Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Lämnar Gulcha och klättringen upptill Taldyk eller Thankful

18-19 Juli

Behöver inte tuppar sova, tror att den tupp som fanns nästgårds måste ha fått i sig amfetamin. Han har galt sedan jag vet inte när i alla innan solen börjar lysa in i tältet

När han var tyst började "Igor"att tjuta och sen kom tuppen igång igen och sen Igor och...

Kom iväg strax före nio och luften känns som svalare än tidigar. Idag har jag planerat in ungefär 65 mrnvi får se vart det slutar

Inget anmärkningsvärt händer idag, träffar på några cykelentuiaster från Nederländerna, och Schweiz mealdrig någon från Skandinavien

Vid tolv tiden tar jag in på en bykrog för lunch och beställer in en köttsoppa med bröd.

Som vanligt i dess länder börjar man alltid med chai (te) och bröd sen kommer maten.

Soppan är god och köttet likaså Äter upp nästan hela bröd kakan fast jag egentligen inte gillar koncistensen, ganska seg.

Cirka en mil senares stannar jag till när jag ser två kvinnor rulla nått avlångt fram och tillbaka efter vägen med hjälp av rep som snurrats runt och varje kvinna har två tampar att dra med

Medan jag filmar händelsen vinkar den ena kvinnan att jag skall komma till dem, den andra går in huset för att senare komma tillbaka med två skålar, den ena innehåller youghurt den andra som skulle kunna vara en mildare variant av Ayran. Gott var det i vilket fall som helst och jag gillar den youghurt de har i dessa länder. De är lite tjockare och och mera matig.

Tackar och bugar sem nera cykling. Har bara ett pass som är lite jobbigare annars ganska enkelt men inte helt utan slut.På eftermiddagen har jag också haft lite medvind och det är ju inte den precis

Många bilister verkar gilla cyklister för de tutar och hejar hela tiden. En del stannar när jag stannat och frågar om allt är OK, om jag behöver nått.

Vid sex tiden slår jag upp tältet utanför en vägkrog

Hinner.med att få kaffe på krogen och sen lige hygien.

Sen tillbaka för att ladda batterierna för veckans utmaning, en klättring om 1100 meter å mindre än tre mil!

Klättringen uppförTaldyk eller Thankfulpass

Vaknar av solen och lastbilstrafiken

Packar ihop och går in till vägkrogen och får kaffe och bröd. Ingen yogurth, men några andra gäster äter nån köttbens rätt.

Sen trampar jag vidare mot dagens slutmål Sary Tash som ligger bara 33 kanske 34 km bort. Låter inte mycket men nu är det klättringen som är utmaningen. Toppen, Taldyk eller som den också heter Thankfulpass ligger på 3615 m.ö.h och sista milen är brant, 13-14% som mest och 7-8 resten.

Innan dess några andra stigningar mellan 6-9%.Inte många meter plan cykling. Meter för meter kämpar jag mig uppför och blir omcyklad av ett antal cyklister med bara en väska och kanske styrväska.

De tillhör en grupp som heter TDA, Global Cycling som arrangerar kortare och längre cyleltesor i hela världen. Den här gruppen har en tur som startar i Peking och avslutas i Istanbul.

All deras packning transporteras mellan övernattningsorterna. Ganska behagligt.

Så småningom om efter drygt 2 timmars klättring är jag uppe och det känns bra. Trodde jag skulle vara tröttare faktiskt. Fast några hopp över plinten låter jag bli idag

Vyn ner mot dalgången och alla serpentiner jag passerat är makalös. Ärligt talat är jag stolt över mig själv som lyckats ta mig uppför med hedern i behåll.

En liten paus sen utför i några för nästa klättring. Den är inte lika lång och inte lika brant. Bergen runt omkring mig är gröna och topparna mjuka. På sluttningarna massvis av betande hästar och kor. Bland dessa betade djur otaliga yurtar, mindre s.k. cirkus vagnar och små skjul.

När jag nått denna topp har jag en skön cykling 4,5 km utför mot Sary Tash.

Strax innan när jag stoppat för att beundra vyn framför mig, bergen som är alldeles vit av snö och dessutom sol bestänkt kommer en kvinnlig cyklist förbi och frågar.

- Is everything OK?

- Do you need help?

No I'm OK, just admiring the view

Hon kommer från Kanada och tillhör TDA gruppen. Hon tycker jag skall campa bland dem för de har väldigt skoj ihop

Vi cyklar resten av vägen mot campingen tillsammans och har trevliga samtal i det tiden.

DagarnasVäl framme ser man att de somcamoar här är cyklister och jag ser också de två bussar som TDA har för deras packningar och allt annat som behövs för ett sådant arrangemang.

Här träffar jag också på den svenska cyklisten som tidigare idag cyklade om mig i backen upp. Han heter GÖRAN

Ha berättar att denna rrsa från Peking till Istanbul inkl allt exklusive egna extravaganser 22 000 $ , smakar det kostar det!

Slår upp mitt tält mitt bland alla andra och går sen runt och bekantar mig med platsen.

Några känner igen mig och det blir glada kommentarer och handskakningar.

Jag får också löfte om att äta med dem ikväll vilket jag tackar JA till

Sen lite hygien,laddning av mobiler och batterier. Äter kvälls middag som är pasta med köttfärssås och grönsaker

Dagarnas distans: 116 km

Max fart: + 67 km/h

Medel fart:11,9 km/h

Max höjd: 3615 m.ö.h

Min höjd: 2626 m.ö.h

Vi hörs från Yak, häst och kultur festivalen i Sarymogol

// P-G

The Gobal Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer