Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Irkeshtam nästa och fem månader till julafton.

24 Juli

Som vanligt lyser solen och ett får bräker oavbrutet. Frukosten serveras halv åtta och den sätter jag i mig med god aptit.

Strax efter nio jag på cykeln med riktning Irkestham som är den Kirgizistanska gränskontrollen Vägen är hur bra som helst och inga stira backar men GPS'n visar ändå på 1-2%.

Sary Tesh ligger på 2950 m.ö.h ungefär och det högsta passet idag är på 3760 m.ö.h så lite klättring lär det ändå bli Dalgångarna är gigantiska och bergen till höger om mig är snöklädda och väldigt mäktiga.

På vänstra sidan mera gröna och kulliga. Raksträckorna ibland så långa att man inte ser slutet av dem.

Yurtar ser jag överallt, likaså får och kor som betar under överseende av någon yngling på häst eller åsna Hästarna verkar liktsom sköta sig själv, de är ofta i grupper om 8-10 stycken.

Cyklar i fatt ett New Zeeländsk par som har samma mål som jag idag

Efter cirka 25 km börjar klättringen mot Töö-morun passet och även om omgivningarna ger gåshud så får jag slita.Har också till och från kraftig sidvind som tar tag i cykeln på ett olustligt sätt ibland.

Så småningom är jag uppe och enligt kartan är det nesta nu nedför till Nura som ligger 6 km från gränsen och Irkestham.

I en av nedförsbackarna sitter tre stycken cyklister, två män och en kvinna och de skall Sary Tesch.

Vi byter några ord och jag får reda på att de varit i Kina och att alla historier jag tidigare hört om nitiska och misstänksamma poliser och vakter inte är överdrivna.

Efter ytterligare utförskörning på sköna vägar och fantastiska vyer kommer jag fram till en kontroll . Det blir den sedvanliga kontrollen av mitt pass som han bläddrar i flitigt.

Han har också synpunkter på att jag hade förvarat passet för djupt ner i den bakre väskan och är lite irriterad.

Sen ser han att jag har en flaska öl och den vill han se på. Inspekterar den som en skulle vara olaglig och ställer den sen på sidan om sig på en hylla efter väggen. Jag rycker åt mig den på en gång och han försöker hindra mig.

Jag säger på engelska åt officeren..

- That's mine, bought in Sary Tashoch stoppar ner den kvickt i väskan.

Han tittar på mig och säger nått om vodka men mer förstår jag ej. Sen iväg och i nästa uppförsbacke träffar jag på en SVENSK cyklist.

Får reda på att han är från Hammarstrand och gör nu sälskap med ett par från USA. De har varit i Pakistan och nu har de kommit från Kina via Irkeshtam.

De säger också att de kinesiska polisern är misstänksamma.De hade eskort av dem i flera mil Vidare trampar jag upoför och på toppen av detta pass ser jag nu byn Nura nedanför mig.

Husen är små, liknar rallarbaracker och alla har blåa plåttak. Ser häftigt ut på håll. Jag tror att 2008 var det jotdbövning i denna by och husen somdå ersattes fick alla böå tak.

När jsg är i byn försöker jag leta efter ett café eller liknade.Visar några pojkar ned mitt kroppsspråk och pekar mot magen och gör samtidigt en rörelse ned händerna som skulle, öreställa atg jag äter.

Den äldre av dem pekar på några hus,längre upp efter byvägen.Det är lite modernare,och är omgärdat av ett stålstaket och en stor stålgrind.

Det visar sig vara en sjukstuga, tydligen trodde killen att jag hade magproblem. En av sköterskorna pekar nedåt vägen mot Irkeshtam och jag ser då ett hus som inte är blårt utan rött.

Det arr en liten byafföe så jag bestämmer mig för att köpa yoghurt, kakor, Coca Cola och en glass som nog måste ha varit upptinad och omfryst flera gånger

Äter upp glassen utanför och fundersr lite över hur folk lever här. Innan jag drar iväg kommer jag på att jsg behöver fylla på vatten.

Går på baksidan av den röda affären och frågar killen jag nyss handlade av. Han håller på att bygga en mur och ber sin son att hämta mamma.

Jag får mitt vatten och sen frågar kvinnan om jag vill ha te.

Jag tackar JA och efter någon minut är jag inbjuden i hennes hem och blir bjuden att sitta ner på golvet på mjuka mattor framföe ett lågt bord. Teet och en korg med bröd och smör ställs fram, sen visar hon mig ägg och en korvbit och frågar om jag bill ha.

Tackar JA och en stund senare har jag en stor tallrik med ägg och korvomelett. Snacka om generositet 😍😍😍

Efter den middagen drar jsg vidare mot gränskontrollen som inte går,att ta miste på. Långtradare står på kö för att få komma igenom.

Efter vänstra sidan av vägen baracker ich enkla skjul där man säljer lite matvaror, godis, tobak o.s.v.

Jag slår upp mitt tält bakom fyra parkerade långtradare på en stor tom plats med enbart sparsamt med gräs men desto mer grus och småsten.

Platsen får duga för i natt, den uppblåsbara madrassen från Exped får jämna ut ojämnheterna. Himmlen har börjat bli grå och TOR mullrar kraftigt, lite regn börjar falla men jag hinner få upp tältet innan mer faller ner.

Vi hörs i morrn när jag passerat Kina gränsen, det lär visst ta tid. En del har fått vänta i nio timmar.

Sen lär jag få ta taxi de första femton milen för i detta område får man just nu inte cykla 😰😰

Dagens distans: 72,6 km

Max fart: 68,4 km/h

Medel fart: 15,6 km/h

Max höjd: 3760 m.ö.h

Min höjd: 2925 m.ö.h

//P-G

The Global Cyclist

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer