riktigt vacker om jag får bestämma.

Klockan är 21:00 enligt GPSén med 20:00 på mitt armbandsur av märket SEIKO med kinnetic som jag fått av min arbetsgivare HumanResurs FH AB och som jag dessutom är väldigt stolt över.

Campingplatsen jag valt ligger högst upp på en seg backe och ängen som blir min plats har underbar utsikt ner mot en liten by och bergen som ståtar upp majestätiskt i bakgrunden.

Luften är fortfarande ljummen med mina referenser och himlen är stjärnklar. Detr blir nog lite kallt i natt trots allt.

Äter kvällsmiddag och hinner lyssna tre kapitel om Evert Bäckströms bravader i ”Kan man dö två gånger” och han ständiga problem med skina kollegor och i synnerhet Annica Karlsson men somnar med platan på magen.

Distans: 83,0 km Medelhastighet: 19,8 km/h Maxhastighet: 39,8 km/h Färdtid: 4,12 t/m Medeltemp: 16,7 C Maxtemp: 28,0 C Mintemp: 14,0 C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer