Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Baku och ett skitigt hostel

2-7/8

Det första som slår mig när jag cyklar in i Azeerbajdzjan är renligheten efter vägarna. Det är som dag oich natt jämfört med Iran, dessutom är trafiken mera sansad, är lugnare och bilarna stannar vid övergångsställen.

Husen verkar också vara mera omskötta och det är få bilar jag ser med plåt och lackskador.

Mitt hostel som jag bokat via nätet var inte av den standard jag förväntat mig. Tydligen ljuger bilderna för interiören och allt annat stämmer dåligt, endast priset stämmer. 40 manat fär fyra nätter och det är billigt.

Får en säng i ett 8-bäddars rum, ingen frukost och duschen bara kallt vatten. De eller de wsom sitter i nån sorts reception sewr mer än seriös ut och kan förövrigt inte ett ord engelska.

På detta hostel mestadels folk från Pakista, och Indien och de kan ju prata engelska.

Efter installation ut och leta upp en bar, restaurangf eller nåt ställe där jag kan få mig en öl.

Tre hundra meter från mit Hostel, Sport Hostel hittar jag en restaurang i en park och beställer först en öl och sen ytterligare en sådan.

Det känns att jag varit utan öl i minst sju veckor för det smakar helt underbart och inte dyrt heller, 3 manat eller cirka 15 kronor.

Resten av dagarna i Baku bara väntan påflyget till Tashkent i Uzbekistan. Undersöker den gammla stan är också på UNESCOS världsarvslista.

Stadsdelen är väldigt vacker med gammla hus, gränder och en gammal ringmur runt om. Det finns knappast nåt skräp efter gatorna, allt väldigt rent.

Gräsytorna på sidan om gatorna är i perfekt skötsel, gröna och fräscha och det bästa är att trafiken är lugn.

Inga tokiga omkörningar eller galna filbyten som i Teheran och Mashhad.

De stannar och lämnar föäreträden vid övergångsställen, precis som hemma.

Jag går runt och svettas i den tryckade värem som är här, tror inte tempen är under +35.

I Baku är det många byggnader som är gigantiskt stora och vissa av dem syns oavsett var du är. Nere vid Kaspiska havet och en bit ut syns den stora byggnaden som var tillhåll för ESC.

En annan stor skillnad jämför med Iran är att det finns fler gallerier som påminner om våra och mataffärer som också påminner om våra.

Att ta sig från mitt hostel in mot stan är enkelt då man lyckats klura ut var man köper ett Metro kort och sen hur man laddar det.

Mitt kort fick jag gratis av en informations tjej på en galleria i stadsdelen MAY28 och sen var det bara att ladda den med mynt nere i Metros tunnelbana.

Att åka taxi är i och för sig inte speciellt dyrt heller men tunnelbanan är otroligt billig att åka.

Dagen innan mitt flyg till Tashkent tar jag en taxui till flygplatsen och frågar hur jag gör med min cykel. Viar upp en nyss tagen bil av min Surly Long Haul Trucker och de säger att den kommer att plastas in och visar mig var och hur.

Givetvis en extra kostnad.

Sitter på flygplaten några timmar och utnyttjar deras snabbare WiFi sen tillbaka till hotellet .

Vi hörs i morgon från Kazakstan och Almaty

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer