Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Jobbiga backar men sommaren är här

2/5

Har sovit lite oroligt men annars allt bra. Drar upp dragkedjan till absiden som har utsikt ner mot byn och ser att det blir bra väder idag.

I dag har jag som första mål Beiuş och dit är det knappt fyra mil. Behöver ett nytt simkort och även en ny butan/propan gasflaska till campingköket som håller på att ta slut.

Nu har sommaren kommit känns det som. Cykla in kortärmat och i shorts och kommer fram till Beiuş mitt på dagen.

Hittar en mobiloperatör, Orange som kan hjälpa mig, det är två snygga tjejer som gör allt i sin makt för att få mig nöjd. De är klädda i mobilopratörens klädsel med inslag av orange.

Jag laddar kortet med pengar som borde räcka till Bulgarien för då måste jag ladda nytt enligt en av tjejerna. Simkortets laddning av pengar är bara giltigt i Rumänien.

Fikar en kaffe och sen letar jag upp en turistbyrå som för engångs skull är skyltad mer än en gång och det går inte at missa.

Får en lokal karta över området och er mot Vașcău. Mannen i turistbyrån säger då att

-Then You have to cycling over the mountain, a climb of 800 meters

- Yes that´s my plan for tomorrow I would like to go for Deva.

Ut ur stan och motvinden har börjat göra sig påmind och strax efter Vașcău undrar jag om någon av bromsarna ligger på. Vägen ser helt plan ut men vid en snabb koll på GPSén visar den mellan 1,4 och 2,5 %. Det är lustigt hur landskapets utformning kan lura ögat så pass.

Området är vackert grön och bergen i bakgrunden och kyrkor finns lite här och var.

Vissa av dem ligger långt från vägen och alldeles nedanför bergen

Så småningom kommer jag fram till en liten by Cristioru de Jos och stannar i backen och ser att byns enda affär och samtidigt samlingspunkt för lokalbefolkningen för inne i affären finns förutom en liten disk i vinkel, lite grönsaker, torgvaror, chark in en liten disk, läsk och öl. Dessutom står det en kaffemaskin på disken.

På den andra disken finns nån sorts bröd som ser gott ut, långt och smalt. Köper en sådan och beställer en kaffe. Köper också fyra tomater och en Youghurt på flaska.

Sätter mig vid et av borden alldeles under en TV och mitt emot ett annat bord som är upptaget av fyra män från orten.

De blir nyfiken på mig och vi försöker kommunicera så gått det går med de få ord någon av dem kan på engelska.

Förklarar att jag skall tälta i natt och i morrn ta mig in till Deva. Då skrattar de och skakar på huvudet och pekar uppåt.

Efter min extra paus blir ny resten av kvällen, cirka 1,5 timme at cykla uppför bland serpentinkurvor, vägarbeten, maskiner och dålig väg och lutningen är allt annat är plan. Mellan 7-9 % och det är bara mellan vissa kurvor som lutningen blir skonsam, 6-7 b%.

Jag kommer till slut upp och stannar till vid ett hus alldeles vd vägen och ända på toppen av berget för att få fylla på mina vattenflaskor.

Två hundar talar tydligt om att jag kommer och deras husse en äldre herre som siter framför huset med fötterna i ett fotbad.

Ber om vatten och han torkar sina fötter och tar på sin nåt som liknar slippers och hämtar vatten åt mig.

Trots att klockan passerat halv 8n på kvällen är luften skönt varm, 16-17 C.

Jag fortsätter nån km utför innan jag tar av efter en stig uppför en liten kulle och stigen leder mot en stor äng med utsikt ner mot byarna Vârfurile och Grosi.

Husen nedanför liknar mest logobitar och jag ser dem endast genom att de har ljusen tända.

Runt om mig kullar och berg och allt är grönt och väldigt vackert. Platsen jag valt är den mest gudomliga hittills, rent magiskt.

Det blir en ren njutning att sätta upp tältet, göra i ordning makaroner och ungersk rökt korv som jag för övrigt inhandlade i Balmazujvaros.

I kväll hinner jag också lyssna mera på Evert Bäckström, kommissarie vid Stockholmspolisen vilket jag för övrigt har gjort sedan jag lämnade Oradea. Har hunnit till kapitel 24 eller 25.

Rumänien är vackert, väldigt vackert och människorna trevliga och hjälpsamma.

En stor skillnad från norra Polen där jag upplevde polackerna som mera avståndstagande och inte lika hjälpsamma

I morrn mot Deva och där tänker jag stanna i två nätter

Distans: 84,8 km Medelhastighet: 16,5 km/h Maxhastighet: 54,3 km/h Färdtid: 5,08 t/m Medeltemp: 21,4 C Maxtemp: 30,0 C Mintemp: 14,0 C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

Kristin 5/5-17

...gör allt sin makt för att göra dig nöjd...? Vad är det för damer du träffar egentligen? 😁