Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Besök på konsulatet och Holy Shrine moské

26 Juli

Vaknar tidigt och gör mig i ordning för att ta tunnelbanan till turkmenistanska ambassaden. Reza har gett mi ett transportkort och även visat var Metro ligger så det blir nog inga problem.

Kommer fram till ambassadbyggnaden några minuter innan nio och sätter mig att i den glasförsedda kuren som står framför en vägg med en minimal lucka av stål.

Efter knackning så öppnar en kvinna och säger efter en stund att jag får vänta till i morgon för då skall ansökan vara klar.

- this is your number säger kvinnan

och överräcker en handskriven lapp med siffrorna 7445.

Traskar sen lite moloket iväg mot metro och tar tunnelbanan till Basij stationen som ligger nära Iman Reza moskén.

Moskén är den näst största världen, bara Mekka är större. Den kan samtidigt rymma 500000 personer.

Innan man får gå in blir man visiterad och alla saker som ej godkänns får man lämna in till en förvaringsdisk och man får ett kvitto som man sedan skall visa upp när man går.

Moské området är gigantiskt stort och byggnader den ena vackrare än den andra överallt och mellan dem en stor yta , flera fotbollsplaner stor.som också delvis är klädd med stora röda iranska mattor.

Inuti i byggnaderna sitter, står och ligger folk överallt. Trängseln är massiv. Att jag är i ett muslimsk land går det inte att ta miste på.

Folk ber och läser ur skrifter, en del lite mera återhållsamt andra med stor inlevelse.De flesta sitter ner på golvet andra i ståstolar med bord

Väggarna är täckta av mosaik i blått och glas. I taken stora kronor av lampor i glas och innertaket glasförsett

Svårt att förklara atmosfären men den är uppenbar och helt annorlunda än de jag är van vid från våra religiösa byggnader.

Jag lämnar området och beger mig till hotellet jag besökte i går för kaffe och mera goka medan jag utnyttjar deras WiFi.

Sen tar jag tunnelbanan tillbaka till Rezas lägenhet. Alla tunnelbanane vagnar berättar tydligt med engelsk text och med pictogram var kvinnor och män skall kliva på.

Only Women

Only Men

står det med på vagnarnas sidor. Jag ser dock kvinnor i männens vagnar, kanske är de i sällskap av någon man.

En annan kulturell skillnad jag har fått lära mig av Reza är att det inte är lämpligt att gå i shorts och när jag ser mig omkring kan jag ej upptäcka någon som är klädd annat än i långbyxor

Det är inget brott men kan upplevas av vissa som stötande så jag har givetvis mina långa träningsbyxor på mig.

Tar mig sen i maklig takt tillbaka till lägenheten för att i princip inte göra nått alls bara slappa.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer