Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Cykling till Tulpar kol och festivalen

20-21 Juli

Efter en natt på campingen tillsammans med TDA gruppen cyklade jag in till samhället och letade upp ett gästhus med WiFi..Den de hade på campingen var inte värd namnet.

Hittade ett mitt i byn som heter Eliza och deras upp-koppling och hastighet helt OK.

Här får jag också sällskap av två spanjorer och en japan som bugar hela tiden.

Fredagen blir lugn gör mestadels inte mycket annat än äter, fikar och surfar

Kollar givetvis var den här Yak, häst och kulturfestivalen skall hålla till.

Tänker cykla dit dagen innan, lördag , så att man är på plats när det startar.

Rummet jag får har två sängar som är bäddade med snygga färgglada tjocka täcken. Allt ser fräscht ut i sängen.

Middagen serveras vid 19 tiden. Frukosten halv 8 Innan middagen tar jag en sväng runt "kvarteret". Vid middagsbordet sitter förutom jag de två spanjorerna från Barcelona. Efter maten tar jag en dusch då en av tjejerna kommer fram och säger att hon nu har värmt dushvattnet!!

Någon dusch slang finns inte och inte någon varmvattenberedare heller. Däremot två hinkar,en med varmt vatten och ett kärl med lite svalarr samt ett tredje kärl för mixing av varmvattnet

Tvagning och sen häller man över dig det tempererade vattnet och håller på tills man är färdig😀

Resten av kvällen lite surfning och förberedelser inför i morgon.

Lördag morgon 21 Juli

Vaknar när min Huawei larmar 0720 och känner mig utvilad. Har sovit gott trots att sängen varit hård men täckena har varit sköna.

Fronisten serveras strax efter halv åtta, ingen engelsk frukost precis, men te, bröd, sylt, nån sorts smör och två stekta ägg.

Vid nio tiden drar jag iväg mot Sary Moholm. Vägen är mycket bra, platt och så har jag medvind. Till Sary Mogol är det 33 km och jag ser en informationstavla med CBT på och info om festivalen. Skylten visar 450 meter åt vänster och jag tar av.

Mitt i byn i ett oansenligt hus finner jag CBT. Träffar också min guesthouse kompisar från Sary Tash hör.Vi kommer att gemensamt följas åt upp i bergen.

Här på CBT får jag reda på att festivalen håller till bland bergen på en plats som heter Tulpar kol. Dit är det knappt 25 km och ligger på en höjd av 3500 m.ö.h. Det blir lite klättring, knappt 500 m.

Innan vi fortsätter mot bergen och genom byn hinner bi med en lunch på en bar. Köttsoppa , te och brytbröd. Soppan är ruskigt god och mättande, potatis, morötter, lök och kokt kött

Vägen eller rättare sagt de spår som bilar och jeepar skapat är grus, sten och på en del ställen jättemjuk sand som är lätt att fastna i . Hela tiden uppför och framför oss tornar de snöklädda Pamirska och gigantiska berg upp sig.

Det går inte fort för vägen är skakig och mycket lösa stenar Solen gör sitt för att det inte skall bli för enkel cykling. Det är varmt.

Några pausar blir det och efter att vi cyklat förbi ett endamt hus blir vägen ännu sämre och brantare, som mest 14% lutning.

Vissa partier har så mycket löst grus och stenar att jag med min cykel måste styra den. På ett ställe slant det till så det blev en enkel vurpa.

Om vägen blivit sämre så har omgivningen blivit vackrare,

man blir alldeles stum. Gröna kullar och snöklädda berg har vi runt omkring oss och dessutom små sjöar insprängda där emellan.

Korna betar i sin alldagliga ro och verkar må alldeles utmärkt

Så småningom kommer vi fram till en stor dal med en sjö till vänster och längst in ser vi ett antal Yurtar uppställda och en del vagnar. Vi är framme.

Här i morgon skall det hållas en årlig festival med hästar, tackar, brottning och någon form av kamp mellan lokalbefolkningen och de turister som hittat hit. Vad för nån sorts kamp vet jag ej men i morrn lär vi få reda på det.

Vi slår upp tälten nedanför ett massivt berg som skimrar i grönt och rött och framför sjön som för övrigt är varmare än luften.

Omkring oss betar kor och ett stort antal svarta välpälsade Yakar. De noterar oss men inte mer.

Efter tältuppsättningen ner till sjön för lite hygien sen in i tältköket för matlagning. Makaroner, lök, Kirgistansk korv, kaffe, kaka åsså en liten, liten sitter som jag köpte på flygplatsen i Moskva.

Känner att jag mår ganska bra just nu och omgivningen är ju bara så infernaliskt vacker.

Snöklädda 4-5-6000 meters berg, grön dalgång, vita yurtar, vacker sjö och så granna svarta långhåriga yakar som betar bara några meter från oss.

Det har börjat blåsa och nu när solen sagt nattinatti så känns det i luften att vi är högt upp. Knappast mer än 9-10 grader. Nu är det skönt att krypa ner i en skön Marmot dunsovsäck och...zzzzZZZZZ

Dagens distans: 57,8 km

Max fart: 34 km/ h

Medel fart: 13,9 km/h

Max höjd: 3488 mö.h

Min höjd: 2944 m.ö.h

Vi hörs senare från festivalen

// P-G

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer