Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Bulgarien och medvindsdag

12/5

Bulgarien

Vaknar tidigt av livet på gatan, är bara att acceptera. Kliver upp och in i badrummet. Gör mig sen färdig och går ner till receptionsvåningen för varmt vatten till mitt kaffe och kollar Google Maps ytterligare en gång innan jag cyklar iväg.

Det blir nog inga problem att ta sig ut ur stan. Först ner till floden Dambolvita som jag skall korsa, sen höger och efter ytterligare några km skall jag ta vänster mot Giurgiu som är gränsstad på den Rumänska sidan.

Jag har medvind så det går relativt fort trots livlig trafik. Efter nån km blir jag stoppad av en yngre kille som bara är nyfiken och vill fråga om mig, varifrån jag kommer o.s.v.

Vi byter Selfi bilder och facebook adresser och sen vidare i medvindens tecken. Landskapet är platt och jordbruksmarkerna är gigantiskt stora, de tar ibland aldrig slut, ser ingen ände på dem.

Ja kommer fram till Ruse strax före halv fyra och cyklar in i den lilla stad som detta är och hittar ett stort I, turistbyrå. Går in och samtalar lite med en yngre kille med skaplig engelska. Vi pratar om Sverie, Rumänien, Nastase m han för övrigt träffat 1972 i New York på Flashing Meadows.

Han berättar också om den bro som jag skall passera för att ta mig in i Bulgarien. Den är en Stalin skapelse sedan 1954 och är pampig vad jag förstår.

Vänder sen cykeln och tar sen höger vid en rondell och riktning mot Donau floden. Bron som jag snart kommer till är förstås stor och det finns en inskription längst upp på en av pelarana som säger att den byggdes 1954.

Tio minuter senare är jag i Bulgarien och visar upp mitt pass för en tullare. Inga problem jag kommer in.

  • Sweden säger han och pekar på min gula fana som sticker upp bak.

  • Yes, that´s right, Sweden is best

Sen vidare in mot stans centrum som ligger 6-7 km från bron. Kommer in till ett stort marknads torg d

Är kommersen är i fullgång och en harminikår spelar en typisk kommunistisk marschlåt. Vänder sen upp mot en gågata och ser ännu bett stort I. Går in och hittar så småningom en kille som sitter lite gömd bakom disken.

Får en lokal karta med regional info. Säger vart jag är på väg och han ber mig ändra vägval när han ser mitt val

  • The route you have selected is risky and heavy traffic

  • Go back to the border and turn left at the round-about against Silestre, it´s much nicer.

Tackar för tipset och styr cykeln några hundra meter upp efter gågatan och sätter mig vid ett cafe och beställer en öl, Kaffe och äter nån macka jag har i väskan.

Sen iväg och letar upp Lidel för lite handling och sen 6-7 km tillbaka mot bron för riktning mot Silestre som för övrigt också är en gränsövergångs stad.

Tar först felm i rondellen men ändå rätt då skylet visar Varna, en Badort vid svarta havet, fast det är just den vägen jag inte skulle ta enligt turistbyrå killen. Vänder efter 3 km då jag upptäcker mitt missöde och sen tar jag höger i rondellen. Ser ny skylten Silestre, 107 km bort.

I uppförsbacken ut ur Ruse står långtradarna på kö i motsatt riktning och alla skall nog mot Rumänien.

Jag räknar , 1,2,3,4…. 56, 57 stycken. Det är mist 60 stycken som väntar att på sina handlingar godkända.

Vägen är rak, vädret ljummet, 23-25 C och medvind så allt känns bra. Det som jag reagerar på medan jag trampar vidare mot mitt tältläger i kväll är hur lite skräp det är efter vägen och dessutom är gräsytorna och slänterna klippta och välskötta. Jag möter heller inga lösspringande hundar och hör bara nått enstaka hundskall.

En annan sak som jag så småningom kommer på är att det doftar fläderblom så in i norden och jag ser nu tydligt träden och buskarna efter vägen, en skön doftlig upplevelse.

Efter cirka 20-22 km vis Silvo Pole tar jag av efter en liten grusväg upp mot en liten höjd och slår läger vid en mobilmaststation.

Får utsikt ner mot samhället och uppsättningen går fort. Äter min kvällsmat och avslutar med kaffe och en Wirre.

Somnar efter ett kapitel i Leif GW´s ljudbok.

I morrn mot Silestre, cirka 100 km och jag hopas jag får chans att lyssna lite på Eurovison Song Contest

Distans: 116,5 km Medelhastighet: 20,1 km/h Maxhastighet: 56,2 km/h Färdtid: 5,48 t/m Medeltemp: 21,1 C Maxtemp: 31,0 C Mintemp: 15,0 C

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer