Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Nu siktar vi mot Tusen och En Natt

Vaknar innan väckaren ringer och går in i duschen, sen ner till det lilla köket där tre bord står och väntar på frukostgästerna.

Strax efter halv tio drar jag iväg ut ur Tasjkent och Samarkand. Att hitta ut inga problem det gäller bara att ha ögon i nacken.

Vägen är spikrak, inte en endaste lite backe, bara raksträckor och inte mycket att fokusera blicken på. Omgivningen mestadels jordbruksmark och förvisso ganska grön. Fördelen med vägarna både i Turkiet, Iran, Azerbajdzjan och nu i Uzbekistan är att vägarna är att man sällan möter någon trafik.

Värmen är inte lika hemsk varm och tryckande som i Azerbajdzjan men det går åt en hel del vatten ändå. Det blir ett stopp efter knappt 40 km vid en vägkrog som ligger i SKUGGAN. Efter ytterligare 30 km efter oändliga raksträckor där man får fokusera blicken 2-3 km framåt mot en vägskylt, stolpe eller stort träd och sen ny fokusering, ny fokusering så blir det lunchsoppa och en jäkligt god kall öl.

Trots att jag har Maps.Me som karthjälp tar jag fel vid en y-korsning och kommer efter cirka 12 km fram till en vägkontroll och blir stoppad av en beväpnad soldat.

Jag har kommit till den Kazakstanska gränden och denna passering är stängd. Han pekar åt det håll jag nyss kom ifrån och visar i sin mobiltelefon att det är 12 km.

Bara att vända om och ta av åt höger strax efter ett litet motlut och sen trampa vidare. Vid femtiden drar jag in mot en stor marknadsplats som ligger alldeles vid vägen för lite proviantering, hinner inte långt in med min cykel innan några damer i färgglada klänningar och munnen full med guldtänder ropar efter mig och gör gester att de vill ta några SELFIES.

Jag har nog aldrig i mitt tidigare liv sett så många människor med så mycket guldtänder. Ibland är både övre och undre tandraden full med guld, gäller både män och kvinnor. Guld är nog billigt hos tandläkarna här i Uzbekistan.

Jag drar vidare cirka 20 km till innan jag ser en bar med texten Café och kaffe längtar jag efter. Tyvärr är den stängd med några män som står och hänger vid staketet pekar snett inåt mot ett stort område med massor av stora bladrika träd och jag kan se mellan stammarna ett antal bord som står utställda.

Går in i en barackliknande byggnad och frågar efter kaffe men de serverar bara te. Fast mitt framför mig finns två tappkranar för öl och det kan jag ju inte missa.

Den blir jag bjuden på och säter mig ute vid ett av borden och snart blir jag föremål för nyfikna och killen vid bardisken vill givetvis ha en SELFIE.

Undrar hur många SELFIES som jag finns på, måste vara ett hundra tals. När jag druckit uppå min öl kommer en yngre man med sin kompis fram och hälsar. Han kan kommunicera ganska bra på engelska och beställer efter en stunds ”smalltalk” in tre öl varav en för mig.

Efter två kalla öl drar jag iväg cirka 15 km innan jag slår läger vid en gasstation där det vid sidan om finns en tillräckligt stor grön yta att slå upp tältet på. Alldeles intill finns en påbörjad byggnad som får duga som garage åt min cykel.

Jag är fortfarande imponerad över hur rent det ’är överallt. Sällan ser man tomma flaskor, burkar eller PETflaskor slängda.

Ser ofta mestadels kvinnor gå med stor kvast och säck och städa efter vägarna, även gräsytorna sopas. Jämför med Iran och Turkiet rena himmelriket

Jag får en tidig kväll och försöker somna vid nio tiden medan jag lyssnar på sista kapitlet av Hypnotisören.

Det kommer att bli varmt och jag måste ligga i sovsäcken!!! för myggen verkar inte bry sig om vad jag tycker om deras agerande.

Vaknar vid midnatt och känner att det blivit svalare ute och det välkomnar jag.

I morgon mot Jizzakh som ligger cirka 100 km bort och ytterligare 100 km till Samarkand

Distans: 121, 7 Km Färdtid: 6,09 (t/m) Medelhastighet: 20,1 km/h Maxfart: 35,9 km/h

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer