Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Mot Deva och vilodag

3/5

Det första jag gör när väckaren ringer 07:05 är att titta ut genom köksabsiden och ser hur dimman ligger tät över husen nere i dalen. Himlen är helt ljusblå så idag blir det varmt och troligen lite jobbigare än hittills.

Tar det lugnt nu på morgonen , känner ingen brådska och hinner också bekanta mig med några vackra blommor som växer på ängen.

Kommer iväg strax tio och har först en 12 km utförslöpa på väldigt dålig och guppig väg som kantas av vägmaskiner.

När jag kommer ner till byn Vârfurile tar jag in på bensinmacken för att göra lite toalett och hygienbehov och samtidigt göra mig av med lite skräp.

Sen iväg, solen står helt naken på himlen och det är varmt och första utmaningen kommer när jag skall ut ur byn., En rejäl serpentinlikande backe om drygt tre km och bena får jobba. Dessutom har jag ingen hjälp av någon större medvind.

Första anhalten blir Bradsom ligger cirka 37 km bort och fler tunga backar kommer jag att kämpa ner. Runt halv tolv cyklar jag in i ett livligt Brad och stannar till vid n en uteservering och ber om bara väldigt ett vatten vilket jag också får. I min styrstångsväska har jag några påsar espresso kaffe. Får också koppla upp mig via deras Wifi. Sitter drygtv 45 minuter innan jag vände in mot centrum för att leta reda på om det går att köpa någon gasflaska till campingköket vilket jag lyckas med.

Sen iväg i värmen som nu har gradtalet upp mot 30 C. Till Deva är det ytterligare 37-38 km och till en början, första milen får jag fler tunga serpentinbackar men från klockan 16 är det mesta lät trampat. In örat lyssnar jag på Magnus Roosmanns inläsning av Kan Man dö två gånger och nu ramlar kapitlen in.

Resten av eftermiddagen ram till klockan 18 är en skön cykeltur och fortfarande är landskapet bedårande vackert.

Sedan i går är jag nu i Transsylvanien som betyder bortom skogen och Deva är administrativ huvudort för județet Hunedoara och har cirka 66 000n invånare.

När jag cyklar in ser jag en befästning långt ovanför stan och det verkar som det går någon form va rälsbana upp dit. En skylt med ett stort I talar om att en turistbyrå finns alldeles vid bergets fot och jag styr dit.

Cetatea Deva heter befästningen och ligger på en vulkanisk bergstopp som man tar sig upp via en linjär rälsbana. Det får bli ett besök i morgon. Turistbyrån kunde inte hjälpa mig med någon lokal karta men jag fick lite hjälp att hitta ett närbeläget hotell någon km bort.

Hotell Deva ett flervåningshotell ligger vid en stor rondell och vattenfontän och jag bokar in två nätter och får rum 205.

Cykeln får jag ställ i receptionen alldeles under en stor svängd trappa och i receptionistens blickfång. Tar med mig något av innehållet och tar mig via hissen upptill plan två och rummet. Ett dubbelrum med enkel standard och balkong med utsikt över rondellen och fontänen. Litet badrum men det räcker åt mig. TV´n av gammal typ med massvis av kanaler. I Rumänien är man inte lika tokig som i Polen och Ungern att dubba allt till inhemska språket så man kan hitta program där man förstår vad som sägs

Duschar och byter om för att äta en Pizza på Arrboria någon km bort, sen tillbaka för att bara slappa, se på TV och hämta hett vatten ur vattenpelaren som står vid receptionen så att jag får lite kaffe.

Distans: 93,3 km Medelhastighet: 16,6 km/h Maxhastighet: 59,4 km/h Färdtid: 5,37 t/m Medeltemp: 27,5 C Maxtemp: 42,0 C Mintemp: 20,0 C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer