Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Tadjikistanskt bröllop och Green House Hostel

19/8

Vaknar med lite ont i ryggen, underlaget lite väl hårt utan madrass som jag avstod ifrån på grund av ren lathet.

Vi får givetvis besök av en lokal farmare iklädd tjock rock med fårpälskrage och han vill bjuda oss på mat men vi avböjer. Istället kommer han tillbaka med två stora klasar med gröna och blå druvor.

Vi cyklar samma väg tillbaka efter kanalen men vid den större vägen tar vi vänster istället. Efter några km kommer vi fram till ett litet samhälle där hela byn verkar vara på morgonglatt humör. Klockan är bara halv nio och musik ljuder från en innergård så nåt är på gång men å andra sidan är det ju lördag..

Jag fokuserar att inte cykla ner i alla hundratals gupp och märker inte förrän efter några hundra meter att Onno har stoppat. Vänder och genast blitr jag inropad av lokala män till d43n innergård jag hörde musik från.

Där inne står ett långt dukat bord under ett naturligt innertak av vindruvsrankor. Blir tillsag att sätta mig och får en plats mitt emot Onno. Snart får jag en tallrik med ris och nått köttliknade, grönsaker och bröd. Mitt emot mig står två unga killar i vita skjortor spelande på nån sorts lång trumpet och bakom dem ett par andra som spelar på nån sorts rymt-instrument. Vill inte kalla det för melodisk men nån sorts melodi har de i alla fall övat in.

Vi är mitt inne i en Tadzjikistansk bröllops middag, hela byn är inbjuden och bordet som kanske rymmer femtio personer är fullt med mat, bröd, frukt, kakor och tekannor överallt.

Vi blir också filmade av en person med en stor kamera som liknar de man ser från TV och det verkar som ortsborna tycker det är roligt att vi är där. Måste säga det är ömsesidigt.

En ung man sitter jämte mig och han pratar bra engelska, studerar språk och kultur på ett universitet i Tashkent och vi får lite info om bröllopet. Bruden och brudgummen är inte med utan de är på annat håll och kommer inte förrän till kvällen.

Det är hög stämning och de unga grabbarna i vita skjortor spelar vad tygen håller, inget för ESC men ändå spännande att få lyssna på inhemsk traditionell bröllopsmusik.

Efter bröllopseventet så drar vi vidare mot Tadjikistans huvudstad Dushanbe och vi bör vara framme vid halv tolv tiden då det inte är mer än 40 km kvar.

Tyvärr så får jag framhjulspunktering och är inte överraskad då vägen är helt bedrövligt dålig och hålen och guppen är tusentals.

Vägen är ingen highway utan en mindre landsortsväg mot Dushanbe dit vi kommer fram ganska precis runt 12.

Onno haR fått adressen till vårt hostel och matat in den i sin kartapp så det blir inga problem att hitt Green House Hostel.

Det ligger några hundra meter från den stora väg och genfartsled som sen skall ta oss ut ur stan mot Pamir highway.

Det syns ganska väl varet hostllet ligger för utanför står det bilar med texter om Pamir och mongolia och innaför den stora ståldörr som skyddar innergården står det massvis av motorcyklar, många av dem är BMW. Här finns också några entusiaster som har cykel, nördar likt oss.

Inregistreringen går fort. Det första jag ser när jag vid bordet där jag registrerar mig är campingglasflaskor så nu slipper jag leta på stan efter dessa.

Vi får samma rum på övre plan och delar de med sex-sju andra. Sängen är bäddad med nya lakan och täcke och en nystruken duschhanduk ligger på sängen. Golvet likt trappan upp är täckt med heltäckningsmattor. Kan tyckas vara lite ohygieniskt på en plats som denna med så mycket olika typer av människor.

Priset är cirka 9$ per natt och då ingår WiFi och frukost. Packar upp och sen in i duschen och ombyte.

Lägger mig sen på sängen och lyssnar nån timme på ljudboken innan jah tar en sväng runt kvarteret.

Resten av dagen och kvällen i lugnets anda

Vi hörs senare

P-G ( the global cyclist)

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer