Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Bukarest, svenka ambassaden och en blå gul svensk fana

11/5

Bukarest och en svensk flagga för cykeln

Vaknar av ett hiskligt liv på gatan utanför. Ser att det sitter folk där och pratar högljutt, troligen kvar sen i natt.

Kliver upp och in i badrummet, sen ner till receptionsaveln ingen och skaffar lite hett vatten för mina espressopåsar.

Slöar lite framför datorn innan jag beger mig ut på stan och riktning mot Svenska ambassaden för att eventuellt få en svensk flagga.

Har sedan igår sett ut vägen och det är inga problem. Bara att ta höger från hosteldörren och sen fortsätta ner mot en stor gata so går genom hela stan. Till Svenska ambassaden är det säker 6-7 km och så småningom kommer jag. Den ligger i ett grönområde och omgivningen är nog ganska välbärgad.

Ser skylten med det svenska statsvapnet eller sigillet på en grind och tyvärr visar informationen att de har endast öppet mellan 10-12 för allmänheten.

Går till en annan grind som ser ut att vara öppen och ser en herre stå vid ett fönster nära marken och prata med någon.

Frågar vom det är OK att komma in och han nickar jakande. Innanför fönstret står en medelålders mörkhårig kvinna och jag berättar mitt ärende.

Hon funderar några sekunder sedan pekar hon med riktning bakom huset och ber mig gå till en liten dörr.

Hon öppnar och ber mig sätta mig ner, nån minut senare står hon bakom en glasfördedd disk och ber mig ännu en gång berätta mitt ärende vilket jag också gör.

I’ll look in the basement, maybe we have some flags left!

Två minuter senare kommer hon upp med två flaggor och frågar

  • Which one do You want frågar hon?

  • That one You have in Your left hand säger jag och pekar på en flagga som är fäst på en träpinne med en guldfärgad knopp längst upp.

Hon ger mig den och frågar sen varifrån jag kommer och jag hämtar en svensk karta som ligger på en bord och pekar sen på Örnsköldsvik.

Flaggan kostar ingenting och jag tar och går sedan ut i solskenet och tillbaka mot stan. Jag stannar till vid ett museum för geologi och går in.

Tjänstemannen vid disken vill ha 4 Lei i entré men jag har bara 3,40 i kontanter och kort tar de ej.

Hmm, det var synd tänkte jag. Samtidigt går en äldre man ut genom stora entrédörren och säger nåt åt tjänstemannen som sedan säger att den äldre herren gav mig fritt inträde.

Jag går efter mannen och tackar honom för generositeten. Sen går jag runt bland stenar, kartor, lavamaterial och förhistoriska djur innan jag går ner i källaren och ser på självlysande färgglada stenar.

Att det fanns så många olika sten och bergarter troddee jag inte, kan nog inte ens en procentdel i promiler av alla. Synd bara att all information var på rumänska. Intressant i vilket fall som helst

Går sen i lugn takt tillbaka in mot Bukarest gamla stadsdel där mitt hostel ligger och stannar till i en gränd som har nåt Rembrandt tema. Det är tydligen en konstnärsgränd för alla dörrar har text med Rembrandt eller liknande och dessutom är gränden också ett matställe så jag sätter mig vid ett av borden och beställer in en öl och en pizza.

Skriver sen några vykort, ringer syrran och beger mig sen tillbaka till mitt rum. Hämtar datorn och sätter mig i ett samlingsrum en våning ner och kopplar upp datorn.

Kollar lite i Google maps efter morgondagens cykeltur mot den Bulgariska gränsen som ligger cirka 100 km söderut.

Kollar också lite nyheter både lokala i Övik, och nationella. Sen sent som attan går jag upp till säng nio och kryper ner. Livet på gatan utanför är mer än livligt, det blir nog svårt att få en bra nattsömn.

I morgon tar jag farväl av Bukarest och Rumänien och cyklar mot Bulgarien och i första hand Ruse som ligger på andra sidan Donau

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer