Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Samarkand

13/8

Strax efter klockan nio sitter jag på cykeln mot Samarkand, första km platt men sen ändrar landskapet karaktär och berg på båda sidor gör mig sällskap. Vägen är fortfarande dålig och nu är det inte avskilda vägbanor längre.

Små backar avlöser den för övrigt raka vägen och värmen är fortfarande alldeles för hög för att jag skall tycka det är behagligt.

Det blir ett och annat stopp och som vanligt litar jag på skyltarna där det står Café. Sällan har de kaffe men allt annat.

Vid det här stället cirka 45 km från Samarkand köper jag istället två Winerbröd liknande kakor fast utan innehåll och en glass.

Sätter mig utanför minimarket affären på en fönsteravsats och kopplar av.

Den unga tjejen i affären kommer ram och ställer några frågor som jag nu vid det här laget blivit van att höra. En annan tjej, mörk och lite äldre kommer också fram och börjar prata och sen blir jag bjuden på en kall svalkande melon.

Jag kommer in till Bulungur vid 14-tiden men en lättcyklat distans och bra med medvind., har faktiskt svårt att hålla under 29 km/h.

Stannar ånyo till vid en café plats för nånstans måste de ju ha kaffe. Platsen är välbesökt och de flesta dricker te, Chai och äter nån sort kötträtt med bröd. Innan jag beställer letar jag upp toaletten som ligger på baksidan av cafét nere i ett hörn. Det är egentligen ett utedass där man nig sitter över ett hål i cementgolvet.

Inget paper, inget vatten så det blir att gå tillbaka och ta med sig några servetter för att göra mina behov. Är inte speciellt road av standaren men vad gör mig när kroppen säger att det är dags. Bara gilla läget

Nått kaffe får jag ej men väl en kanna med te och sätter mig under ett träd som ger skugga och ser samtidigt hur alla blickar riktas mot mig.

Efter cirka en kvart kommer servitrisen fram och sätter ner ett stort fat med vattenmelon.

- I did`nt order any melon säger jag och ser frågande ut

Hon pekar på ett bord till vänster om mig och en herre ler och gestikulerar att han bjuder.

Givetvis går jag fram och tackar honom och hans kompis för generositeten. Äter upp melonen och mitt te samtidigt som jag ögnar igenom en resebroschyr om Uzbekistan och synnerhet Samarkand.

När jag skall beta mitt Chai te så blir jag avvisad gesten säger på nytt att vi bjuder

32 km kvar till Samarkand och vägen är fortfarande platt och medvinden rejäl. Det tar mig bara drygt 1 timme in till Samarkands stadsgräns och inga fler ekrar har brustit.

Måste fixa detta i Samarkand för sen börjar lite tuffare cykling och många av vägarna är bara grusväg.

Cyklar in mot centrum och in i en stor pulserande som är allt annat än en sagostad som många av oss förställt oss och jag tänker på ”Tusen och en natt”

Samarkand är en av de största städerna i Uzbekistan och givetvis moderniserad. Renligheten är påtaglig och jag ser många kvinnor som sopar gator och gräsmattor med kvastliknande sopar.

Givetvis finns här kvar de som en gång gav Samarkand dess prägel. Stora monument med blå kupoler och väggarna klädda med kakel och mosaik.

Jag har tur att stanna till vid ett hotell alldeles intill ett av landmärkena och bestämmer at här får det bli några nätter.

Hotellet ligger i stadsdelen Ramistan och lobbyn är stor, fräsch och golvet i glansade stenplattor. En trappa med röda heltäckande mattor leder upp till övervåningen.

Rummet kostar 15 $ och i det ingår frukost. Får hjälp att ta mina väskor upp till rummet som har utsikt över gatan. Det är ett tre-bäddars rum och jag blir upplyst om att en eller två kan komma att dela rummet med mig.

- It´s Ok säger jag

- Do You have WiFi frågar jag sen

- Yes, we have.

Det låter ju bra men jag vet ju av erfarenhet att i både Iran och Uzbekistan så är bandbredden inte vår standard. Några 10Gb kan man ju glömma.

Badrummet helt OK och en toalettstol av svensk standard men den är inte fastskruvad så man får sitta still när behovet kallar på uppmärksamhet.

Resten av eftermiddagen uppackning, dusch och ombyte innan jag tar en sväng runt i kvarteret. Träffar på en rysk cyklist som ser ut att ha huvudet djup ner i kartans värld. Ställer några frågor och det visar sig att han har startat i norra Kazakstan och cyklat genom Pamir nu på väg mot Bukhara. Jag nämner om mitt hotell som bara är runt knuten och säger att det duger åt sådana som oss.

Någon timme senare på går jag tvärs över gatan till en butik med skylten Ucell och en likdanande logotype som Telia.

Fyller på mitt SIM kort med tjugo minuter och det kostar 40$!!. Det är dyrt att ringa från Uzbekistan hem till Sverige. I samma butik står den ryska cyklisten och även han fixar sitt SIMkort. Han säger också på typisk rysk-engelsk accent att vi kommer att dela hotellrum. Han har också fått rum nio

Kvällsmidagen blir på en ”sylta” till höger om hotellet några tiotal meter bort och jag beställer en soppa av kokt kött på ben, potatis och morötter och så en kall öl, soppan smakar precis som jag är van vid från min mors tid vid spisen, väldigt god och mättande

Senare på kvällen känner Jag att nått är på gång i min kropp, känner mig frysen trots 30 gradig värme.

Jag och den ryska killen pratar lite om den cykeltur han har gjort och den jag tänker göra över Pamir och får reda på bra och billigt hostel i Dushanbe och i Kourogh.

- There are lost of cyclist at both hostel and it`s cheep, an typical cyclist hostel.

Han berättar också att stora delar av vägen över Pamir är grusväg men det finns bara en väg så det blir svårt att cykla fel. Dessutom är trafiken sparsam, kanske en bil per timme.

Maten är däremot dyr, speciellt bröd och grönsaker så det gäller att proviantera innan man bestiger världens tak.

Vatten inga problem, många små bäckar med fräscht vatten, inga problem att dricka

Jag kryper ner i sängen tidigt då jag känner at nått är på gång och ser på repriser av Friidrotts VM.

Vi hörs mer sen från Sagostaden

Distans: 98 km Medelhastighet: 20,2 Maxhastighet: 50.4 Färdtid: 05:24.

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer