Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Tadjikistanska gränsen och Onno från Holland

Idag har jag ingen brådska då avståndet till gränsövergången till Tadjikistan är mindre än 50 km.

Devon är en liten stad så att ta sig ut är inga problem och efter cirka 16 km ser jag en cyklist med ortlieb väskor sittande efter vägkanten.

Jag stannar till och efter den vanliga hälsningsfrasen får jag reda på att han heter Onno och är från Holland. Han har samma resrutt som jag över Världens tak så vi bestämmer att åtminstone göra sällskap till Dushanbe.

Vi har även planer på samma hostel, Green House Hostel som ät väldigt populärt för de4 som skall över Pamir och via M41 eller Pamir Highway.

Vi når gränsen vid ett tiden och första kontrollen är den Uzbekistanska och nu måste man ta fram de papper jag fyllde i när jag första gången anlände Uzbekistan. Hur mycket pengar jag har i varje valuta, värdet på all packning o.s.v. och sen fylla i en ny likadan och båda skall lämnas till passkontrollanten.

Efter den första kontrollen på denna sida ab gränsen måste all packning av och köras genom röntgen.

Sen ut och in till den Tadzjikistanska kontrollen som går väldigt fort. De flesta vakter och service folk har de typiska huvudbonaderna som man ofta har sett på TV. Stora och med stort brätte.

Efter några km gör vi paus vid en liten vattenkanal som rinner igenom en liten dunge av större träd för en sen lunch.

Sen fortsätter vi ytterligare cirka 25 km innan vi tar av från den stora vägen och cyklar efter en liten mindre men desto sämre väg. Enligt kartan skall den finnas en stor kanal som xkulle passa bra at få campa efter.

Strax efter en liten bro går en grusväg längs med kanalen och vi bestämmer att söka lyckan efter denna.

På båda sidor finns betande kor och unga killar som sköter om dem, de hojtar och ropar och är väldigt nyfikna på oss cyklister.

Alldeles till höger om grusvägen en avstickare och en öppen yta vid en tom stenbyggnad som får bli vår första natt i Tadjikistan.

Efter uppsättning av tälten så gör vi varsitt besök i kanalen för badning. Vattnet är strömmande och kallt, kanske inte mer än 16-17 grader men väldigt uppfräschande.

Efter kvällsfikat som intas i en vacker solnedgång och varma vindar så kryper jag i sovsäcken och startar min ljudboksdeckare som blir mer och mer spännande.

Känns kul att på nytt hittat en cykelkompis att snacka och fundera med och som dessutom har samma rutt.

Har ställt väckaren på 06:50 för det skulle vara skönt att komma in i Tadjikistans huvudstan Dushanbe vid tolvtiden.

För varje meter jag nu cyklar så längtar jag både med nyfikenhet, glädje och med fasa på cyklingen över Pamir. Högsta punkten innan vi når Osh i Kirgizistan är nästan 4800 m.ö.h.

Vi hörs från Dushanbe

// P-G (the global cyclist)

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer