Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Mashhad och VISA dags

25 Juli

Jag kommer fram till Mashhad kvart över tre på morgonen med stela ben och rygg, bussen är inte gjord för att sova i egentligen.

Packar cykeln och letar upp terminalens entréingång och ser att en liten butik är öppen. Köper en påse nescafé och tar vatten ur en tekokare. Sätter mig på en bänk och googlar fram en yta som är grön och ser tillräckligt stor ut så att det kan rymma ett tält.

En timme senare har jag funnit en plats som både är grön, ren och lite skyddad för insyn. Sover till klockan är nio d jag packar ihop och cyklar in mot bussterminalen igen.

Nu är det mycket folk här och det blir mera kaffedrickande och googlande. Hittat var den turkmenistanska konsulatet ligger.

På väg dit stannar jag till vid en researrangör för att fråga om de har flygresor in till Uzbekistan utifall mitt visum ansöka skulle bli avslagen.

Mannen vid skrivbordet kan engelska och vi snackar lite om just Turkmenistan, finansiella problem o.s.v.

Han själv som heter Reza gillar cyklister och det slutar med att han erbjuder mig att sova över hos honom till det är klart.

Jag får hans telefonnummer, både till jobbet och hans mobil. Sen visar han mig också små trix och färdigheter i Maps Me som jag kan ha nytta av. Vissa av dem helt nya upptäckter för mig.

Resten av dagen ram till eftermiddagen cyklar jag runt lite i Mashhad som är Irans näst största stad med drygt fyra miljoner invånare.

Stannar till vid ett litet hotell några hundra meter från Mashhads största landmärke, Iman Reza, Holy Shrine moskén.

Treda på att de har WiFi och bestämmer at jag fikar här Cykeln får jag hjälp med at ställa nere i garaget.

Medan jag siter och dricker mitt kaffe och surfar så har Reza skickat en länk till hans adress som jag kan exportera in i Maps Me och få ruttanvisning.

Trafiken är livlig vill jag lova så det gäller att se sig för vilket jag tycker att jag också gör men vid vägkanten där jag stannat för att kolla rutten blir jag påkörd av en bilist. Både jag och cykeln åker i gatan men farten är låg så inget händer annat än att jag blir vansinnig på chauffören som bara gapar och tittar på mig innan han åker iväg utan att ta reda på hur det gick för mig.

Sedan träffar jag en annan kille som presenterar sig som cyklist och kommer från Tyskland. Vi pratar och snart kommer vi fram till att både jag och han har cyklat med Lars.

Vilket sammanträffade. Han visar mig vägen till Turkmenistanska konsulatet som bara ligger några hundra meter från där vi nu står. Han heter för övrigt Marin

Det ligger på en tvärgata och ser inte speciellt lyxig ut men en vaktkur utanför talar i alla fall om att bakom grindarna finns nåt att bevaka. Ser på skylten att de har öppettider mellan 09:00 och 12:00.

Sen visar han mig vägen till hans Hostel utifall det skulle strula med det boende jag nu är på väg till.

Till Rezas bostad var det enligt Maps Me bara att följa den stora Boulewarden som just nu vid sextiden på eftermiddagen är knökful med bilar.

Rezas gata ligger i ett mera välbärgat område men ändå inget lyxigt och jag trycker på knapp 7 på tavlan som sitter på dörren och Reza svarar att han kommer ner och öppnar.

Tio minuter senare stiger jag in i hans tvårummare och möts av ännu en kille som även ha heter Reza.

Vi presenterar oss för varandra och Reza visar mig badrummet för han har förstått att det är nått som står högt på min lista.

Efter dusch om ombyte blir jag bjuden på pasta, bröd och läsk. Det är ingen lyxvåning han har och den är sparsamt möblerad.

Min sovplats kommer att bli på golvet och madrass och filt har han redan ordna, likaså två kuddar..

Vi hörs Senare

// P-G

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer