Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Iran nästa och camping i den fria zonen

21/6

Sommarsolstånd även här

22 km går fort på raka vägar och medvind och jag kommer fram till gränsen före halv elva.Möts av långa körer av långtradare som väntar på genompassage.

En man i brun kavaj och gråspräckligt hår frågar om växling och jag säger först kaffe, lite macka och WiFi sen kan vi prata om växling.’

Han guidar mig genom några obemannade kontroller eller åtminstone bryr de sig ej upp ot en bar som ligger vägg i vägg med passkonttollen

Här köper jag en macka, vatten och kaffe. Kopplar upp för att visualisera min rutt via Google.

När jag åter står vid cykeln träffar jag på ett tyskt par som jag snackar med och de berättar tillslut för mig att i Iran fungerar dej ATM, d.v.s kan ej göra bankomatuttag, det ärt endast kontakter som gäller.

Inom området finns ett PTT som har Cashmachine men tyvärr så funkar den ej idag. Då dykewr mannen i brun kavaj och gråspräckligt hår och erbjuder skjuts i hans vita buss till Dogubayazit förf kontantuttag och senare växling.

Det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera hans erbjudande. Tar ut Turkisk Lira för en månad och vi gör växlingsaffär sen men jag kollar med google om kurs och kollar även hos ren bank att pengarna jag fått i Iranska valuta är OK och banken säger OK.

i åker tillbaks till Gurbulak och jag tar mig genom gränskontrollen alla pass och via kontroller och kommet jut påp andra sidan strax efter halv sju på kvällen .

Den första stad som jag cyklar igenom har jag inget namn på med har gått tips om MaKu som ligger cirka 20 km från gränsen.

Dit når jag strax för 20.00 och är kaffesugen men att hitta ett Cafe är inter lätt. Får hjälp av en äldrde man som kan engelska och han säger när jag berättar om att jag tänkt tälta utanför Maku att det finns en park mitt i stan där jag kan slå upp tältet.

Efter lite fotande och nyfikna frågor vänder jag kosan två km och stannar till vid den parkliknade område med en stor upplyst MAKU FREE ZON.

Det är ett stort område med takade kabiner efter en sidan och en slingade bäck på motstående. Däremellan gröna ytor och stenbelagda gång och cykelbanor. Här finns öäven offentliga toaletter med tvättmöjligheter.

Trots vad mannen sa så bestämmer jag mig för att tälta på andra sidan bäcken som har ett stort område av gröna och bruna ytor och med träd., Bkaom mig en gigantiskt rakskuren bergssida som på nått sätt föröker tala om fgöpr mig vilken magik, kraft och styrka det finns i berget.

Efter uppsättning och mat så går jag den km som det är intill Free Zon området och nu ser jag vad mannen menar.

På massvis av platser och givetvis i de takade kabinerna så sitter folk på filtar och äter eller i små tält. Jag har givetvis kunnat sätta upp mit tält jag också men den plats jag valt får duga.

Innan jag drar mot mitt tält köper jag en flaska vatten och kaffe vid ett av många gatustånd och jag får inte sitta och dricka kaffe i fred mer än 30 sekunder innan fyra fem män ställer sig omkring mig och vill nyfiket veta vem jag är. Google översättningsprogrammet använder de flitigt

Efter cirka tjugo minuter går jag tillbaka till min tältplats och somnar fort efter några kapitel i ljudboken av Ander de la Motta

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer

tommy 26/6-17

hur gör du med biken när du lämnar den utan bevakning