Logga in:
TheGlobalCycling 171...
Redaktionen bloggar
Translate website
OBS! Den 25:e augusti 2019 stänger minTur.se. Vänligen spara ditt material innan dess. Vid frågor eller om du är intresserad av att ta över sajten, vänligen mejla magnusson@mintur.se.

Mera öken cykling och långt till nästa vattenhål

2 augusti

Har sovit gott men ligger och drar mig en stund innan jag kliver upp. Under natten har det regnat, det har jag hört och jag gråter inte över det.

Från min campingplats vid China Unicom basstation in till Minfeng är det knappt 40 km och det obligatoriska poliskontrollen skall först passeras.

Vid denna tror jag de var helt ute när det gällde att tyda mitt pass och VISUM. De bläddrar fram och tillbaka, nya poliser tar över och fortsätter att bläddra. Sen tar mitt pass vägen genom en annan polis och in på ett kontor med mörka fönster.

En yngre polis springer mellan mig och kontoret med frågor som han översatt till engelska via någon app i telefon.

- Where do you come from

- Whats your name

- Where do you go

- Where last night

- Your country

Och så vidare. Sen återkommer han med samma frågor flera gånger och till slut måste jag skriftligen besvara dem.

Sweden vet dom överhuvudtaget inte vart det ligger. Tillslut efter 35 minuter fick jag cykla iväg de resterande 20 km in till Minfeng.

Träffar på en kinesisk ung tjej på cykel med packning och vi byter några ord så gott det går. Sen letar jag efter en lunchbar och hittar en till slut på en liten sidogata från stora genomfartsleden.

Menyn är bara på kinesiska, inte ens bilder finns att peka på. Får följa med in i köket och peka ut vad jag vill ha.

Ur en stor gryta med ris nickar jag påp huvudet och sen när hon plockar fram nått som liknar fläsk ur frysen, nickar ja en gång till.

En stor skål med ris kommer in och en tallrik fylld med stekt saltat fläsk och stekt paprika. Det smakar precis som hemlagat, förbaskat gott och inget lämnade jag kvar. Satt som ett smäck.

När jag äter fläsket kommer jag att med ett leende på läpparna minnas vad dr. Kenth sa innan jag åkte iväg...

- Du kan inte bara dricka västska du måste få salt också.

Nu är du väl nöjd Mr Kenth, idag har jag fått min saltranson och för flera dagar framåt.

Sen ut ur stan mot nästa stora delmål Qiemo. Tyvärr så hittar jag inte den mindre vägen som har varit lite kortare och förmodligen mera vacker. Alla jag frågar skakar på huvudet av någon anledning.

Efter ett par mil med vacker omgivning, gröna stora ytor med betade kor, hästar, getter och åsnor och vattendrag som rinner mellan övergår landskapet till ökenliknande igen. Inte mycket att se, hinner i alla fall att ta av mot en enslig stuga och be om vatten påfyllning.

En ensam herre med moped bor där tillsammans med några getter och en av dem har ett skadat vänsterbern.

Han räcker över en halv melon åt mig medan han fyller flaskorna. Normalt är jag ingen melonälskare men en dag påp cykel i denna värme är en melon både mat och dryck. Skivorna slinker ner ganska lätt.

Efter 87 km ett nytt stopp vid vad som verkar vara ett lastbils matställe. Här köper jag några muffins, två öl ovh två pepsi cola. Sen fyller jag flaskorna och även vattenbägen. Hinner med att dricka upp en öl och få varmt vatten för kaffe.

Härifrån har jag 228 km till nästa ort, Qiemo och 130 km till nästa plats jag kan fylla på vatten!!

Fortsätter ytterligare 30 km efter en ödslig och urtråkig väg. Lastbilarna är då flita från motsatt håll och mång tutar och hejar glatt.

Klockan 19 ungefär styr jag cykeln av vägen upp bland några sanddyner och sätter upp tältet på toppen av en sanddyna som är tillräckligt platt.

Ikväll tänker jag inte gömma bort tältet.

Vad skall de säga?

Det finns liksom inga andra alternativ.

Ser också två polisfordon åka förbi åt varsitt håll och de verkar inte bry sig.

Vi hörs senare från förmodad mer ökencykling

Dagens distans: 116,8 km/h

Maxfart: 41,1 km/h

Medelfart: 18,9 km/h

Färdtid: 06:12 t.m

Skriv en kommentar till texten här!

Ditt namn
Upprepa pinkoden
Kontrollnummer