Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Sakarya fika och högtrycksvätt av cykel

30/5.

Under natten har regnet kommit i skurar, det hörs väldigt mycket inuti tältet, mer än vad det egentligen regnar, fast när jag vaknar är det uppehåll men det er ut som om det skulle komma mdr närsomhelst så jag snabbar på med mina morgonbestyr.

Dagens cykeltur är av en den enklare varianten, bara små motlut och inte särskilt mycke motvind heller.

Jag cyklar in i Sakarya vid 16 tiden och stannar vid första för att handla. Letar upp Yoghurt, bröd och tandkräm och går till kassan och där sitter en yngre kvinna med huvudduk. Kortet jag skall betala med verkar inte fungera så jag byter till ett annat. Samma problem. Kassörskan tillkallar ägaren och det visar sig att de endast kan hantera nationella kort.

Hmm, det blir att lämna tillbaka varorna o h prova i nån större affär med kortläsare som tar internationella kort eller helt enkelt ta ut lite Turkisk Lira (TL).

Ägaren säger nått till kassörskan, trycker på en knapp och ger mig kvittot och påsen med mina varor och samtidigt säger nått på Turkiska som jag egentligen inte förstår men ägrens kroppspråk och gester talar om för mig att et här bjudet han och affären på.

Jag visar min tacksamhet mot denna Turkiska generositet och cyklar iväg med stor glädje och förvåning.

Jag tar mig in i centrum för att leta upp ett ställe för kaffe där de också har WiFi . Efter en kvart sökning hittar jag ett mitt i stan, Ömer Usta heter caféet.

Beställer kaffe, Nescafe och sätter mig ute vid ett bord, tar fram mobilen och Huawei plattan och kopplar upp.

Medan jag sitter och surfar kommer en yngre grabb fram, han jobbar i caféet och ställer några frågor, tyvärr bara på turkiska men jag tar fram översättningsprogrammet och skriver nått på svenska och översätter till turkiska.

Sen kommer ytterligare en anställd och en ung tjej som är dotter till caféägaren fram och sätter sig vid mitt bord.

Tjejen som är väldigt söt bär som många andra tjejer en huvudbonad och ler väldigt vackert. Hon kan engelska och blir en kommunikations brygga mellan oss.

Hon frågar, jag berättar och hon översätter. Det är alltid lika roligt när de visar på nyfikenhet om intresse om vem jag är. Jag ta fram min kamera och tar en bild a de tre ungdomarna.

Tjejen heter Hedeye, en av kilarna heter Samet och den andra killen heter Yasuf. Säger att jag nog läger upp bilden på Facebook om det är OK.

Hedeye säger…

-Of Course it´s OK

Efter fikat drar jag iväg mot Duze. Himlen är mörkt grå så det blir nog regn snart och efter bara någon mil så strilar det ner. Regnkläder på och sen vidare igen. Vägen är stor och separerad från mötande trafik och det är också problem att hitta en lämplig plats att slå läger vid.

Första platsen, en skogsdunge vid sidan av stora vägen den får jag skippa då traktorvägen är så lerig att efter 25-30 meter så går inte hjulen runt. Lera ända upp till skärmkanten.

Rengör det värsta och kan cykla till närmaste bensinmack som bara är på andra sidan vägen och lånar en högtryckspruta.

Rengör cykeln så gott det går och sen vidare ytterligare någon mil innan jag bestämmer att en plas alldeles vid vägen får duga.

Även här är det lerigt men det är bara några meter så det går bra. Får upp tältet fort och gör min ordning kvällsmaten.

Känner mig ganska trött så jag somnar efter bara ett kapitel av Linda och Sommarmordet.

Distans: 94 km Medelhastighet: 20,1 km/h Maxhastighet: 47,1 km/h Färdtid:4.40 t/m Medeltemp: C Maxtemp: C Mintemp: C

[PF1]

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer